27-30.09.2020: Vizita Pastorală a IPS Aurel Percă în Dobrogea – primele zile

27-30.09.2020: Vizita Pastorală a IPS Aurel Percă în Dobrogea – primele zile

PRIMA VIZITĂ PASTORALĂ ÎN VICARIATUL EPISCOPAL AL DOBROGEI A ÎPS AUREL PERCĂ, ARHIEPISCOP MITROPOLIT DE BUCUREȘTI (27-30 SEPTEMBRIE 2020).

Duminică, 27 septembrie 2020, îndată după deschiderea urnelor, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a votat pentru alegerea noilor gospodari ai capitalei. Apoi, Excelența Sa a plecat la Constanța pentru a vizita parohia „Sf. Anton de Padova”.  În această vizită pastorală a comunității de la malul Mării Negre, ÎPS Aurel a fost însoțit de părintele secretar Gabriel Popa.

dobrogea2020a-9678730

Constanța – Sf. Anton

Vizita pastorală a început cu Sfânta Liturghie săvârșită la ora 10:30 pe esplanada din fața casei parohiale. Sute de credincioși constănțeni au ținut să ia parte la acest moment solemn al zilei. Pe lângă preoții parohiei, Mons. Ieronim Iacob – paroh și vicar episcopal de Dobrogea, Pr. Liviu Crișmaru – vicar parohial, Pr. Valeriu Acatrinei – vicar parohial, a fost prezent la sfântul Altar și  Pr. Ionel Pojum, decan de Constanța și paroh de „Sf. Pius din Pietrelcina”, Constanța. De asemenea, au concelebrat și călugării salezieni din localitate: Pr. Venceslav Grosu, superiorul comunității împreună cu confrații Bogdan Băieș și Marco Canale.

dobrogea2020aa-7183374

Constanța – Sf. Anton

dobrogea2020b-8335884

Oratoriu – Salezieni

După amiază, Excelența Sa Mitropolitul Percă a vizitat bazilica „Sf. Anton”, casa parohială nouă și alte proprietăți catolice din apropierea bisericii. A urmat apoi un tur al Peninsulei. Asemenea predecesorului  Său, Arhiepiscopul Netzhammer, cu o sută de ani în urmă, ÎPS Aurel a admirat vestigiile vechiului Tomis.

Luni, în a doua zi a activității pastorale, Păstorul Arhidiecezei a vizitat Oratoriul Don Bosco din cartierul Viile Noi, unde s-a întreținut cu preoții salezieni, a vizitat sălile de after school, a discutat cu copiii și profesorii – firește în regimul de siguranță sanitară impus de pandemie.dobrogea2020c-2515512

Ziua a continuat cu un popas în micuța și cocheta casă a Surorilor Sfântului Iosif de Cuneo de pe str. Lahovari 176; erau prezente Sr. Franca, superioara, și Sr. Jose. A treia călugăriță, Sr. Cristina, era la program, la Grădinița surorilor din vecinătate. Din păcate, din motive de strictă precauție sanitară, ÎPS Aurel nu a putut să-i viziteze pe copii.

dobrogea2020d-9888707

Medgidia

După amiază, vizita a continuat la Medgidia, pe șantierul noii biserici catolice din localitate. Pr. Vincențiu Vochin, parohul bisericii cu hramul „Sf. Elena”, a fost asigurat și încurajat cu privire la finalizarea lucrărilor la noul lăcaș de cult într-un timp cât mai scurt.

dobrogea2020e-5597045

Gălbiori

A urmat apoi deplasarea la Pantelimonu de Sus, la Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” al cărei paroh este Pr. Veniamin Aenășoaei. Înainte de a ajunge la Pantelimon, ÎPS Aurel s-a oprit pentru câteva momente și la noua bisericuță din satul Gălbiori, filială a Parohiei Romano-Catolice Pantelimonu de Sus. După vizitarea bisericii, a casei parohiale și a micii gospodării din Pantelimon, Arhiepiscopul Mitropolit Aurel Percă și însoțitorii săi, Mons. Ieronim Iacob, vicar episcopal de Dobrogea, și pr. secretar Gabriel Popa au fost poftiți la un mic haustus (o gustare de după-amiază).

dobrogea2020f-7067961

Pantelimonul de Sus

Ziua s-a încheiat cu Sfânta Liturghie săvârșită în vechea și minunata biserică din localitatea Mihail Kogălniceanu, cu hramul „Sfântul Anton de Padova”. Biserica plină de oameni, mai ceva ca în zi de duminică, strălucea în lumina feerică a altarelor și a mobilierului Stuflesser restaurat cu multă grijă și acuratețe prin grija parohului Anton Alecu. A urmat, în fine, la finalul unei zile încărcate și plăcut obositoare, o agapă frățească și, pe drumul spre Constanța, rugăciunea Sfântului Rozariu.

dobrogea2020g-3770381

Mihai Kogălniceanu

Mons. Ieronim Iacob

(Va urma)

Hits: 32

/ Știri / Tags: ,

Share the Post