Scrisoare despre procesul de însoţire a fazei de aplicare a Sinodului
(Vatican, 15 martie 2025)
Patriarhilor şi arhiepiscopilor majori ai Bisericilor Orientale Catolice,
Tuturor episcopilor şi eparhilor,
Preşedinţilor Conferinţelor episcopale,
Preşedinţilor Reuniunilor Internaţionale de Conferinţe episcopale,
Preafericite, Eminenţă, Excelenţă,
Frate iubit în Cristos,
În spirit de comuniune şi coresponsabilitate, vă scriu dumneavoastră şi poporului sfânt al lui Dumnezeu care vă este încredinţat cu privire la faza de aplicare a Sinodului “Pentru o Biserică sinodală. Comuniune, participare, misiune”. Sfântul Părinte doreşte ca această fază, prevăzută de constituţia apostolică Episcopalis communio (nr. 7, art. 19-21), să primească atenţie deosebită, pentru ca sinodalitatea să fie tot mai înţeleasă şi trăită ca dimensiunea esenţială a vieţii obişnuite a Bisericilor locale şi a întregii Biserici.
La 11 martie, Sfântul Părinte a aprobat astfel în manieră definitivă începutul unui parcurs de însoţire şi evaluare a fazei de aplicare din partea Secretariatului General al Sinodului. Acest parcurs interpelează dieceze şi eparhii, Conferinţe episcopale şi Structuri ierarhice din Bisericile Orientale Catolice, precum şi grupările lor continentale, care se vor îngriji să implice şi institute de viaţă consacrată, societăţi de viaţă apostolică, asociaţii laicale, mişcări ecleziale şi noi comunităţi prezente în teritoriile lor. La sfârşit va avea împlinire în celebrarea unei Adunări ecleziale în Vatican în octombrie 2028. Prin urmare, pentru moment nu se continuă cu convocarea unui nou sinod, optând în schimb pentru un proces de consolidare a parcursului făcut.
Deja în Nota de însoţire la Documentul final al celei de-a XVI-a Adunări Generale ordinare a Sinodului episcopilor, Sfântul Părinte a precizat că el “face parte din magisteriul ordinar al Succesorului lui Petru” şi ca atare cere să fie primit. Continua explicând că el nu este strict normativ, ci angajează oricum Biserica să facă alegeri coerente. Îndeosebi “Bisericile locale şi grupările de Biserici sunt chemate acum să aplice, în diferitele contexte, indicaţiile autoritare conţinute în document, prin procesele de discernământ şi de decizie prevăzute de drept şi de documentul însuşi”.
De aceea, în lumina acestor indicaţii, faza de aplicare a sinodului trebuie înţeleasă nu ca o simplă “aplicare” de directive care provin de sus, ci mai degrabă ca un proces de “receptare” a orientărilor exprimate de Documentul final în manieră adecvată culturilor locale şi nevoilor comunităţilor. În acelaşi timp, este necesar de a continua împreună ca Biserică întreagă, armonizând receptarea în diferitele contexte ecleziale. Acesta este motivul procesului de însoţire şi evaluare, care nu elimină nimic din responsabilitatea fiecărei Biserici.
În sintonie cu indicaţiile din Documentul final, obiectivul este de a face concretă perspectiva schimbului de daruri între Biserici şi în întreaga Biserică (cf. nr. 120-121). În cursul drumului, toţi vor putea beneficia de bogăţia şi de creativitatea parcursurilor realizate de Bisericile locale, adunând roadele lor în grupările lor teritoriale (provincii, Conferinţe episcopale, Reuniuni Internaţionale de Conferinţe episcopale etc.). În afară de asta, parcursul va constitui o ocazie pentru a evalua împreună alegerile efectuale la nivel local şi a recunoaşte progresele făcute în termeni de sinodalitate (cf. nr. 9). Graţie acestui parcurs, Sfântul Părinte va putea asculta şi confirma orientările considerate valide pentru toată Biserica (cf. nr. 12 şi 131). În sfârşit, acest proces constituie cadrul în care trebuie situate multele şi diferitele iniţiative de aplicare a orientărilor sinodului, îndeosebi rezultatele lucrărilor Grupurilor de Studiu şi contribuţiile Comisiei canoniste.
