Ziua Mondială a Bolnavului, celebrată la Catedrala Sf. Iosif

Screenshot 2025-02-12 at 13.04.45

Ziua Mondială a Bolnavului, celebrată la Catedrala Sf. Iosif

„Speranţa nu înşală” (Rom 5,5) şi ne face puternici în suferinţă este motoul celei de-a XXXIII-a Zi Mondiale a Bolnavului (11 februarie 2025, Sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes). Și anul acesta, la Catedrala Sf. Iosif, Sfânta Liturghie de seară a fost oferită de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, împreună cu preoții Catedralei, pentru toți cei bolnavi și suferinzi.

La începutul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă a subliniat că celebrarea Zilei Mondiale din acest an stă sub semnul Jubileului, după cum a scris Sfântul Părinte Papa Francisc în Bula de convocare a Jubileului Ordinar al Anului 2025: „Semne de speranţă vor fi oferite bolnavilor, care se află acasă sau în spital. Suferinţele lor să poată găsi alinare în apropierea persoanelor care îi vizitează şi în afectul pe care-l primesc. Faptele de milostenie sunt şi fapte de speranţă, care trezesc în inimi sentimente de recunoştinţă. Şi recunoştinţa să ajungă la toţi lucrătorii sanitari care, în condiţii adesea dificile, exercită misiunea lor cu grijă atentă faţă de persoanele bolnave şi mai fragile”.

„Într-adevăr, celebrăm Jubileul speranței și, așa cum spune atât de bine motto-ul jubileului, suntem conștienți că „speranța nu dezamăgește”. Chiar și în mijlocul suferințelor, îndoielilor și anxietăților pe care le aduce boala, suntem încurajați de prezența consolatoare și încurajatoare a bunului nostru Dumnezeu, care veghează mereu asupra noastră cu iubirea și gingășia sa infinită”, a continuat Păstorul Arhidiecezei în cadrul predicii. „Acest Jubileu este pentru noi toți – bolnavii și cei care îngrijesc bolnavii – un moment de întâlnire vie și personală cu Domnul Isus, care este sursa și scopul speranței noastre. Știm bine că speranța se naște din iubirea lui Dumnezeu, este întemeiată pe iubirea care izvorăște din Inima lui Isus străpunsă pe cruce și ne conduce spre plinătatea iubirii de care suntem chemați să ne bucurăm când, într-o zi, vom ajunge – în pelerinajul nostru prin această lume – la Casa Tatălui nostru ceresc”.

Un gând special a fost îndreptat spre cei care se îngrijesc de cei suferinzi: „De aceea, și bolnavii noștri, fie că se află în casele lor, în spitale sau în aziluri, au nevoie să simtă speranța, de care noi toți suntem mesageri și purtători, atunci când îi vizităm în casele lor, aducându-le iubirea lui Dumnezeu; când îi însoțim în singurătatea lor, umplându-i de iubirea Domnului nostru; când îi îngrijim, cu multă dăruire și răbdare, umplându-i de mângâierea care vine numai de la Duhul Sfânt. Suntem trimiși de Dumnezeu pentru a-i ușura în durerea și suferința lor cu apropierea, afecțiunea și iubirea noastră.  În același mod, Domnul îi invită și pe bolnavi, să fie recunoscători tuturor celor care în calitate de membri ai familiei, îngrijitori, profesioniști și lucrători pastorali, în condiții adesea dificile, își îndeplinesc misiunea cu o grijă deosebită și uneori eroică, îngrijindu-i pe cei mai slabi și mai fragili, bolnavii și bătrânii, cei care suferă cel mai mult în trup și în spirit”, a încheiat Arhiepiscopul de București.

„Încredințăm Maicii Domnului pe cei care suferă și o rugăm pe Maica Preacurată să mijlocească haruri – harul speranței, dar și al răbdării și al puterii de a purta crucea de fiecare zi”, a îndemnat ÎPS Aurel Percă la finalul Sfintei Liturghii. Toți cei prezenți au primit binecuvântarea cu relicva spinului din cununa de spini a Mântuitorului, care a fost în posesia Fericitului Vladimir Ghika și în prezent este păstrată în Arhidieceza de București.

Sfânta Liturghie a fost transmisă live de Angelus TV și poate fi urmărită aici.

Hits: 334

/ Știri / Tags: ,

Share the Post