București: „Să ne cunoaștem Catedrala”. Proiect expozițional
Ceea ce ochiul nu a văzut, dar va sui, cu siguranță, la inima omului. Aceasta oferă Expoziția de fotografie amenajată în Catedrala romano-catolică Sf. Iosif din București: pentru prima oară, picturile în ulei din prezbiteriu şi medalioanele din pereţii navei centrale sunt “coborâte” la nivelul ochiului, pentru a putea fi admirate de credincioşi şi vizitatori în toată splendoarea lor. Fotografiile sunt realizate de Victor Bortaş şi provin din Arhiva foto a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti.
Scenele care ilustrează glorificarea Sfintei Fecioare Maria în Paradis, logodna lui Iosif cu Maria, vestirea fugii în Egipt, pe Sf. Iosif cu Pruncul Isus în braţe, naşterea lui Isus, moartea Sf. Iosif şi adorarea magilor şi a păstorilor fac parte dintr-un întreg ciclu de picturi în ulei care se succed pe pereții din altarul central al Catedralei. Inspirate din Evanghelii – canonice și apocrife -, frescele, realizate în 1883 de pictorul Georg Rodel (München) și echipa sa, zugrăvesc viața umilă și ascunsă a Sfântului Iosif, patronul lăcașului de cult.
Același artist german a realizat și medalioanele din nava principală, pictate în timpanele dintre arce, care ilustrează diferiți sfinți, învățători ai Bisericii, precum Ieronim, Augustin, Toma de Aquino, Ambroziu, Grigore cel mare, Papă. Aceste portrete nu sunt însoțite de numele sfinților, care pot fi identificați doar după simbolurile atribuite lor de tradiția iconografică. Seria de imagini expuse este completată de picturile celor patru Evangheliști, realizate în ulei și foiță de aur pe laturile amvonului sculptat în lemn tot de firma din München.
Intitulată “Să ne cunoaştem Catedrala”, expoziţia este realizată de ArteBiz, în colaborare cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, şi face parte din proiectul “Bucureştiul catolic”. În acelaşi proiect se inserează şi seria de 21 de desene realizate de artistul Bogdan Calciu, reprezentând bisericile catolice din Capitală, colecţie care a fost oferită cadou Papei Francisc de către ÎPS Ioan Robu, la sfârşitul Sf. Liturghii pe care Suveranul Pontif a prezidat-o pe 31 mai a.c. în Catedrala Sf. Iosif. Desenele au fost expuse în Foaierul Ateneului Român în seara de 31 mai a.c., apoi în Catedrala Sf. Iosif, la Sala Radio, iar acum pot fi văzute la Biserica Sf. Cruce din Bucureşti.
Hits: 18