Bucureşti, 09.06.2019: Procesiune şi Liturghie de mulțumire pentru beatificarea Episcopului martir Vasile Aftenie

Bucureşti, 09.06.2019: Procesiune şi Liturghie de mulțumire pentru beatificarea Episcopului martir Vasile Aftenie

Episcopia Greco-Catolică “Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti organizează în după-amiaza zilei de duminică, 9 iunie a.c., o procesiune pe străzile capitalei cu relicva Fericitului Episcop martir Vasile Aftenie. La sfârşitul procesiunii, la ora 17.00, la Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” se va celebra o Sfântă Liturghie de mulţumire pentru beatificarea Episcopului martir.

La acest moment de rugăciune şi aducere de mulţumire sunt invitaţi să participe şi credincioşii, persoanele consacrate şi clerul din comunităţile Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti din capitală şi din împrejurimi.

Participanţii sunt rugaţi să fie prezenţi la ora 16.10 în Piața Cantacuzino – spre intrarea în parcul Ioanid, vizavi de parcul Icoanei. Procesiunea va porni de aici la ora 16.20 şi se va îndrepta spre Catedrala “Sfântul Vasile cel Mare” (pe strada Polonă), unde la ora 17.00 se va celebra Sfânta Liturghie de mulţumire pentru beatificarea Episcopului martir. În timpul procesiunii se va recita rozariul, misterele de slavă.

Un relicvariu de cristal cu un fragment din rămășițele pământești ale Episcopului martir Vasile Aftenie va fi purtat în procesiune până la Catedrala greco-catolică, unde va rămâne apoi pentru venerarea credincioșilor.

* * *

Fericitul Vasile Aftenie (1899-1950)

S-a născut la Lodroman (județul Alba), la 14 iulie 1899. După gimnaziul absolvit la Blaj, a urmat seminarul greco-catolic din aceeași localitate, apoi a fost trimis la Roma, unde a obținut licența și doctoratul în teologie. A fost hirotonit preot la 1 ianuarie 1926, iar în 1934 a primit funcția de protopop de București.

În 1940 a fost consacrat Episcop al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș și i s-a încredințat funcția de Vicar general pentru București și Vechiul Regat. În același an, și-a început apostolatul în București, la Biserica greco-catolică Sfântul Vasile cel Mare din str. Polonă nr. 50.

vasile-aftenie-4769149

Fericitul Vasile Aftenie, episcop martir. [Foto: papalabucuresti.ro]

După instaurarea regimului comunist în România, autoritățile au trecut la aplicarea planului de lichidare a Bisericii Române Unite prin „unificarea” ei cu Biserica Ortodoxă Română, mod de operare preluat după modelul stalinist. Împreună cu toți ceilalți episcopi greco-catolici, Episcopul Aftenie și-a apărat Biserica, a refuzat toate așa-numitele „invitații” de a trece la ortodoxie și i-a pregătit pe credincioși pentru zilele grele care urmau. Pe preoții greco-catolici sosiți din Cluj la București pentru a semna trecerea la ortodoxie i-a mustrat în public, la Restaurantul Capșa, pentru trădarea Bisericii Unite cu Roma.

A fost arestat în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948, împreună cu întregul episcopat greco-catolic, și dus în lagărul organizat în reședința Patriarhului ortodox Iustinian Marina de la Dragoslavele, apoi în lagărul de la Mănăstirea ortodoxă Căldărușani. La data de 25 mai 1949 a fost separat de ceilalți episcopi și a fost încarcerat la București, în subsolul Ministerului de Interne. Securitatea a încercat să-i însceneze un proces politic, pentru a ascunde adevărata motivație a arestării, cea religioasă.

În urma violențelor fizice și psihice suferite în timpul celor 10 luni de anchetă, la 25 martie 1950 (în sărbătoarea Bunei Vestiri) a suferit un accident cerebral (o hemipareză). Trimis la „spitalul” Închisorii Văcărești, a murit după alte 45 de zile, la 10 mai 1950.

A fost înmormântat în Cimitirul Bellu Catolic, sub supravegherea Securității. Osemintele sale au fost deshumate în 2010, iar actualmente sunt depuse în Biserica greco-catolică Adormirea Maicii Domnului – Acvila din București (str. Sirenelor nr. 39).

Martiriul său a fost recunoscut de Papa Francisc la data de 19 martie 2019. A fost beatificat de Sfântul Părinte la Blaj, pe 2 iunie 2019, alături de alți șase episcopi martiri greco-catolici.

[Text: papalabucuresti.ro]

Hits: 0

/ Anunţuri / Tags: , ,

Share the Post