Predeal: Hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”

Predeal: Hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”

Comunitatea catolică din Predeal a sărbătorit sâmbătă, 15 august a.c., hramul bisericii dedicate Adormirii Maicii Domnului. Sf. Liturghie solemnă, celebrată în foişorul Parohiei, a fost prezidată de Pr. Wilhelm Dancă, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității București, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de Pr. Lucian Dîncă A.A., directorul Școlii doctorale din cadrul aceleiași Facultăți.

hram-predeal-15082020-2_cr-3531787

Au concelebrat preoţi din diferite parohii ale Decanatului de Ploieşti, precum şi fraţi din Comunitatea franciscană de la Pârâul Rece. La Sf. Liturghie celebrată în aer liber au participat numeroşi credincioşi, veniţi din comunităţile de pe Valea Prahovei, de la Braşov, Câmpina, Ploieşti, dar şi Bucureşti. Aşa cum a anunţat Pr. paroh Alois Arcana la sfârşitul Liturghiei, unii dintre preoţi, şi probabil şi dintre credincioşi, nu au mai reuşit să ajungă la hram din cauza traficului pe DN1.

În cuvântul de învăţătură, Pr. Lucian Dîncă a explicat dogma Înălțării cu trupul şi sufletul la Cer a Sfintei Fecioare Maria, îndemnându-i pe cei prezenţi să urmeze exemplul vieţii de credinţă a Mariei care, ca o „stea călăuzitoare pe marea acestei lumi”, „ne conduce întotdeauna, negreșit, doar spre Cristos”: „Astăzi, să ne punem o dată în plus încrederea în această mijlocire puternică a Mariei, în această ființă luată dintre noi oamenii, care a știut să împletească destinul ei cu destinul pe care Dumnezeu l-a avut dintotdeauna pentru ea. Iar astăzi, când o sărbătorim pe ea, cu trupul și cu sufletul înălțată la Cer, să ne gândim la destinul nostru, al tuturor, care este destinul Bisericii: acela de a ajunge, la sfârșitul călătoriei noastre pe acest pământ, în bucuria Cerului, în comuniunea Sfintei Treimi, a Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt”.

hram-predeal-15082020-1-9559206

Biserica romano-catolică din Predeal este recentă, fiind construită în 2012, dar în localitate a existat încă din 1949 o capelă din lemn, în zona Cioplea, ctitorită de Fericitul Vladimir Ghika și destinată unei comunități religioase de călugărițe pe care monseniorul dorea să o înființeze împreună cu medicul Eugenia Mihalovici. Capela a fost sfințită pe 22 august 1949 de către Episcopul Gerald Patrick O’Hara, pe atunci Nunțiu Apostolic în România, cu hramul Sfânta Maică a Libertății. Cu timpul, însă, hramul capelei a fost sărbătorit la 15 august, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului fiind apropiată calendaristic de ziua consacrării lăcașului de cult. Când în 2012, părintele paroh Alois Arcana a construit biserica parohială, aceasta a rămas cu hramul la 15 august, iar capela a revenit, în 2015, prin decret arhiepiscopal, la hramul ales de Mons. Ghika.

Comunitatea catolică din Predeal nu a fost numeroasă în ultimele secole. Anuarul din 1925 al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București înregistra 50 de catolici în localitate, credincioşii participând la Liturghii în bisericile din Azuga, Sinaia sau în capelele de la Timişul de Sus (a surorilor Congregatio Jesu) şi Timişul de Jos (a seminarului diecezan). După 1990, construirea unei biserici a devenit însă necesară întrucât a crescut numărul catolicilor, unii fiind veniţi în zonă pentru a lucra în turism, dar mai ales datorită turiştilor, tot mai numeroşi în timpul sezonului turistic. Comunitatea catolică din Predeal a fost în trecut administrată fie de preoţii de la Ploieşti, fie de cei de la Sinaia, pentru o perioadă slujind aici, la capelă, Mons. Hieronim Menges, iar după arestarea acestuia din noiembrie 1952, Pr. Victor Iacobec. Parohia din Predeal a fost înfiinţată în 2010 de către ÎPS Ioan Robu, iar noua biserică a fost ridicată de Pr. paroh Alois Arcana şi inaugurată pe 15 august 2012.

predeal-biserica-3-7872463

predeal-biserica-1-6304384

predeal-biserica-2-6114323

 

Hits: 12

/ Știri / Tags: ,

Share the Post