Este de importanţă fundamentală a asigura că faza de aplicare este ocazia pentru a implica din nou persoanele care au contribuit şi a restitui roadele ascultării tuturor Bisericilor şi ale discernământului păstorilor în Adunarea sinodală: astfel va continua dialogul deja demarat în faza ascultării. Procesul se va folosi de munca echipelor sinodale formate din preoţi, diaconi, consacrate şi consacraţi, laici şi laice, însoţite de episcopul lor: sunt instrumente fundamentale pentru a însoţi în mod obişnuit viaţa sinodală a Bisericilor locale. Din motiv, echipele existente vor trebui valorizate şi eventual reînnoite, cele suspendate vor trebui reactivate şi integrate în mod corespunzător. Acest proces va oferi şi diecezelor care până acum au investit mai puţin pe drumul sinodal o oportunitate de a recupera paşii încă nefăcuţi şi de a forma la rândul lor echipe sinodale. Vă invit să comunicaţi Secretariatului Sinodului compunerea şi referinţele echipei sinodale din dieceza sau eparhia dumneavoastră, utilizând Schiţa anexată.
În acest context, asumă o relevanţă deosebită convocarea Jubileului echipelor sinodale şi al organismelor de participare care se va ţine la 24-26 octombrie 2025. Este vorba de o întâlnire importantă pentru a da recunoaştere valorii acestor organisme şi persoanelor care prestează serviciu în cadrul lor, înscriind astfel angajarea pentru edificarea unei Biserici tot mai sinodale în orizontul speranţei care nu înşală pe care o celebrăm în Jubileu.
Drumul care va conduce toată Biserica la celebrarea Adunării ecleziale din octombrie 2028 va fi ritmat în aşa fel încât să ofere timpuri adecvate şi sustenabile pentru a demara aplicarea indicaţiilor Sinodului, prevăzând după aceea câteva întâlniri semnificative de evaluare:
* martie 2025: anunţarea parcursului de însoţire şi evaluare;
* mai 2025: publicarea Documentului de susţinere pentru faza de aplicare cu indicaţiile pentru desfăşurarea sa;
* iunie 2025 – decembrie 2026: parcursuri de aplicare în Bisericile locale şi grupările lor;
* 24-26 octombrie 2025: Jubileul echipelor sinodale şi al organismelor de participare;
* primul semestru din 2027: Adunări de evaluare în dieceze şi eparhii;
* al doilea semestru din 2027: Adunări de evaluare în Conferinţele episcopale naţionale şi internaţionale, în Structurile ierarhice orientale şi în alte grupări de Biserici;
* primul semestru din 2028: Adunări continentale de evaluare;
* iunie 2028: publicarea lui Instrumentum laboris pentru lucrările Adunării ecleziale din 2028;
* octombrie 2028: celebrarea Adunării ecleziale în Vatican.
Încă de acum, Secretariatul General al Sinodului este angajat să însoţească şi să susţină Bisericile pe acest drum.
Preafericite, Eminenţă, Excelenţă,
Cu această Scrisoare vă anunţ deci începutul acestui parcurs înainte să fie dată ştirea sa publică. Încă de acum, informaţiile conţinute în această scrisoare trebuie considerate confidenţiale. După aceea, până la sfârşitul lunii mai vom trimite Bisericilor comunicări ulterioare cu detalii mai mari referitoare la metodologie şi la modalităţi operative ale parcursului.
Fără impulsul episcopilor diecezani şi al eparhiali un proces ca acela schiţat aici nu ar fi nici măcar imaginabil. Prin urmare, încă de acum doresc să vă mulţumesc dumneavoastră, colaboratorilor şi echipei sinodale, pentru angajarea de a duce înainte un parcurs care se află la inima Sfântului Părinte în mod deosebit, pentru a cărui sănătate ne rugăm toţi împreună în aceste săptămâni.
Vă salut cu fraternitate în Domnul, urându-vă dumneavoastră şi Bisericii al cărei păstor sunteţi un drum rodnic spre apropiatul Paşte.
Cardinal Mario Grech,
secretar general al Secretariatului General al Sinodului
Traducere: Pr. Mihai Pătrașcu, ercis.ro
Foto: Vatican News
Hits: 78