Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru Jocurile Olimpice (26 iulie – 11 august 2024) / Cum se pregătesc bisericile din Paris pentru Jocurile Olimpice

cq5dam.thumbnail.cropped.1500.844-3

Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru Jocurile Olimpice (26 iulie – 11 august 2024) / Cum se pregătesc bisericile din Paris pentru Jocurile Olimpice

Excelenţei Sale Monsenior Laurent Ulrich,
arhiepiscop de Paris

Mă unesc cu intenţiile de la Liturghia pe care o celebraţi dumneavoastră, Excelenţă, în vederea Jocurilor Olimpice care se vor desfăşura în curând în oraşul dumneavoastră. Îi cer Domnului să umple cu darurile sale pe toţi cei care vor participa într-un mod sau altul – fie ei sportivi sau spectatori – precum şi să susţină şi să binecuvânteze pe cei care îi vor primi, îndeosebi pe credincioşii din Paris şi din alte locuri.

De fapt, ştiu că comunităţile creştine se pregătesc să deschidă larg uşile bisericilor lor, ale şcolilor lor, ale caselor lor. Fie ca să deschidă mai ales uşile inimii lor, mărturisind, cu gratuitatea şi generozitatea primirii lor faţă de toţi, pe Cristos care locuieşte în ei şi care le comunică bucuria sa. Apreciez în mod călduros că n-aţi uitat persoanele mai vulnerabile, îndeosebi acelea care se află în situaţie de mare precaritate şi ca să le fie facilitat accesul la sărbătoare. Mai în general, formulez auspiciul ca organizarea acestor jocuri să fie pentru tot poporul din Franţa o ocazie frumoasă de înţelegere fraternă, permiţând, dincolo de diferenţe şi de contrapoziţii, să întărească unitatea naţiunii.

Mă bucur cu voi pentru desfăşurarea acestei competiţii sportive prestigioase de însemnătate internaţională. Sportul este un limbaj universal care transcende graniţele, limbile, rasele, naţionalităţile şi religiile; are capacitatea de a uni persoanele, de a favoriza dialogul şi primirea reciprocă; stimulează depăşirea de sine, formează la spiritul de sacrificiu, favorizează lealitatea în raporturile interpersonale; invită la recunoaşterea propriilor limite şi a valorii celorlalţi. Jocurile Olimpice, dacă rămân cu adevărat “jocuri”, pot să fie aşadar un loc excepţional de întâlnire între popoare, chiar şi cele mai ostile. Cele cinci inele împletite reprezintă acest spirit de fraternitate care trebuie să caracterizeze evenimentul olimpic şi competiţia sportivă în general.

Aşadar, doresc ca Olimpiada de la Paris să fie pentru toţi cei care vor veni din toate ţările din lume o ocazie care nu trebuie pierdută pentru a se descoperi şi a se aprecia, pentru a dărâma prejudecăţile, pentru a face să se nască stima acolo unde este dispreţul şi neîncrederea, prietenia acolo unde este ura. Jocurile Olimpice sunt, prin natură, purtătoare de pace şi nu de război.

În acest spirit antichitatea, cu înţelepciune, a instaurat o încetare a războiului în timpul jocurilor şi epoca modernă încearcă în mod obişnuit să reia această tradiţie fericită. În această perioadă turbulentă, în care pacea mondială este serios ameninţată, este dorinţa mea ferventă ca fiecare să aibă la inimă să respecte această încetare a războaielor în speranţa unei rezolvări a conflictelor şi a întoarcerii la înţelegere. Fie ca Dumnezeu să aibă milă de noi! Ca să lumineze conştiinţele guvernanţilor cu privire la responsabilităţile grave care le revin, ca să acorde artizanilor de pace succesul în iniţiativele lor şi ca să-i binecuvânteze.

Încredinţând Sfintei Genoveva şi Sfântului Dionis, patroni ai Parisului, şi Stăpânei Noastre a Asumpţiunii, patroana Franţei, desfăşurarea fericită a acestor Jocuri, împart din toată inima dumneavoastră, Excelenţă, precum şi tuturor care vor participa, binecuvântarea mea.

De la Sfântul Ioan din Lateran, 27 iunie 2024

Franciscus

traducere: Pr. Mihai Pătrașcu, ercis.ro

Foto: ©Vatican News


Bisericile Parisului deschise pentru Jocurile Olimpice 

Reportaj publicat pe site-ul ziarului La Croix, 25/07/2024
Autor:   Marie-Liévine Michalik
Traducere: Liana Gehl

În timp ce milioane de turiști sunt așteptați să participe la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris, bisericile pariziene se pregătesc să primească întreaga lume. Aproximativ cincizeci de biserici pariziene vor oferi animație spirituală pe durata Jocurilor Olimpice și Paralimpice, care încep vineri, 26 iulie.

