Hramul Catedralei Sfântul Iosif

485129354_1224696799655132_3276091113144450132_n

Hramul Catedralei Sfântul Iosif

Miercuri, 19 martie 2025, a fost o zi deosebită pentru Arhidieceza de București: Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, a fost prezent pentru prima dată la hramul Catedralei Sfântul Iosif, unde a prezidat Sfânta Liturghie solemnă. Au concelebrat ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, preoți ai Catedralei, ai Arhiepiscopiei și preoți invitați.

 

Omilia a fost ținută de Pr. Petru Beșleagă, din Dieceza de Iași, care a predicat și la cele trei zile de misiuni populare cu tema „Virtuțile teologale: credința, iubirea și speranța”, susținute în Catedrală, ca pregătire pentru Solemnitatea Sfântului Iosif.  „Avem în fața noastră astăzi un păstor, un apărător și un tată pe care Dumnezeu l-a ales să fie tată feciorelnic al lui Isus și cap al Sfintei Familii. Domnul să ne dăruiască credința Sfântului Iosif, tăcerea lui neclintită și dăruirea sa față de Dumnezeu și față de planul său de mântuire, credință manifestată prin grija pentru familia sa pământească. Să ne ajute, prin exemplul său, să înfruntăm viața și moartea, bucuriile și durerile, pentru că speranța strălucește în Domnul Isus Cristos, care este viața, bucuria și învierea noastră”, a subliniat Pr. Petru Beșleagă.

La finalul Sfintei Liturghii, Mons. Giampiero Gloder a amintit că în urmă cu 12 ani, în Solemnitatea Sfântului Iosif, în Bazilica Sfântul Ioan din Lateran Papa Francisc și-a început ministeriul de Succesor al Apostolului Petru și l-a așezat sub ocrotirea Sfântului Iosif. „Aș vrea așadar, ca afecțiunea Papei Francisc, suferința sa din această perioadă trăită și oferită pentru Biserică, binecuvântarea sa părintească asupra României și asupra lumii întregi să ajungă la voi toți și la cei care ne urmăresc prin intermediul radioului și al televiziunii. Papa se roagă pentru voi, se roagă pentru noi, dar să nu uităm să ne rugăm și noi pentru el”, a îndemnat Mons. Giampiero Gloder.

Totodată, Nunțiul Apostolic a evidențiat figura Sfântului Iosif, „omul ascunsului, al tăcerii”. „În toată Evanghelia nu spune un cuvânt, ci doar ascultă, prin tăcerea lăuntrică, glasul lui Dumnezeu, iar toate acțiunile sale, înfăptuire cu multă dragoste, sunt axate pe a-și păzi de orice pericol familia, în mod special pe Isus. Este omul drept, în înțelesul credinței: nu se pune pe sine și proiectele sale în centrul vieții sale, ci voința lui Dumnezeum ceea ce Dumnezeu vrea de la el, chiar dacă este greu de înțeles și de acceptat. Este un om care, cu simplitate și smerenie, se lasă călăuzit de cuvântul lui Dumnezeu. Este omul vieții de zi cu zi, care își trăiește credința – un pic asemenea nouă, fără a face lucruri mari, dar trăind bine viața sa de familie. Cred că Sfântul Iosif este pentru noi un strălucitor exemplu de ascultare interioară a lui Dumnezeu, de încredere în planul său pentru noi, de credință trăită în acțiunile de zi cu zi. De aceea, în această zi, să-i încredință Biserica, pe Sfântul Părinte Papa Francisc, comunitățile noastre, țara noastră și pe fiecare dintre noi”.

ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, i-a mulțumit Mons. Giampiero Gloder pentru prezidarea Sfintei Liturghii și pentru îndemnul de rugăciune pentru Sfântul Părinte, amintind de mesajul pe care i l-a trimis Papei Francisc cu ocazia celor 12 ani de pontificat în numele comunității Arhidiecezei de București. Păstorul Arhidiecezei le-a mulțumit tuturor episcopilor și preoților prezenți, credincioșilor prezenți și Corului Catedralei Sf. Iosif.

Domnul Ciprian Olinici, ministru secretar de stat al Secretariatului de Stat pentru Culte, și-a exprimat recunoștința de a fi prezent la celebrarea hramului Catedralei. „Mă bucur că sunt prezent în perioada în care bisericile creștine se regăsesc pe acelați drum către înviere și sper, către unitate. 1700 de ani se împlinesc anul acesta de la Conciliul I Ecumenic și, în acelai timp, este un An Jubiliar în Biserica Catolică. Sper ca rugăciunile noastre, ca mărturisirea noastră comună pe acest continent, care la fiecare pas și-a pus o amprentă creștină în istoria lui, să facă din acest an un început nou, al conlucrării între comunitățile creștine de pretutindeni”. Dl Ciprian Olinici i-a mulțumit ÎPS Aurel Percă pentru „modul în care conlucrează la legătura dintre diversele comunități de credință din țara noastră, pentru a mărturisi împreună că România este o țară în care creștinismul și credința are un loc important în istorie, în prezent și, sperăm, în viitor”.

Sfânta Liturghie a fost transmisă live de Angelus TV și poate fi urmărită aici.

Album foto: Ruxandra Cristescu

Hits: 349

Share the Post