ÎPS Aurel Percă a primit pallium-ul în Catedrala Sf. Iosif
ÎPS Aurel Percă a primit sâmbătă, 8 august 2020, în Catedrala Sf. Iosif din București, pallium-ul – însemnul de mitropolit al Bisericii Romano-Catolice din România. Pallium-ul a fost binecuvântat de Papa Francisc pe 29 iunie a.c. în Bazilica Sf. Petru din Vatican și i-a fost impus ÎPS Aurel Percă de către Nunțiului Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendia, la începutul Sfintei Liturghii celebrate la ora 10.30 în Catedrala mitropolitană din Capitala României.
La celebrare au luat parte numeroși preoți și credincioși din Arhidieceza Romano-Catolică de București, episcopii diecezelor sufragane, alți episcopi și preoți invitați, reprezentanți ai autorităților civile și ai altor Biserici și culte religioase din România: PS Iosif Păuleț – Episcop al Diecezei romano-catolice de Iași, PS László Böcskei – Episcop al Diecezei romano-catolice de Oradea, PS Jenő Schönberger – Episcop al Diecezei romano-catolice de Satu Mare și PS József Csaba Pál – Episcop al Diecezei romano-catolice de Timișoara, ÎPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit emerit de București, PS Cornel Damian – Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, PS Mihai Frățilă – Episcop al Eparhiei Greco-Catolice „Sf. Vasile cel Mare” de București, PS Petru Gherghel – Episcop emerit de Iași, PS Datev Hagopian – Întâistătătorul Bisericii Armene din România, PS Ieronim Sinaitul – Episcop Vicar Patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române, Pr. Szold Bela – paroh la Biserica Reformată Calvină „Calvineum” din Bucureşti, dl Iusuf Muurat – Muftiul Comunității Musulmane din România, dl François Catto – Preşedintele Ordinului Cavalerilor de Malta din România, dl Sergiu Nistor – Consilier Prezidenţial, dl Victor Opaschi – Secretar de Stat pentru Culte și dl Marius Cazanciuc – Președintele Senatului României.
În cadrul ritului de impunere a pallium-ului, ÎPS Maury Buendia a explicat semnificația acestui însemn liturgic specific mitropoliților, subliniind legătura specială a mitropolitului cu Sfântul Părinte Papa şi comuniunea cu Biserica Romei, precum şi autoritatea pe care arhiepiscopul mitropolit o dobândeşte de drept în jurisdicţia sa. De asemenea, Excelența Sa le-a transmis celor prezenţi salutul de binecuvântare al Papei Francisc şi a amintit că ÎPS Aurel Percă, pe 11 ianuarie a.c., în aceeași Catedrală a luat în posesie canonică Arhidieceza Romano-Catolică de București și i-a urat Arhiepiscopului Mitropolit „o rodnică misiune în călăuzirea Arhiepiscopiei de București”. Apoi, ÎPS Aurel și-a manifestat comuniunea cu Sfântul Părinte și cu Biserica Universală, reînnoind profesiunea de credință și jurământul de fidelitate, conform formulelor prescrise de Biserica Romei.
„Spre gloria lui Dumnezeu atotputernicul și spre lauda Preacuratei Fecioare Maria și a Fericiților Apostoli Petru și Paul, în numele Sfântului Părinte Papa Francisc și a Sfintei Romane Biserici, spre onoarea Arhiepiscopiei de București încredințată ție, ca semn al puterii de mitropolit îți dăruim pallium-ul, luat de la altarul mărturisirii de credință al Apostolului Petru, ca să îl folosești în granițele Provinciei tale ecleziastice – a spus Nunțiul Apostolic, adresându-se Arhiepiscopului Mitropolit de București. Acest pallium să fie pentru tine simbol al unității și semn de comuniune cu Sfântul Scaun Apostolic, să fie legătura de caritate și stimul de tărie evanghelică, pentru ca în ziua venirii și arătării marelui Dumnezeu și a Principelui Păstorilor Isus Cristos să poți îmbrăca împreună cu turma încredințată ție haina nemuririi și a gloriei”.
