PS Cornel Damian

Episcop auxiliar al Arhidiecezei
Vicar general
Moderator al Curiei Arhidiecezane

PS Cornel Damian
PS Cornel Damian
PS Cornel Damian
Episcop auxiliar

Str. Gen. Henri Mathias Berthelot 19
010164 – Bucureşti, sector 1

Tel: secretariat 021 201 54 80
secretariat @ arcb.ro

Biografie

Mons. Cornel Damian s-a născut la data de 8 mai 1960 la Jibou (Sălaj, Dieceza de Maramureş). A locuit împreună cu familia la Turnu Severin, unde a absolvit şcoala generală şi liceul. A studiat teologie şi filosofie la Institutul Teologic din Iaşi, iar la 22 iunie 1986 a fost hirotonit preot în Catedrala Sf. Iosif, fiind încardinat în Arhidieceza de Bucureşti.

A activat mai întâi ca preot vicar la Parohia Cioplea din Bucureşti, iar din 1987 până în 1998 a fost paroh la Parohia Sf. Cruce din Capitală. După înfiinţarea Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Tereza” din Bucureşti, în anul 1991, a predat aici cursuri de Teologie Morală.

În perioada 1998-2002 a studiat Dreptul Canonic la Universitatea Gregoriană din Roma, iar în 2009 a obţinut titlul de Doctor în teologie la aceeaşi universitate. Din 2002 a fost Vicar General al Arhidiecezei Romano-Catolice din Bucureşti şi paroh la Parohia Preasfântul Mântuitor din Capitală, continuând şi activitatea didactică la Institutul Sf. Tereza.

Pe 31 octombrie 2003, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop Auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti cu titlul de Episcop titular de Isiriana. A fost consacrat episcop în Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, pe 8 decembrie 2003, consacrator principal fiind Mons. Ioan Robu, atunci Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, iar co-consacratori PS Petru Gherghel – la acea vreme Episcop de Iaşi, şi Nunţiul Apostolic Jean-Claude Périsset.

Deviză episcopală

In verbo tuo (La cuvântul tău…; Lc 5,5).