București, 19.06.2020: Sf. Liturghie a Crismei, la Catedrala Sf. Iosif

București, 19.06.2020: Sf. Liturghie a Crismei, la Catedrala Sf. Iosif

liturghia-crismei-19062020-3009077

Vineri, 19 iunie 2020, ora 10.00, în Catedrala Sf. Iosif din București, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va prezida Sf. Liturghie a Crismei.

Vor concelebra PS Cornel Damian – Episcop auxiliar al Arhidiecezei, ÎPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit emerit, Mons. Fernando Duarte Barros Reis – secretar al Nunţiaturii Apostolice la Bucureşti, Vicarii episcopali, preoții diecezani și călugări din Arhidieceză. Celebrarea va fi transmisă la Maria TV (în rețeaua Digi-RDS), Radio Maria și pe www.catedralaonline.ro .

În cadrul acestei Sfintei Liturghii solemne, preoții vor reînnoi promisiunile din ziua hirotonirii, iar ÎPS Aurel va consacra Sfânta Crismă și va binecuvânta uleiul catehumenilor și cel pentru ungerea bolnavilor (Maslu). Aceasta este prima Liturghie a Crismei prezidată de ÎPS Aurel Percă, după înscăunarea sa ca Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, din 11 ianuarie a.c. Excelența Sa i-a invitat pe preoții Arhidiecezei să participe la celebrarea solemnă de la Catedrala Sf. Iosif, iar pe credincioși să se roage pentru preoți în această zi în care Biserica sărbătorește solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, zi dedicată rugăciunii pentru sfințirea preoților.

Ținând cont de normele stabilite de autoritățile civile pentru împiedicarea răspândirii Coronavirusului, în Catedrală se va respecta dezinfectarea mâinilor cu dezinfectant, la intrarea în lăcașul de cult, distanța sanitară de 2m între persoane și obligativitatea purtării măștii de protecție.

Întrucât numărul persoanelor care vor intra în Catedrală este limitat, datorită distanţării sanitare obligatorii, marea majoritate a credincioşilor – laici şi persoane consacrate – vor participa la Sf. Liturghie în curtea Catedralei, unde vor putea urmări celebrarea pe un ecran.

Sf. Liturghie a Crismei se celebrează în mod obişnuit în dimineaţa Joii Sfinte. În acest an, însă, din cauza pandemiei cu Coronavirus această celebrare nu a putut avea loc în Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, fiind posticipată de ÎPS Aurel Percă la o dată la care Sf. Liturghie să se poată celebra în Catedrală, cu participarea preoţilor din Arhidieceză, Liturghia Crismei ilustrând de altfel unitatea Bisericii locale în jurul propriului Episcop. Uleiurile binecuvântate în timpul celebrării vor fi folosite, pe parcursul anului, la administrarea sacramentului Botezului, Mirului (Confirmațiunii), Maslului (Ungerea bolnavilor) și al Sfintei Preoții.

Hits: 15

Share the Post