Mons. Maury Buendia a fixat, apoi, cele trei agrafe cu pietre prețioase în crucile de mătase brodate pe pallium – în crucea de pe piept, în cea de pe spate și în cea de pe umărul stâng -, simbol al celor trei cuie cu care Cristos a fost pironit pe cruce. ÎPS Aurel Percă a fost apoi felicitat de toți cei prezenți în Catedrală, care s-au ridicat în picioare și l-au aplaudat îndelung. În încheiere, ÎPS Aurel Percă și Nunțiul Apostolic în România au semnat, respectiv contrasemnat profesiunea de credință și jurământul de fidelitate depuse de Arhiepiscopul Mitropolit de București la începutul ritualului.
Despre semnificaţia pallium-ului a vorbit şi ÎPS Aurel Percă la predică, amintind că “arhiepiscopul, care îl îmbracă, este chemat să fie un păstor plin de curaj în apărarea turmei sale şi un martor neînfricat al Evangheliei, care, susținut de harul Duhului Sfânt, nu dă înapoi în fața intimidărilor, amenințărilor şi a persecuțiilor”. “Orice Episcop şi mai ales cel care are misiunea de a fi Arhiepiscop Mitropolit, este chemat să fie ca şi Isus Cristos un Bun Păstor, capabil să se îngrijească de Biserica sa particulară (Arhidieceza) şi de a duce pe umeri oițele sale, o povoară care numai în urmarea lui Cristos devine un jug plăcut şi dulce. Aceasta este angajarea pe care mi-o sugerează astăzi primirea paliului, o angajare care ne invită de fapt pe toţi să mergem împreună, păstor şi oiţe ale turmei – poporul creștin al lui Dumnezeu în îndeplinirea voinței sale”, a mai spus Excelenţa Sa.
ÎPS Aurel a arătat, totodată, că celebrarea impunerii pallium-ului “cinstește amintirea vie a mărturiei celor care au scris cu sânge prețul fidelității lor față de Cristos şi faţă de Biserica sa prezentă pe aceste meleaguri”, şi i-a amintit pe Arhiepiscopii Ignatius Paoli şi Raymund Netzhammer, pe Arhiepiscopul Alexandru Cisar şi IPS Ioan Robu. “Mă încredințez rugăciunilor dumneavoastră – a spus în încheiere noul Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti -, pentru ca Domnul să-mi dăruiască harul şi puterea de a-l urma şi de a învăța de la El, adevăratul Păstor Bun, atitudinea de primire, disponibilitate, curaj în a sluji şi a călăuzi comunitatea creștină cea mi-a fost încredințată spre păstorire spre Cristos şi în deplină unitate”.
La finalul Sfintei Liturghii, au transmis mesaje domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial, din partea domnului Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României; şi domnul Victor Opaschi, Ministru Secretar de Stat la Secretariatul de Stat pentru Culte din Guvernul României. De asemenea, ÎPS Aurel Percă i-a mulţumit Papei Francisc “pentru apropierea pe care o arată faţă de această Biserică locală şi pentru România”, şi l-a rugat pe Mons. Miguel Maury Buendia, Nunţiu Apostolic în România, să-i transmită Sfântului Părinte afecţiunea noastră filială şi să-l asigure de rugăciunea noastră zilnică “pentru Păstorul Bisericii Universale, pentru ca el să ne confirme în credinţă şi să ne păstreze uniţi în dragoste”. Apoi, Excelenţa Sa le-a mulţumit tuturor celor prezenţi, episcopilor Diecezelor sufragane şi episcopilor invitaţi, preoţilor din Arhidieceza de Bucureşti şi Dieceza de Iaşi, credincioşilor şi persoanelor consacrate, reprezentanţilor Bisericilor şi Cultelor din România participanţi la această celebrare solemnă, precum şi reprezentanţilor autorităţilor civile. ÎPS Aurel a adresat un cuvânt de mulţumire şi Televiziunii Române care, în acest timp de pandemie a transmis în mod constant Sf. Liturghie, duminica şi în sărbători, din Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, precum şi postului catolic Maria TV şi Oficiului pentru comunicaţii sociale al Arhidiecezei, care a realizat transmisia prin internet.
Hits: 43