ÎPS Ioan Robu: 30 de ani de la înscăunarea ca Arhiepiscop Mitropolit de București

ÎPS Ioan Robu: 30 de ani de la înscăunarea ca Arhiepiscop Mitropolit de București

Miercuri, 29 aprilie 2020, se împlinesc 30 de ani de la înscăunarea ÎPS Ioan Robu ca Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. “Vă invit să-l însoţiţi cu rugăciunea”, îndeamnă ÎPS Aurel Percă, succesorul ÎPS Ioan la scaunul mitropolitan de Bucureşti. 

La Sf. Liturghie din 27 aprilie a.c., cu ocazia aniversării înfiinţării Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, ÎPS Aurel Percă a îndreptat „un pios gând de recunoștință Înalt Preasfințitului Ioan Robu, pentru munca depusă timp de 37 de ani în fruntea Arhidiecezei”. Excelența Sa a amintit că ÎPS Ioan a păstorit Arhidieceza din 1983, ca „administrator diecezan”, în 1984 a fost consacrat episcop şi numit Administrator Apostolic al Arhidiecezei, iar la 29 aprilie 1990 a fost ridicat la rang de Arhiepiscop Mitropolit.

ÎPS Ioan Robu (n. 1944) a studiat teologie la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi şi a fost hirotonit preot la 15 august 1968. După câţiva ani de activitate pastorală în parohii ale Arhidiecezei a urmat studii de specializare la Roma (Italia), unde în 1977 a obţinut titlul de doctor în teologie. A fost apoi profesor şi rector la Institutul Teologic din Iaşi (1977-1983), iar în 1983 a fost ales la conducerea Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti. Numit un an mai târziu Administrator Apostolic al Arhidiecezei de către Papa Ioan Paul al II-lea şi consacrat episcop la Roma, de către Cardinalul Casaroli, Secretar de Stat al Vaticanului, a fost înscăunat ca Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti la 29 aprilie 1990, în Catedrala Sf. Iosi, în prezenţa delegatului Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, Arhiepiscopul Angelo Sodano. După împlinirea vârstei canonice de 75 de ani, Papa Francisc i-a acceptat, pe 21 noiembrie 2019, renunţarea la oficiul de Arhiepiscop Mitropolit al Arhidiecezei, Excelenţa Sa rămânând la conducerea Bisericii locale, ca Administrator Apostolic, până la înscăunarea, pe 11 ianuarie 2020, a noului Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, Mons. Aurel Percă.

Share the Post

About the Author

Comments

Comments are closed.