Scrisoarea pastorală a ÎPS Aurel Percă pentru Anul Jubiliar 2025 – „Pelerini ai speranței”

Scrisoarea pastorală

Scrisoarea pastorală a ÎPS Aurel Percă pentru Anul Jubiliar 2025 – „Pelerini ai speranței”

Cucernici Părinți parohi și vicari,
Dragi persoane consacrate,
Iubiți credincioși ai Arhidiecezei de București,
Dragi „pelerini ai speranței”,

La 9 mai 2024, în solemnitatea Înălțării Domnului nostru Isus Cristos, Papa Francisc a publicat Bula Spes non confundit („Speranța nu dezamăgește” – Rom 5,5), prin care a chemat întreaga Biserică Catolică la celebrarea Jubileului ordinar din 2025, sub motto-ul „Pelerini ai speranței”.

  1. Deschiderea Anului Jubiliar 2025. Semnificația

 Acest An Sfânt va începe pe 24 decembrie 2024, ajunul Crăciunului, cu deschiderea Porții Sfinte a Bazilicii Sfântul Petru din Vatican, și se va încheia cu închiderea sa solemnă pe 6 ianuarie 2026.

Sfântul Părinte a dispus, de asemenea, ca Jubileul să fie celebrat în toate Bisericile particulare, astfel încât toți credincioșii să se poată bucura de harurile Anului jubiliar în propriile dieceze, așa cum se stabilește în Bula însăși și în Decretul Penitențiariei Apostolice din data de 13 mai 2024[1].

În diecezele din întreaga lume catolică, Anul Jubiliar va fi inaugurat în bisericile catedrale și con-catedrale în Duminica Sfintei Familii, 29 decembrie 2024, prin celebrări prezidate de către episcopul diecezan.

Jubileul este un eveniment foarte important, pentru că înseamnă o chemare adresată întregii Biserici și fiecărui credincios în parte, de a trăi anul 2025 ca un an de har, în care vom avea cu toții ocazia de a ne reînnoi credința. Cu această ocazie, vom putea, de asemenea, să ne reaprindem speranța. Biserica și fiecare dintre noi simțim nevoia acestei speranțe pentru a trăi cu entuziasm și bucurie identitatea noastră creștină, realitatea noastră ca urmași ai lui Cristos și condiția noastră de participanți la opera de evanghelizare.

Toți speră. În inima fiecărei persoane este cuprinsă speranța ca dorință și așteptare a binelui, deși nu se știe ce va aduce cu sine ziua de mâine. Totuși, imprevizibilitatea viitorului face să apară sentimente uneori contrapuse: de la încredere la teamă, de la seninătate la descurajare, de la certitudine la îndoială. Întâlnim adesea persoane descurajate, care privesc la viitor cu scepticism și pesimism, ca și cum nimic nu le-ar putea oferi fericire. Fie ca Jubileul să fie pentru toți ocazie de a reînsufleți speranța. Cuvântul lui Dumnezeu ne ajută să găsim motivațiile sale”[2].

  1. Deschiderea Anului Jubiliar în Arhidieceza de București

Ritualul special al deschiderii Anului Sfânt va avea loc în Sărbătoarea Sfintei Familii din Nazaret, 29 decembrie 2024, începând cu ora 15.00, în incinta Catedralei „Sfântul Iosif”, lângă locul cu scena reprezentării Nașterii lui Isus, după care se va continua cu celebrarea Sfintei Liturghii.

După ritualul de deschidere al Anului Jubiliar, vom porni în procesiune ca „pelerini ai speranței” până în Catedrală, mama tuturor bisericilor din Arhiepiscopie, creând o Biserică în mișcare și subliniind semnificația acestui eveniment.

Un semn special al deschiderii Anului Jubiliar este procesiunea după Cruce și intrarea solemnă în Catedrală, unde voi prezida Euharistia. Această urmare solemnă a Crucii va fi un semn al drumului speranței poporului în pelerinajul său după Cristos, chemând la iertare și iubire, așa cum este descris în logo-ul Jubileului: „Într-o lume în care progresul și regresul sunt întrepătrunse, crucea lui Cristos rămâne ancora salvării: un semn al speranței care nu dezamăgește, deoarece se bazează pe iubirea lui Dumnezeu, milostiv și credincios”.

Adresez o invitație foarte cordială și insistentă tuturor preoților, persoanelor de viață consacrată și credincioșilor din parohiile capitalei și împrejurimi, să participe la deschiderea solemnă a Anului Jubiliar în ziua menționată. Fiecare paroh este rugat să vină cu un grup reprezentativ de credincioși din parohie. Este un simbol al participării întregii Arhidieceze la acest eveniment bisericesc. 

  1. Semnele Anului Jubiliar

Fiecare an jubiliar este însoțit de anumite semne care dau mărturie despre credință și sprijină viața de credință. Printre acestea se numără pelerinajul, iertarea și reconcilierea, fraternitatea și indulgența.

