06.10.2020, Tuta (BC): IPS Aurel Percă la comemorarea Pr. Francisc Lenghen

06.10.2020, Tuta (BC): IPS Aurel Percă la comemorarea Pr. Francisc Lenghen

Marți 6 octombrie 2020, IPS Aurel s-a aflat in satul Tuta, județul Bacău, unde s-a celebrat o Sf. Liturghie pentru sufletul preotului răposat Francisc Lenghen, coleg de seminar și de sfințire al arhipăstorului nostru.

tuta2020ipsaurel1-2561932Pr. Francisc Lenghen s-a născut la 15 august 1952 la Tuta (jud. Bacău). A fost sfințit preot la 29 iunie 1979 la Iași de către PS Iakab Antal, episcop coadiutor de Alba-Iulia. A activat ca vicar la Gioseni (jud. Bacău), paroh la Chetriș (jud. Bacău), Ploscuteni (jud. Vrancea), Adjud (jud. Vrancea), Tămășeni (jud. Neamț). A trecut la cele veșnice, la vârsta de 58 de ani, pe când era paroh de Tămășeni, în dimineața zilei de miercuri, 6 octombrie 2010, în spitalul din Roman.

Sfântă Liturghie de comemorare a fost celebrată de PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, de asemenea coleg al preotului răposat, iar cuvântul de învățătură a fost ținut de IPS Aurel. La celebrarea liturgică au participat 22 de preoți, unii colegi, alții consăteni sau apropiați ai părintelui Francisc, iar mulțimea numeroasă a făcut ca această ceremonie religioasă să aibă un iz sărbătoresc.

La predică IPS Aurel a amintit că fiecare Sf. Liturghie creează o legătură între noi cei care trudim în suferință și Dumnezeu, acolo unde sperăm că se află cei dragi ai noștri și unde sperăm că se odihnește părintele Francisc. Apoi plecând de la melodia cântecului intonat la început „Cerul e dorul meu, sunt călător…”, Arhiepiscopul și-a exprimat dorința ca la sfârșit pe aceeași melodie să fie cântat „Preot în veac ești tu”, insistând pe strofa „Preot în veac ești tu. Cu suflet iubitor vei osteni, Dar va veni o zi, Când te vei odihni”.

După Sfânta Liturghie a avut loc procesiunea către cimitirul de lângă biserică, unde PS Iosif a ținut un recviem la mormântul Pr. Francisc; apoi IPS Aurel a ținut să facă o rugăciune la mormântul fostului paroh Pr. Anton Budău, înmormântat în același cimitir cu trei zile în urmă. La această rugăciune a participat și PS Iosif, preoți și credincioși din comunitatea din Tuta.

tuta2020ipsaurel-7304661

Pr. Gabriel-Daniel Popa

Hits: 8

/ Știri / Tags:

Share the Post