A trecut la Domnul Fr. Marcelin FSC

A trecut la Domnul Fr. Marcelin FSC

Congregația „Frații Școlilor Creștine” din România anunță trecerea la cele veșnice a Fr. Marcelin, în seara zilei de luni, 22 ianuarie 2018, în comunitatea fraților din Pildești (Neamț), la vârsta de 95 de ani.

Înmormântarea va avea loc joi, 25 ianuarie, în Pildești, la ora 10.00.  Dumnezeu să-l odihnească în pace!

* * *

Victor Magui (Fr. Marcelin) s-a născut la 27 ianuarie 1922, în localitatea Sacalasău, județul Bihor ca al doilea dintre cei 9 copii ai Mariei și a lui Gavril Magui. Primele cinci clase primare le-a făcut în localitatea sa natală. La vârsta de 12 ani a fost primit ca juvenist, la Oradea, în Congregația Frații Școlilor Creștine. Între anii 1934 și 1940 își continuă studiile liceale în cadrul Școlii normale greco-catolice.

În luna august a anului 1940, a intrat în noviciatul Fraților Școlilor Creștine, din București, iar la 8 septembrie 1941 a depus primele voturi. Între anii 1941 și 1943 a făcut Scolasticatul la Blaj, unde a obținut diploma de învățător la Școala normală greco-catolică din aceeași localitate. Între anii 1943 și 1945 a absolvit Școala de ofițeri de rezervă și a participat la cel de-al Doilea Război Mondial pe frontul de vest. După 1945 și până la naționalizarea școlilor confesionale, din anul 1948, a fost învățător și catehet la Liceul „Sfântul Andrei” al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, din Calea Călărașilor nr. 12. După naționalizarea școlilor confesionale a continuat să fie catehet și organist la biserica „Sfânta Tereza”, din București. Concomitent și-a continuat studiile la Conservatorul din București.

La 6 iulie 1947, Fr. Marcelin, cu mult curaj, depunea voturile perpetue, angajându-se să îl slujească pe Dumnezeu până la moarte ca Frate al Școlilor Creștine. A fost privat de libertate, în timpul regimului comunist, de două ori: între anii 1950 și 1952, fiind obligat să lucreze în lagărele de concentrare de la Canalul Dunăre-Marea Neagră și barajul de la Bicaz, precum și între anii 1959 și 1964, când a fost trimis cu domiciliu obligatoriu în Bărăgan, în localitatea Viișoara, din județul Ialomița. După amnistia din anul 1964, Fr. Marcelin s-a întors în București. A activat ca organist și catehet, în parohia romano-catolică din Popești Leordeni până în anul 1983, când, la cerere, s-a pensionat. Mănăstirea „Sfânta Agnes”, a Surorilor din „Institutul Sfânta Maria”, actuala Congregatio Jesu, din localitatea Popești Leordeni, a fost a doua casă pentru Fr. Marcelin timp de 26 de ani, între 1964 și 1990.

În anul 1990, superiorii congregației l-au chemat pentru ca împreună cu frații Atanasie Motica și Damian Bakos să redeschidă o comunitate la Oradea, răspunzând astfel cererii Episcopului greco-catolic de Oradea de atunci, Preasfințitul Vasile Hossu, de a reînființa internatul și de a reorganiza Liceul greco-catolic din aceeași localitate. Pe lângă activitatea desfășurată în internat și în Liceul greco-catolic, Fr. Marcelin a fost și organist în parohia romano-catolică „Sfânta Maria” din Oradea. În anul 2000, după închiderea comunității din Oradea, s-a alăturat fraților din comunitatea din Pildești unde a trăit și activat până în seara zilei de 22 ianuarie 2018, când a fost chemat la Domnul.

 Congregația Frații Școlilor Creștine

Hits: 25

/ Știri / Tags:

Share the Post