Bucureşti: Liturghie cu Requiem pentru Marele Maestru al Ordinului de Malta

Bucureşti: Liturghie cu Requiem pentru Marele Maestru al Ordinului de Malta

Vineri, 1 mai 2020, la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, a fost celebrată, la ora 12.15, o Sfântă Liturghie cu Requiem pentru odihna sufletului Marelui Maestru al Ordinului Militar Suveran de Malta, Fra` Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, trecut la cele veşnice pe 29 aprilie. Celbrarea a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, alături de care au concelebrat Pr. Tarciziu Șerban, purtător de cuvânt al ARCB, Pr. Gabriel Popa, secretar arhiepiscopal și capelan principal al Ordinului de Malta, şi Pr. diacon Ștefan Lenghen.

La Sfânta Liturghie celebrată, ca în fiecare zi de vineri din această perioadă de pandemie, pentru toții cei decedaţi din cauza infectării cu Covid-19, a participat și Excelența Sa Roberto Musneci, Ambasadorul Ordinului de Malta în România. În catedrala goală datorită restricţiilor stabilite de autorităţile civile pentru a împiedica răspândirea virusului, ÎPS Aurel Percă i-a adresat Ambasadorului Ordinului Militar Suveran de Malta din România condoleanțele sale și apropierea sa față de toții cavalerii Ordinului de Malta din România, angajații și voluntarii Serviciului de Ajutor Maltez din România, care nu au putut fi prezenți.

„Amintim la această Sf. Liturghie în mod deosebit un mare om, care a trecut la cele veșnice, zilele trecute. Este vorba de Fratele Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, Marele Maestru al Ordinului Suveran de Malta: un om dăruit Bisericii și carității, care a fost elogiat într-o telegramă deosebită a Sf. Părinte Papa Francisc, ca fiind unul care a înțeles și a simțit cu Biserica. Îl recomandăm milostivirii lui Dumnezeu, ca să-l răsplătească pentru tot binele pe care l-a făcut în viață”, a spus ÎPS Aurel la începutul Sfintei Liturghii.

Funeraliile Fra` Giacomo Dalla Torre au avut loc în dimineața zilei de marți, 5 mai a.c., în Biserica Santa Maria in Aventino, din Roma, și au fost oficiate de Card. Giovanni Angelo Becciu, Delegat special al Sfântului Părinte Papa pentru Ordinul Suveran de Malta. Marele Maestru a fost înmormântat în cripta bisericii, alături de predecesorii săi Fra’ Angelo de Mojana di Cologna și Fra’ Andrew Bertie.

În memoria Marelui Maestru Fra` Giacomo Dalla Torre, Ordinul Suveran de Malta a realizat un video în care membri și voluntari din lumea întreagă – inclusiv din România – cântă „Fecioara la munte”, imnul Sanctuarului marian de la Lourdes.

Pr. Gabriel Popa

* * *

Fra Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto* s-a născut la Roma la 9 decembrie 1944. A absolvit literatură și filozofie la Universitatea La Sapienza din Roma, specializarea Arheologie creștină și istoria artei. A ocupat funcții academice în Universitatea Pontificală Urbaniana, predând greaca clasică. El a fost, de asemenea, bibliotecar și arhivar șef pentru importante colecții de cercetare ale Universității. De-a lungul anilor a publicat eseuri academice și articole despre aspecte din istoria artei medievale.

Admis în Ordinul Suveran de Malta, în 1985, ca și Cavaler de Onoare și Devoțiune, Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto și-a făcut jurămintele călugărești solemne în 1993. Din 1994 până în 1999 a fost Mare Prior al Lombardiei și al Veneției, iar din 1999 până în 2004 el a fost membru al Consiliului Suveran. La capitlul general din 2004 a fost ales Mare Comandant. La moartea celui de-al 78-lea Mare Maestru, fratele Andrew Bertie, în februarie 2008, el și-a asumat funcția de locotenent interimar. Din 2008 până în 2017, Fra Giacomo Dalla Torre a ocupat funcția de mare prior al Romei. După demisia celui de-al 79-lea Mare Maestru, Fra Matthew Festing, Consiliul de Stat, la 29 aprilie 2017, l-a ales locotenent al Marelui Maestru pentru un an. În Consiliul de Stat ulterior din 2 mai 2018, a fost ales al 80-lea Prinț și Mare Maestru al Ordinului Suveran de Malta.

Un om cu o mare spiritualitate și căldură umană, Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto s-a angajat întotdeauna personal să-i ajute pe cei nevoiași, servindu-le la mese pe persoanele fără adăpost din gările Termini și Tiburtina din Roma. A participat la numeroase pelerinaje internaționale ale Ordinului de Malta la Lourdes și la pelerinaje naționale la Loreto și Assisi. Cu mare bucurie a participat la taberele internaționale de vară ale Ordinului pentru tineri cu dizabilități, în care a primit multă afecțiune din partea tinerilor voluntari și invitați.

În funcția de Mare Maestru, Fra Giacomo Dalla Torre a întreprins numeroase călătorii oficiale și de stat. Putem aminti că anul trecut în ianuarie a făcut o vizită de stat în Benin iar în luna iulie în Camerun și mai recent a fost în Germania, Slovenia și Bulgaria pentru a se întâlni cu respectivii șefii de stat. În timpul acestor vizite, s-a văzut întotdeauna dorința sa de a putea vizita structurile medicale și sociale ale Ordinului de Malta pentru a putea saluta personal atât personalul, cât și pacienții.

O umanitate deosebită și o dedicare profundă vieții caritabile au animat opera celui de-al 80-lea Mare Maestru al Ordinului Suveran de Malta, care va fi amintit de toți cei care l-au cunoscut pentru darurile sale umane și abordările sale mereu cordiale și afectuoase.

—————————-
* Sursa biografiei: orderofmalta.int .

Hits: 15

/ Știri / Tags: , ,

Share the Post