Concert aniversar: 90 de ani de la instalarea orgii Wegenstein în Catedrala Sf. Iosif

Concert aniversar: 90 de ani de la instalarea orgii Wegenstein în Catedrala Sf. Iosif

Duminică, 15 noiembrie, ora 20.00, în Catedrala Sf. Iosif va avea loc un concert de orgă cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la instalarea orgii Wegenstein. Evenimentul, care îl are ca solist pe organistul Eduard Antal, este organizat de Oficiul pentru Bunuri Culturale Ecleziastice şi Patrimoniu împreună cu Oficiul pentru Evanghelizare și Promovare Umană ale Arhidiecezei Romano-Catolice de București. Concertul va fi transmis în direct pe catedralaonline.ro

În program:

  1. Francis Poulenc – Concertul în sol minor pentru orgă, orchestră de coarde și timpani (transcripție pentru orgă solo realizată de Eduard Antal)
  1. Louis Vierne – Simfonia nr. 3 în fa# minor

Acest concert dorește a fi o replică a evenimentelor muzicale de la inaugurarea orgii: două concerte, unul solo si unul cu orchestră, susținute de organistul Franz Xaver Dressler, alături de Orchestra Filarmonicii din București. Inaugurarea instrumentului a fost marcată prin două concerte susținute de organistul Franz Xaver Dressler alături de Orchestra Filarmonicii din București. Era primul concert de acest gen din București, lipsa unei orgi adecvate făcând până atunci imposibilă execuţia de compoziții pentru orgă și orchestră. Cel de-al doilea concert a fost onorat de prezenţa Reginei Maria și a compozitorului George Enescu. Constructorul orgii, Leopold Wegenstein, a fost scolit dupa tradiția franceză, de aici și alegerea celor doi compozitori francezi.

Astfel, prima piesă, în original compusă pentru orgă și orchestra, a fost transcrisă special pentru acest momentde către organistul Eduard Antal, iar lucrarea a doua, o simfonie pentru un instrument solo, înglobează în această interpretare ambele aspecte: orchestră și solo.

Povestea orgii actuale a catedralei a început în anul 1923, când preotul paroh al catedralei, Pr. Carol Auner, a corespondat cu firmele constructoare de orgi Wegenstein şi fiii, Rieger și Aristide-Cavaillé-Coll, în vederea construirii unui nou instrument pentru lăcașul de cult, deoarece orga veche, Mutin, se deteriorase în timp. La finalul discuțiilor a fost luată decizia achiziției noului instrument de la firma timișoreană Wegenstein şi fiii.

Datorită informațiilor oferite de organistul și muzicologul Franz Metz, aflăm că fondatorul acestei firme constructoare de orgi a fost austriacul Leopold Wegenstein, stabilit în Timișoara în anul 1885. Acesta preluase atelierul firmei Joseph Hromadka, pe care l-a transformat ulterior în propria firmă, aceasta devenind în timp una dintre cele mai importante firme de construit orgi din sud-estul Europei. Continuitatea atelierului a fost susținută de fiii săi, Richard, Viktor și Joseph, care au preluat afacerea familiei în anul 1930. Din nefericire, din cauza bombardamentelor celui de-al Doilea Război Mondial și a vicisitudinilor perioadei comuniste, astăzi, această firmă nu mai există.

Pentru început, orga catedralei a fost montată, aproape în întregime, în salonul mare al firmei Wegenstein din Timișoara, iar după ce a fost asigurată funcționarea ei și a fost finalizată intonarea tuburilor, aceasta a fost demontată și transportată la București.

Acest instrument face parte organică din structura edificiului catedralei, în proiectarea sa ținându-se cont de arhitectura lăcașului de cult, ce poartă amprenta unui gotic simplificat, de tradiție italiană. Orga este construită pe două nivele și este compartimentată în patru spații corespunzătoare celor trei claviaturi și pedalierului. Dintre cele 54 de registre se evidențiază registrul extrem de rar și unicat în țară: harpă/vibrafon; diversitatea registrelor de fond, a celor cu ancii și a celor aliquote facilitând abordarea unui repertoriu substanțial, rod al gândirii muzicale a compozitorilor de peste cinci secole, din Renaștere până în zilele noastre. Cele 3375 de tuburi sonore sunt realizate din lemn sau din diverse aliaje, acestea pornind de la dimensiunea de doi centimentri și ajungând până la cea de cinci metri, pe un ambitus cuprins între 33 Hz si 16 000 Hz.

Orga catedralei a acompaniat sute de mii de celebrări pe parcursul acestor 90 de ani și a umplut catedrala cu sunetul său în cadrul multor evenimente extrem de importante; amintim doar vizita Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea din anul 1999 și recenta vizită din anul 2019 a Papei Francisc. De la consola acestei orgi au concertat organiști cu cariere internaționale dintre care îi amintim pe Franz Xaver Dressler, Helmut Plattner, Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, Thierry Escaich.

Această trăinicie a instrumentului a fost posibilă în primul rând datorită grijii deosebite a organiștilor titulari (Iosif Paschill, Pr. Iosif Gerstenengst, Marcel-Octav Costea, etc.), iar în al doilea rând, datorită lucrărilor de întreținere și recondiționare realizate în decursul anilor: firma constructoare a realizat primele reparații în anul 1948, mai apoi, între anii 1962-1965, lucrările au fost sub conducerea inginerului de aviație Sandu Maria Ionescu, iar între anii 2008-2010, la inițiativa organistului Marcel-Octav Costea și cu binecuvântarea ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, orga a fost restaurată complet sub coordonarea maestrului Ferdinand Stemmer.

Astăzi, după 90 de ani în care orga, în afară de zile bune a cunoscut și anii grei ai celui de-al Doilea Război Mondial, sau cutremurele ce au zguduit Bucureștiul, instrumentul continuă să cânte și să-i încânte pe toți cei care trec pragul Catedralei Sfântul Iosif.

Vom încheia incursiunea noastră în universul orgii Wegenstein reflectând la cuvintele pe care le-a spus Papa Emerit Benedict al XVI-lea, în anul 2006, cu ocazia inaugurării unei noi orgi clasice: „Orga a fost întotdeauna considerată și, cu un motiv întemeiat, regina instrumentelor muzicale, deoarece intonează toate sunetele creației și dă rezonanță pentru complexitatea sentimentelor umane. Prin transcenderea sferei umane simple, așa cum face toată muzica de calitate, orga evocă ceea ce este divin. Marea sa gamă timbrală îl face să fie un instrument superior tuturor celorlalte. Acest instrument este capabil să răsune și să exprime toate experiențele vieții umane, iar posibilitățile multiple ale orgii ne amintesc de imensitatea și măreția lui Dumnezeu.”

123730837_1747249282111137_4352456146586491099_n

(Informațiile au fost preluate din articolul „Orga Catedralei Sfântul Iosif din București la ceas aniversar – 90 de ani” de Eduard Antal, publicat în Actualitatea creștină – august 2020)

 

Hits: 42

/ Știri

Share the Post