În acest An Sfânt, suntem încurajați să devenim „pelerini ai speranței”. Suntem invitați să facem un pelerinaj la Roma și la bisericile jubiliare fixate în Arhidieceză (Catedrala „Sfântul Iosif” și Sanctuarul de la Ciofliceni) sau la alte biserici desemnate în acest scop, în alte părți din lume.

Mulți se întreabă, probabil: „Ce îmi va oferi acest Jubileu? Ce va aduce pelerinajul pe care îl voi face? Ce voi primi concret pentru vizitarea Bisericii Jubileului?”

Așa cum ne asigură Sfântul Părinte, în aceste locuri „se poate împrospăta drumul credinței și se poate bea din izvoarele speranței[3], mai ales prin împăcarea în Sacramentul Reconcilierii, punct de plecare indispensabil pentru o adevărată cale a convertirii.

a. Jubileul este menit să ne facă și mai conștienți de faptul că toți suntem păcătoși și că avem nevoie de iertare, pentru că, fără ea, nu există nicio speranță pentru noi. Această iertare o primim în Sacramentul Penitenței sau al Reconcilierii.

b.Vizitând o Biserică sau un sanctuar al Jubileului, putem obține și o indulgență plenară care ne eliberează de orice pedeapsă temporală pentru păcatele noastre iertate, cu condiția mărturisirii păcatelor în Sacramentul Penitenței și al Reconcilierii.

c.Indulgența plenară poate fi obținută prin îndeplinirea următoarelor condiții: a fi în starea de har sfințitor, a primi Sfânta Împărtășanie, a exclude orice atașament față de păcat, a vizita biserica jubiliară și a spune o rugăciune după intențiile Sfântului Părinte.

c. În acest timp special de har, suntem chemați, în calitate de creștini, să devenim semne palpabile de speranță pentru frații și surorile noastre, în special bătrânii, bolnavii, săracii, suferinzii, migranții. În Anul Jubiliar „suntem chemați să fim semne palpabile de speranță pentru atâția frați și surori care trăiesc în condiții de dificultate[4].

d.Indulgența plenară a Jubileului se poate obține în combinație cu un pelerinaj la bisericile desemnate în Roma sau în alte părți din lume, inclusiv bazilici, biserici catedrale și altele desemnate în fiecare dieceză de către episcopul diecezan, individual sau în grup, cu adorația Sfântului Sacrament și meditație, recitarea rugăciunii Tatăl Nostru, a Crezului și a unei rugăciuni mariane.

Indulgența plenară, fără a participa la un pelerinaj și fără a face o vizită pioasă la locul indicat, poate fi acordată celor care nu pot îndeplini această condiție, din motive de îndepărtare de locul fixat, din cauză că sunt închiși, bolnavi, spitalizați sau lipsiți de mobilitate: în spirit de penitență, recitând rugăciunile indicate și oferind suferințele sau dificultățile vieții lor, pot dobândi indulgența plenară a Jubileului.

Un program cu pelerinajele locale ale diferitelor grupuri se va publica imediat la începutul anului 2025.

Anul Jubiliar este o ocazie pentru diferite acte care exprimă spiritul de penitență. Așadar, recomand ca în Anul Jubiliar să respectăm cu strictețe caracterul penitențial al zilei de vineri, dar să încercăm, de asemenea, să renunțăm la anumite forme de divertisment sau la petrecerea timpului pe rețelele de socializare. Practica milosteniei față de cei nevoiași, sprijinirea acțiunilor de apărare a vieții, îngrijirea copiilor lipsiți de părinți, a persoanelor cu dizabilități sau a bătrânilor rămân întotdeauna fapte de milostenie.

Dragi frați și surori din Arhidieceza de București,

Anul Jubiliar este în fața noastră. Este un timp special de har și binecuvântare. Să primim această invitație, să ne planificăm timp pentru rugăciunea prelungită, citirea Cuvântului lui Dumnezeu sau un pelerinaj la locul jubiliar pentru a primi harul indulgenței.

Să permitem ca experiența harului lui Dumnezeu să aibă ca rezultat speranța în noi. Să lăsăm speranța să pătrundă în viețile noastre, în familiile noastre și în parohiile noastre. Să o aducem celor care sunt striviți de viață și trăiesc în tristețe și fără perspective.

Sfânta Familie din Nazaret să vă însoțească cu ocrotirea ei în acest an de har!

Domnul nostru Isus Cristos să vă binecuvânteze pe toți!

Dată la București, 22 decembrie 2024, Duminica a IV-a a Adventului

+ Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit de București

[1] Penitentieria Apostolică, Norme pentru acordarea indulgențelor în timpul Jubileului ordinar din anul 2025, proclamat de Papa Francisc, 13 mai 2024.

[2] Spes non confundit, n. 1.

[3] Spes non confundit, n.3

[4] Spes non confundit, n. 10

Hits: 552

Share the Post