Se amână spectacolul de teatru radiofonic din 22 octombrie

Se amână spectacolul de teatru radiofonic din 22 octombrie

screenshot-2020-09-29-at-16-30-28-212x300-4436231SPECTACOLUL DIN 22 OCTOMBRIE SE AMÂNĂ PENTRU O DATĂ CARE VA FI ANUNȚATĂ ULTERIOR 

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București și Teatrul Național Radiofonic – Radio România vă invită să participați la audiția cu public în premieră absolută a două spectacole-document, dedicate centenarului Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea: „Karol Jósef Wojtyła: Din Wadowice spre Vatican”, sâmbătă, 3 octombrie 2020, ora 14, și „Papa Ioan Paul al II-lea: Domnul e mântuirea mea, de cine mă voi teme?”, joi, 22 octombrie, ora 15.30. Ambele spectacole vor avea loc în aer liber, în curtea Catedralei Sf. Iosif, în condiții de siguranță, conform normelor sanitare în vigoare pentru prevenția COVID-19.

Scenariul celor două spectacole este creația autoarei Raisa Radu; adaptarea radiofonică îi aparține Magdei Duțu, iar Maria Agnesa Pușcașu semnează regia artistică. Din distribuție fac parte nume sonore ale teatrului românesc: Ion Caramitru, Andrei Huțuleac, Damian Victor Oancea, Mircea Constantinescu, Ion-Costin Manoliu, Pătru Gavril, Adrian Păduraru, Orodel Olaru, Marcelo Cobzariu, Constantin Florescu, Annemary Ziegler și alții.

screenshot-2020-09-29-at-16-30-52-251x300-1114083Geneza proiectului pornește de la o propunere a doamnei producător Domnica Țundrea de la Departamentul Teatru Național Radiofonic al Societății Române de Radiodifuziune,  adresată către Pr. prof. dr. Wilhelm Dancă. La invitația Pr. Wilhelm Dancă, Raisa Radu a creat cele două scenarii pe baza unei bogate bibliografii despre Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea; primul spectacol are în centru viața preotului Karol Wojtyła, iar cel de-al doilea este inspirat de anii pontificatului său.

„Am selectat câteva momente semnificative din viața lui Karol Wojtyla – Papa Ioan Paul al II-lea – în cele două scenarii. Un spectacol radiofonic presupune o muncă de echipă. Toți au lucrat cu multă dăruire și respect față de personaje și față de momentele acțiunii”, afirmă Raisa Radu.

În piesa „Karol Jósef Wojtyła: Din Wadowice spre Vatican” pot fi ascultate câteva versuri din poezia „Un Papă slav” de Juliusz Słowacki. Poemul, scris în 1848, este o inedită anticipare a urcării pe scaunul Sf. Petru a unui papă de origine slavă și a cunoscut o mare popularitate în 1978, la alegerea Papei Ioan Paul al II-lea.

Karol Wojtyła a avut un viu interes pentru teatru; în tinerețe a scris piese de teatru, a urcat pe scenă ca actor și a fost chiar regizor.  În 1991, Teatrul Național Radiofonic a regizat opera sa, „În fața magazinului bijutierului”, într-o distribuție de excepție.

Hits: 10

/ Anunţuri / Tags:

Share the Post