„Vom avea un bar cu băuturi răcoritoare aici, în curte”, arată Mons. Bruno Lefèvre-Pontalis, paroh al Bisericii Saint François-Xavier din arondismentul 7 din Paris, adăugând că pentru a primi oaspeții este nevoie să dăm dovadă de puțină imaginație. „Piața și intrarea în biserică vor fi decorate în întregime cu steaguri olimpice și un semn mare pentru a-i întâmpina pe toți cei care doresc să intre”, adaugă el, instalând pliante în franceză, engleză și spaniolă.

Această parohie aflată la umbra domului Invalizilor și lângă Champ-de-Mars și Concorde a lucrat la scară mare. „Locația noastră este strategică”, spune parintele paroh. „Toți turiștii care se află în sudul Parisului vor trece pe aici în drum spre evenimentele din centru.” Cu ajutorul a vreo cincizeci de enoriași voluntari și a circa douăzeci de tineri din grupul Jubilatio, îndrumați de dominicani, parohia a planificat un sistem de primire a vizitatorilor la intrare, oferindu-le o băutură rece înainte de a-i ghida în interiorul bisericii, unde voluntarii răspund la întrebări, oferă vizite ghidate și animație muzicală.

Biserica Saint François-Xavier este doar una dintre cele aproximativ cincizeci de biserici pariziene care vor oferi animație spirituală în timpul Jocurilor Olimpice și Paralimpice. Tururi ghidate, mari întreceri și jocuri spirituale, concerte, mese de solidaritate… Fiecare parohie mobilizată în cadrul  „Jocurilor Sfinte” (așa se numește proiectul Bisericii Catolice pentru Jocurile Olimpice) și-a dublat inventivitatea pentru a primi cât mai bine turiștii creștini sau necreștini care trec prin Paris.

Ospitalitate, sport și propuneri spirituale

Pregătirea este în toi în cripta parohiei Sfântului Duh din arondismentul 12, situată la câteva minute de Bercy unde vor avea loc evenimentele de baschet, gimnastică artistică și sărituri la trambulină. „La începutul săptămânii, am primit echipamentul sportiv pentru Jocurile Olimpice”, spune Laeticia Waille, șefa inițiativei „Holy Kids”. Timp de cinci după-amiezi, enoriașii voluntari vor organiza un mic turneu sportiv cu jocuri de badminton, baschet, tir cu arcul, tenis de masă și minge de spumă. „Dorința noastră este ca fiecare persoană care intră în bazilică să-l poată întâlni pe Cristos”, explică sora Marie-Jérémie, responsabilă cu programul olimpic la Bazilica Sacre-Coeur din Montmartre. Astfel, a fost imaginat un traseu „cine știe câștigă” în cinci etape, care începe în grădina bazilicii, apoi ghidează vizitatorii prin criptă și în cele din urmă prin biserică. „Este foarte distractiv”, continuă călugărița: „întrebările sunt culturale, sportive și religioase în același timp”. Jocul de douăzeci de minute se încheie în biserică, după o invitație de a „face un pas spre celălalt”. „La final, vizitatorii vor putea să lase o intenție de rugăciune pentru cineva, să scrie un mesaj unei persoane izolate, să ceară vești despre cineva cu care au pierdut legătura..” Pentru a-i sprijini, maicile și preoții bazilicii vor beneficia de ajutorul a aproximativ douăzeci de tineri voluntari.

150 de tineri veniți „să slujească”

Ușor de recunoscut după tricourile galbene pe care scrie „Jocurile Sfinte”, 150 de tineri au venit din toată Franța. Martin are 22 de ani și este originar din Chartres. „M-am alăturat grupului diecezan pentru a trăi o experiență de slujire și pentru a întâlni alți tineri creștini”, spune tânărul, care s-a simțit foarte bine la ZMT Lisabona în vara anului 2023. „Am vrut să retrăiesc un pic aceeași atmosferă.” Este un punct comun, pe care mulți tineri voluntari îl împărtășesc. „[Tinerii de la ZMT] au fost într-adevăr unul dintre principalele noastre puncte de recrutare”, spune unul dintre organizatori. Tinerii voluntari vor fi distribuiți în parohiile din Paris.

„Chiar am venit să ajut”, insistă Camille, 28 de ani, șomeră în Beauvais. „Nu am idee la ce să mă aștept, dar cred ca voi fi de folos.” În grupul tinerilor din Misiunile Străine din Paris (MEP), Guillaume, 19 ani, botezat de Paște la Poitiers, spune: „Sunt bucuros să întâlnesc tineri catolici de vârsta mea, să mă pot ruga cu ei.” „Acum așteptăm să sosească turiștii și sportivii”, adaugă Marie, o prietenă care a venit și ea grupul MEP. „Poate vom putea vedea și ceva evenimente și sportivi. Chiar dacă nu de asta am venit în primul rând.”

Hits: 5627

/ Știri

Share the Post