Câmpulung Muscel: Dublă sărbătoare în ziua Sf. Iacob cel Mare

Câmpulung Muscel: Dublă sărbătoare în ziua Sf. Iacob cel Mare

Ziua comemorării liturgice a Sf. Iacob cel Mare, apostol, a marcat sâmbătă, 25 iulie a.c., o dublă sărbătoare pentru comunitatea catolică din Câmpulung Muscel (Argeş): hramul bisericii parohiale şi inaugurarea primului “albergue” din cadrul „Cammino de Santiago” în România.

2020-07-27_182343-4345479

Sfânta Liturghie solemnă a fost celebrată în aer liber de către ÎPS Aurel Percă – Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, IPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit emerit de Bucureşti, PS Iosif Păuleţ – Episcop de Iaşi, alături de care au concelebrat Pr. Petru Păuleţ – parohul comunităţii din Câmpulung Muscel, Pr. Iosif Imbrişcă – Decan de Ploieşti, Pr. Javier Quesada – vicepreşedinte al Asociaţiei “Prietenilor Cammino de Santiago” şi alţi preoţi diecezani şi călugări.

La începutul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă a subliniat că sărbătoarea Sf. Iacob cel Mare ne aminteşte de chemarea pe care a primit-o de la Domnul, fiind unul dintre primii ucenici care L-au urmat, împreună cu fratele său Ioan. Totodată – a amintit Excelența Sa – Sf. Iacob, alături de apostolii Petru şi Andrei l-a însoţit mereu pe Mântuitorul: “a avut privilegiul să fie prezent, alături de Petru şi fratele său Ioan, la schimbarea la faţă a Mântuitorului, pe Muntele Tabor, dar şi la agonia lui Isus în Grădina Măslinilor. Sunt momente care ne amintesc de clipele de bucurie, dar şi de durere pe care trebuie să le traversăm în viaţa noastră de toate zilele”.

2020-07-27_182425-5436917

În cadrul omiliei, PS Iosif Păuleţ a prezentat pe scurt viaţa Sf. Iacob, amintind că acesta a fost “primul dintre cei 12 care a suferit moarte de martir”. Preasfinţitul a subliniat apoi că suntem chemaţi nu numai să-l admirăm pe acest Apostol al Domnului, ci şi să-l imităm în sfințenie, și a explicat că în anii în care l-a însoţit pe Isus, Iacob a cunoscut un progres spiritual, „care l-a dus până acolo încât şi-a dat viaţa pentru Isus Cristos”.

„Dumnezeu ne cere tuturor să fim sfinți”, a arătat PS Iosif citând din cartea Leviticului și din Evanghelia după Matei în care Mântuitorul ne îndeamnă să fim desăvârșiți, asemenea Tatălui Ceresc. „Iată ştacheta noastră! Privim la Sfântul Iacob, îl admirăm pentru progresul spiritual pe care l-a realizat în viaţa lui, dar prindem şi noi curaj să ţinem ştacheta sus, ca să ajungem să fim sfinţi”. „Să nu ne fie ruşine niciodată să fim sfinţi şi să ne rugăm în fiecare zi: Doamne, ajută-mă să fiu sfânt şi bun”, a mai spus PS Iosif, invocând mijlocirea Sf. Iacob.

Excelența Sa a amintit totodată de sanctuarul dedicat acestui Apostol la Santiago de Compostela, precum şi de borna pe care Papa Francisc a binecuvântat-o cu ocazia vizitei sale la Iaşi, pe 1 iunie 2019, și care marchează distanța de la Capitala regiunii Moldova până la sanctuarul din Spania al Sf. Iacob. La sfârşitul Sfintei Liturghii, cei trei episcopi au binecuvântat “Casa Genoveva” – primul “albergue” din cadrul Cammino de Santiago în România -, invocând „binecuvântarea lui Dumnezeu asupra acestui aşezământ, precum și asupra tuturor celor care vor poposi în acest loc de pelerinaj”.

2020-07-27_182550-9361708

2020-07-27_182714-7075613

Pr. paroh Petru Păuleț le-a mulțumit tuturor pentru participarea la această sărbătoare, pe care a numit-o „un eveniment istoric”: “niciodată nu am avut trei episcopi la altar şi atâţia preoţi la celebrarea Sfintei Liturghii”.  De asemenea, a amintit pelerinajul pe care el însuși l-a făcut cu ani în urmă la Sanctuarul de la Santiago de Compostela, și a anunțat că întregul județ va fi marcat, cu acordul autorităților locale, ca parte a Cammino de Santiago în România. La final, i-a invitat pe toți cei prezenți la o agapă, oferită de Asociația Caritas Câmpulung.

Biserica Sf. Apostol Iacob din Câmpulung datează din sec. al XIII-lea și este monument istoric. Parohia are 4 filiale și este administrată de Pr. paroh Petru Păuleț și Pr. Felician Iancu. Pe teritoriul parohiei activează Surorile de Caritate ale Sfântului Apostol Paul, care administrează o școală – cu învățământ preșcolar, primar și gimnazial -, Asociația Caritas Câmpulung și Asociația Inimă deschisă.

campulung1-570x428-5896140

 

Hits: 2

/ Știri / Tags: , , , ,

Share the Post