Crucea și icoana Zilelor Mondiale ale Tineretului la București

Crucea și icoana Zilelor Mondiale ale Tineretului la București

Crucea&icoanaZMTCOMUNICAT ARCB nr. 704/16.10.2014 –

Crucea și icoana Zilelor Mondiale ale Tineretului, pentru prima oară la București

Crucea Zilelor Mondiale ale Tineretului (ZMT) va sosi pentru prima oară la București, înscriind astfel capitala României pe harta pelerinajului pe care îl face de 30 de ani prin lume. Crucea și Icoana ZMT vor ajunge la București vineri, 17 octombrie 2014. După un popas în trei parohii romano-catolice din capitală, cele două simboluri ale Zilelor Mondiale ale Tineretului vor fi primite în mod solemn sâmbătă, 18 octombrie (ora 13.30), în Catedrala Sf. Iosif.

Iubiți tineri, la încheierea Anului Sfânt – le-a spus Papa Ioan Paul al II-lea tinerilor, la 22 aprilie 1984, la Roma –, vă încredințez însuși semnul acestui An Jubiliar: Crucea lui Cristos! Purtați-o în lume, ca semn al iubirii Domnului Isus pentru omenire și vestiți tuturor că numai în Cristos mort și înviat este salvare și mântuire”. Mai târziu, în 2003, acelaşi Suveran Pontif le-a încredințat tinerilor un al doilea simbol: Icoana ZMT – o copie a icoanei Sfintei Fecioare Maria din Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, intitulată Salus Populi Romani (salvarea poporului roman). „Va fi semnul prezenţei materne a Mariei lângă tineri, chemaţi, asemenea apostolului Ioan, să o primească pe Maria în viaţa lor”, a explicat Papa.

Din 1984 şi până acum, Crucea Zilelor Mondiale ale Tineretului – o cruce simplă, din lemn, de 3,80 m înălțime – a străbătut zeci de țări de pe toate continentele, în drumul marcat de Întâlnirile Mondiale ale Tineretului: Buenos Aires (1987), Santiago de Compostela (1989), Częstochowa (1991), Denver (1993), Manila (1995), Paris (1997), Roma (2000), Toronto (2002), Köln (2005), Sydney (2008), Madrid (2011), Rio de Janeiro (2013). În pelerinajul de la Rio de Janeiro către Cracovia – unde va avea loc următoarea Întâlnire Mondială a Tineretului (25-31 iulie 2016) –, Crucea ZMT trece și prin România, după ce a străbătut Belarus, Lituania, Letonia, Rusia, Ucraina și Republica Moldova. De 30 de ani, în jurul acestei simple cruci s-au adunat și se adună mereu tineri diferiți prin rasă, limbă, cultură, națiune, dar uniți de aceeași credință în Cristos mort și înviat: o primesc, o îmbrățișează, o sărută, o venerează, o poartă, o vestesc.

Zilele Mondiale ale Tineretului au fost instituite de Papa Ioan Paul al II-lea în 1985. Întâlnirile la nivel internaţional au loc la 2-3 ani, de fiecare dată într-o altă ţară, în rest ZMT celebrându-se la nivel local (diecezan şi naţional). În drumul lor de pregătire pentru Întâlnirea Mondială de la Cracovia, din 2016, tinerii catolici din România s-au întâlnit în 2014 la nivel diecezan, urmând ca în 22-26 iulie 2015 să se întâlnească la nivel naţional la Cluj-Napoca. „Pelerinajul Crucii și Icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului în țara noastră, din 14 octombrie până la 1 noiembrie a.c., este pentru tinerii români un prilej de întărire a credinței și de pregătire mai intensă pentru întâlnirile ce urmează, de la Cluj și Cracovia”, a explicat Pr. Daniel Bulai, responsabil cu pastorația tineretului în cadrul Arhidiecezei Romano-Catolice de București.

După Bacău, Onești, Roman, Butea, Iași și București, cele două simboluri ZMT vor merge mai departe la Odorhei, Alba-Iulia, Blaj, Timișoara, Lugoj, Oradea, Cluj-Napoca, Baia Mare și Satu-Mare. Apoi, Crucea și Icoana ZMT vor fi predate de către tinerii români tinerilor catolici din Ungaria.

           Biroul de presă

Hits: 0

/ Comunicate de presă / Tags:

Share the Post