Întâlnirea Națională a Operatorilor Media Catolici (INOMC): comunicatorii din dieceze și eparhii s-au reunit la Ciofliceni
Nr. 187/14 martie 2025
Întâlnirea Națională a Operatorilor Media Catolici (INOMC): comunicatorii din dieceze și eparhii s-au reunit la Ciofliceni
Oficiul pentru Comunicații Sociale al Arhidiecezei Romano-Catolice de București a organizat, în perioada 10-13 martie 2025, Întâlnirea Națională a Operatorilor Media Catolici (INOMC), eveniment care a reunit la Mănăstirea Carmelitană de la Ciofliceni comunicatori din eparhiile și diecezele catolice din România.
La eveniment au participat reprezentanți din Arhidieceza Romano-Catolică de București, gazda întâlnirii; din Arhieparhia Majoră de Alba Iulia și Făgăraș, din Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia, din Eparhia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București, din Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, din Dieceza Romano-Catolică de Iași, din Eparhia Greco-Catolică de Lugoj, din Eparhia Greco-Catolică de Oradea, din Dieceza Romano-Catolică de Timișoara, precum și de la Angelus TV, Signis România, ERCIS Media și Asociația Papa Luciani.
„Întâlnirea națională a operatorilor media catolici din România reprezintă un moment esențial de comuniune și reflecție asupra misiunii noastre comune de a transmite mesajul Evangheliei într-o lume digitală în continuă schimbare. În contextul provocărilor actuale la nivelul societății românești, colaborarea dintre diferitele entități media catolice este o necesitate care trebuie să găsească mijloace concrete și eficiente. Această oportunitate de schimb de experiență între dieceze și eparhii să consolideze prezența Bisericii în spațiul mediatic și, după îndemnul Papei Francisc, să aducă speranță și lumină în viața oamenilor, prin mijloacele de comunicare socială pe care le coordonați”, a subliniat PS Claudiu Pop, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, Președintele Comisiei pentru Comunicații Sociale a Conferinței Episcopilor din România.
Întâlnirea din acest an a avut în centru perspectivele de colaborare interdiecezană și intereparhială și evenimentele majore ale anului: inițiativele Jubileul 2025 și „Anul Cardinal Iuliu Hossu”. Participanții au beneficiat de intervenții ale unor specialiști în comunicare de nivel internațional, precum Dr. Thierry Bonaventura, Responsabil Comunicare al Sinodului Episcopilor, și Pr. Adrian Dancă, Responsabil al Secției Române a Vatican Media. Un alt moment de formare a fost susținut de Mihaela Caba-Madarasi (Eparhia Greco-Catolică de Oradea), care a prezentat succint concluziile seminarului „Comunicare și evanghelizare: context, atitudini, experiențe” organizat de Universitatea Pontificală Santa Croce în luna ianuarie a acestui an.
În seara zilei de marți, 11 martie, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a dialogat cu participanții despre apostolatul mass-media, încurajându-i în misiunea lor de a transmite speranța prin intermediul mijloacelor de comunicare.
În cadrul întâlnirii, cei prezenți au avut ocazia de a participa la Jubileul Mass-Media în Arhidieceza de București, care a avut loc miercuri, 12 martie. Evenimentul a inclus o întâlnire cu tema „Jurnaliștii, naratori ai Speranței” ce a reunit peste 20 de jurnaliști din media națională, participanții la INOMC, realizatori ai Angelus TV și numeroși invitați, în Aula Magna a Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității din București. Întâlnirea, moderată de Pr. Francisc Doboș, Responsabil al Oficiului pentru Evanghelizare și Promovare Umană al ARCB, a abordat provocările comunicării într-un context dominat de conflicte și fake news. Printre vorbitori s-au numărat jurnaliști cunoscuți precum Ana Iorga, Remus Rădulescu, Maria Coman și Diana Brâncuș.
Evenimentul a fost urmat de o celebrare jubiliară și o Sfântă Liturghie solemnă prezidată de ÎPS Aurel Percă în Catedrala Sf. Iosif, la care au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar romano-catolic de București, PS Claudiu Pop, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, și PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București.
„Într-o lume în care informația circulă cu o viteză amețitoare și în care, adesea, zgomotul devine mai puternic decât mesajul, voi, cei care lucrați în domeniul mass-media, aveți o responsabilitate uriașă. Sunteți chemați să fiți nu doar transmițători de știri, ci și constructori ai unei lumi mai bune, ai unei societăți în care adevărul nu este distorsionat, în care demnitatea umană este respectată și în care speranța este promovată. În epoca digitală, unde mesajele pot fi manipulate, unde știrile false pot distorsiona realitatea, este esențial să ne asumăm rolul de promotori ai transparenței și ai corectitudinii, să fiți „multiplicatori ai speranței”. Să ne reînnoim angajamentul de a fi comunicatori ai adevărului, ai iubirii și ai speranței. Să lucrăm astfel încât mijloacele de comunicare să fie un instrument al unității și al vestirii Evangheliei”, a îndemnat ÎPS Aurel Percă în cadrul predicii.
Întâlnirea a inclus și prezentarea proiectului SIGNIS – Festivalul Filmikon, dedicat promovării valorilor creștine prin intermediul cinematografiei, o seară de film și o vizită la studioul Angelus TV.
Programul s-a încheiat joi, 13 martie, cu o Sfântă Liturghie celebrată de PS Claudiu Pop, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, urmată de o sesiune dedicată proiectelor Anului Iuliu Hossu 2025 și concluziile întâlnirii.
Următoarea Întâlnire Națională a Operatorilor Media Catolici va fi organizată de Eparhia Greco-Catolică de Oradea, în perioada 12-14 martie 2026.
Biroul de presă al ARCB
Hits: 401