„Cardinalul” a debutat în avanpremieră naţională la Târgu Jiu. La Bucureşti va fi prezentat pe 20 noiembrie

„Cardinalul” a debutat în avanpremieră naţională la Târgu Jiu. La Bucureşti va fi prezentat pe 20 noiembrie

Foto: fb.com/cardinalul

Filmul „Cardinalul”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, a debutat sâmbătă, 9 noiembrie 2019, la Târgu Jiu: Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, transformat, pentru o seară, într-un mic cinematograf, a găzduit prima avanpremieră națională a acestei pelicule dedicate memoriei Cardinalului Iuliu Hossu. La finalul proiecției a urmat un dialog cu publicul, la care au participat Nicolae Mărgineanu și Radu Botar – actor al Teatrului „Elvira Godeanu” și totodată actor principal în „Cardinalul”.

Filmul continuă să fie prezentat, în țară, în avanpremieră: a fost proiectat la Arad (10 noiembrie) și la Alba Iulia (11 noiembrie), în Sala Unirii, și urmează să ajungă la Dej (12 noiembrie), Târgu Mureș (13 noiembrie), Oradea (14 noiembrie), Timișoara (15 noiembrie), Cluj (16 noiembrie), Blaj (17 noiembrie), Satu Mare (24 noiembrie). La București, va fi prezentat în avanpremieră miercuri, 20 noiembrie, la Cinema PRO. După proiecție, va urma o sesiune de întrebări şi răspunsuri, la care vor fi prezenţi regizorul Nicolae Mărgineanu şi actorul Radu Botar.

La avanpremiera de la Târgu Jiu au fost prezenţi şi Pr. Francisc Trefaş, parohul comunităţii romano-catolice din localitate, şi Pr. Emil Moraru, prodecan la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universităţii Bucureşti. „Este un film pe care îl recomand studenţilor noştri şi tinerilor, în general. M-am bucurat să văd mulţi tineri în sală, la Târgu Jiu: erau foarte atenţi, emoţionaţi, unii chiar până la lacrimi. Ai ce învăţa, vizionând filmul: este despre suferinţă şi demnitate, în timpul regimului comunist, despre dragoste de Cristos şi de ţară, despre unitate a Bisericii şi de neam, despre fidelitate şi despre neacceptarea compromisului”, a declarat Pr. Emil Moraru.

Actorul Radu Botar, în rolul Episcopului Iuliu Hossu. Foto: fb.com/cardinalul

Vorbind despre „Cardinalul”, într-un interviu la Radio Târgu Jiu, actorul Radu Botar, cel care îl personifică pe Cardinalul Iuliu Hossu în film, spunea:

„Este un film care trebuia făcut, trebuia produs și arătat generațiilor de acum, pentru a înțelege rostul nostru în timpurile pe care le trăim, plecând de la trecutul nostru destul de zbuciumat și nu prea îndepărtat. Un film al istoriei și al rădăcinilor noastre, despre credință, despre adevăr, despre demnitate, despre atitudine fermă în fața răului; prin credință, făcând bine, putem ține răul departe de noi.

E un film puternic, despre viața cardinalului Iuliu Hossu, cel care a dat glas Declarației de Unire de la Alba Iulia, în 1918, și care mai apoi, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial a preferat să rămână lângă credincioșii lui, păstrând, protejând și limba și neamul, expunându-se. Evident, și-a asumat pericolul ăsta. După care, a venit ce a fost mai rău: a venit regimul comunist, au venit frații ca să-și omoare frații.”

„Cardinalul” este semnat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma. Rolul Episcopului Iuliu Hossu este interpretat de actorul Radu Botar, alături de care joacă Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crișan, Remus Mărgineanu, Bogdan Nechifor. După proiecțiile în avanpremieră, începând din 25 noiembrie filmul „Cardinalul” va rula în aproape toate cinematografele din țară. Pe pagina de Facebook dedicată acestui film sunt disponibile detalii, interviuri, mărturii şi articole.

Hits: 4

/ Știri / Tags: ,

Share the Post