COMUNICAT DE PRESĂ: Episcopii catolici din sud-estul Europei condamnă abuzurile administrative ale Primarului Oprescu în cazul Cathedral Plaza

COMUNICAT DE PRESĂ: Episcopii catolici din sud-estul Europei condamnă abuzurile administrative ale Primarului Oprescu în cazul Cathedral Plaza

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti
Str. G-ral Berthelot 19, 010164 Bucureşti (RO)
Tel. +40 21 2015411, Tel./Fax +40 21 2015481, birouldepresa@arcb.ro

Nr. 143 / 23.04.2015

COMUNICAT DE PRESĂ
Episcopii catolici din sud-estul Europei condamnă abuzurile administrative ale Primarului Oprescu în cazul Cathedral Plaza

 

episcopicatolici_SE EuropaConsiliul Conferinţelor Episcopale din Europa (CCEE) a organizat la București, în perioada 17 – 21 aprilie a.c., întâlnirea anuală a preşedinţilor Conferinţelor episcopilor catolici din sud-estul Europei.

Conferinţa a fost marcată de două teme majore: situația familiei în actualul context sud-est european și cea a Catedralei Sf. Iosif, în contextul împlinirii a 60 de ani de la declararea acesteia ca monument de arhitectură prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 661/1955 și derularea în 18 aprilie a Zilei Mondiale a Monumentelor și Siturilor, dată convenită de ICOMOS și UNESCO în 1983.

Referindu-se la situaţia Catedralei Sf. Iosif, într-o declarație publică, episcopii catolici au subliniat că „atașamentul actual al primarului general din București față de cauza unui particular, cum este societatea cu asociat unic ce deține clădirea nu este condamnabilă în sine, însă aceasta îmbracă haina unui condamnabil abuz al administrației din momentul în care urmărește să lase fără efecte o decizie a instanței”.

Suntem convinși că și Catedrala romano-catolică Sf. Iosif aparține nu numai cultului romano-catolic ci întregii comunități, fiind parte a tradiției religioase, istoriei, culturii și valorii de expresie a popoarelor unite ale Europei, astfel încât trebuie să i se redea în cel mai scurt timp protecția necesară și să fie pusă în valoare prin înlăturarea clădirii gigantice”, au declarat reprezentanții Bisericii Catolice din Albania, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Bulgaria și România și Mons. Duarte da Cunha, secretar general al CCEE.

 

 

Anexăm declaraţia* semnată de Eminența Sa Cardinalul Vinko Puljic – Președintele Conferinței Episcopilor din Bosnia-Herțegovina, Excelența Sa Mons. Angelo Massafra – Președintele Conferinței Episcopilor din Albania şi Vice-Președinte al CCEE, Excelența Sa Mons. Fragkískos Papamanólis – Președintele Conferinței Episcopilor din Grecia, Excelența Sa Mons. Christo Proykov – Președintele Conferinței Episcopilor din Bulgaria, Excelența Sa Mons. Ioan Robu – Președintele Conferinței Episcopilor din România, Mons. Duarte da Cunha – Secretar General al CCEE.

* Declarația publică a Episcopilor catolici din sud-estul Europei referitoare la situația Catedralei Sf. Iosif

 

Biroul de presă

Hits: 3

Share the Post