20.09.2018: Comunicat CER – Episcopii catolici reafirmă susținerea proiectului de modificare a Constituției României

20.09.2018: Comunicat CER – Episcopii catolici reafirmă susținerea proiectului de modificare a Constituției României

CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenţei nr. 24, sector 3, 031555 – Bucureşti
Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro

 

Șumuleu Ciuc, nr. 179/20.09.2018

 

COMUNICAT DE PRESĂ
Episcopii catolici reafirmă susținerea proiectului de modificare a Constituției României

 

Referendumul pentru revizuirea Constituției, incendiul care a distrus palatul episcopal din Oradea, tinerii și educația au fost câteva dintre temele abordate de episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România în cadrul sesiunii plenare a Conferinţei Episcopilor din România (CER). Adunarea a avut loc la Șumuleu Ciuc, la Centrul Jakab Antal, în zilele de 18-20 septembrie 2018,  fiind găzduită de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia. La această sesiune de lucru a participat și noul episcop de Timișoara, Excelența Sa József-Csaba Pál. De asemenea, a participat ca invitat permanent și Episcopul de Chișinău, Excelența Sa Anton Coșa.

La deschiderea lucrărilor a luat parte și Nunțiul Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendía, cu care episcopii au discutat în detaliu despre Vizita „ad limina Apostolorum” pe care ierarhii din România și Republica Moldova o vor face la Roma, în perioada 5-10 noiembrie 2018.

Totodată, episcopii au considerat necesar să transmită un îndemn către preoții și credincioșii catolici din România și toți oamenii de bunăvoință de a participa la Referendumul stabilit în zilele de 6-7 octombrie 2018, pentru modificarea Articolului 48, aliniatul 1, din Constituția României. Așa cum spuneau și în Scrisoarea deschisă din 04.05.2017, Constituția are menirea de a sta la baza unei legislații adecvate în domeniul familiei în care să fie tutelate drepturile fiecăruia și să fie respectată natura lucrurilor în tradiția creștină; termenul căsătorie neputând fi utilizat decât pentru a defini realitatea uniunii stabile și deschise la viață dintre un bărbat și o femeie.

Episcopii au fost informați despre starea palatului episcopal al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, după incendiul suferit recent, și au discutat despre posibilitățile pe care le au la dispoziție pentru a sprijini refacerea acestuia, manifestând apropierea și susținerea față de Preasfințitul Virgil Bercea.

În cadrul sesiunilor de lucru, episcopii au discutat și unele aspecte referitoare la educație, organizarea Olimpiadelor de Religie Catolică în limba română și maghiară; despre participarea la Sinodul dedicat tinerilor, convocat de Papa Francisc, care se va desfășura în octombrie 2018 la Roma, cu tema „Tinerii, credința și discernământul vocațional”; despre beatificarea, pe 22 septembrie a.c., la Nisiporești (NT), a tinerei Veronica Antal, fecioară martiră, care va deveni astfel o mijlocitoare și un model de trăire a credinței și despre viitoarea beatificare a Episcopilor martiri greco-catolici.

Episcopii au stabilit ca următoarea sesiune plenară a CER să se desfășoare în perioada 7-9 mai 2019, la București, găzduită de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti.

Conferința Episcopilor din România îi reunește pe toți episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi exprimă unitatea Bisericii locale și comuniunea cu urmașul lui Petru, Sfântul Părinte. Episcopii catolici din România se întrunesc de două ori pe an în sesiune ordinară, primăvara și toamna.

Pr. Francisc Ungureanu
Secretar General

Foto: Conferința Episcopală Română | Imre Gegő

 

ANEXĂ:
ÎNDEMN al episcopilor catolici din România cu privire la Referendumul din 6-7 octombrie 2018

* Album foto, aici.

 

Hits: 0

Share the Post