Ziua Mondială a Misiunilor în Parohia Cristos, Regele Universului din Ploiești
Duminică, 20 octombrie 2024, Parohia Romano-Catolică Cristos, Regele Universului din Ploiești a trăit împreună cu întreaga Biserică Catolică Ziua Mondială a Misiunilor. Această zi ne implică pe fiecare în parte – preot, persoană consacrată, laic – să participăm la misiunea pe care Cristos le-a încredințat-o apostolilor.
Ziua Mondială a Misiunilor a fost instituită încă din anul 1926 de Papa Pius al XI-lea și se celebrează în întreaga lume catolică în penultima duminică a lunii octombrie. Momentul central al zilei l-a constituit Sfânta Liturghie în cadrul căreia s-a amintit și versetul care a fost ales ca temă în acest an: Mergeți și chemați-i pe toți la ospăț (cf. Matei 22,9)
La începutul Sfintei Liturghii a avut loc ritul stropirii cu apă sfințită, în amintirea Botezului, sacrament prin care fiecare creștin primește invitația de a fi misionar. Două realități care merg împreună: Botezați și trimiși.
La ofertoriu, câțiva tineri, au mers în procesiune spre Sfântul Altar, aducând pâinea şi vinul oferite şi apoi consacrate, amintind de hrana euharistică necesară pentru a avea curajul şi tăria de a vesti lumii evanghelia; globul pământesc, simbolizează lumea întreagă ce are nevoie de pâine, de dreptate, de libertate, dar în mod deosebit de credinţa în unicul Mântuitor al lumii; Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu, dătător de viaţă şi de mântuire, care trebuie să ajungă până la marginile pământului pentru a aduce roade bogate în inimile tuturor celor ce-l ascultă cu bucurie şi încredere deplină; Rozariul Misionar, care ne amintește de mijlocirea plină de iubire a Preasfintei Fecioare Maria; Crucifixul, care ne îndreaptă gândul spre Europa, punctul de plecare al atâtor misionari, dar şi spre urgenţa unei noi reevanghelizări a creştinilor; Florile, simbol al frumuseţii familiei umane, reunite în Cristos, daruri care prin simbolistica lor ne ajută să reflectăm asupra elementelor esențiale ale fiecărei misiuni.
După Sfânta Liturghie, Părintele Iosif Imbrișcă, Decan de Ploiești, a invitat comunitatea parohială pentru a asculta o prezentare dedicată Operelor Misionare Pontificale (OMP).
Simona Banu, Director adjunct al Oficiului pentru Misiuni al ARCB și Director adjunct al OMP, a subliniat încă de la început faptul că în Ploiești își desfășoară activitatea trei surori africane, venite din Madagascar. Superioara lor, Sr. Solange Faratiana, a luat cuvântul și ne-a încurajat să ne rugăm pentru misonari și să îi susținem în activitatea lor atât de dificilă.
În cadrul prezentării, Simona Banu a explicat mesajul Sfântului Părinte din acest an, Mergeți și chemați-i pe toți la ospăț, făcând referire la faptul că activitatea misionarilor este neobosită și împreună cu ei trebuie să mergem la ospăț, adică la Sfânta Euharistie.
Un accent deosebit a fost pus pe importanța Operei Pontificale pentru Răspândirea Credinței, facându-se referire la viața Fericitei Pauline Marie Jaricot. De-a lungul vieții, această tânără laică consacrată a promovat trei aspecte: rugăciunea (Rozariul viu), solidaritatea și sacrificiul.
Pentru Opera Pontificală a Copilăriei Misionare s-a făcut legătura cu motto-ul Copiii ajută copiii. Acest principiu rezumă intuiția și carisma Operei, aceea de rugăciune și ajutor material între copii.
La final, credincioșii au fost îndemnați să acționeze concret, prin donații sau implicarea directă în activitățile misionare, pentru că răspândirea credinței nu este doar responsabilitatea misionarilor ci a fiecăruia dintre noi. Operele Misionare Pontificale ne oferă oportunitatea de a face o schimbare reală în viața altora și de a transforma dragostea noastră în acte de solidaritate;
Împreună reușim totul!
Simona Banu, Director adjunct și coresponsabil al Oficiului Pastoral pentru Misiuni al ARCB
Hits: 371