Continuă proiectul „Redescoperirea duminicii ca întâlnire cu Tatăl nostru” la Greci

WhatsApp Image 2024-07-02 at 23.07.36

Continuă proiectul „Redescoperirea duminicii ca întâlnire cu Tatăl nostru” la Greci

În perioada 28-30 iunie a continuat activitatea proiectului „Redescoperirea duminicii ca întâlnire cu Tatăl nostru”, la Parohia Sfânta Lucia din Greci, Tulcea.
Am reflectat asupra expresiei: „și ne iartă nouă greșelile”. Poate să fie rănit El cu comportamentele noastre? Păcatul nostru îi face rău lui Dumnezeu? O mare greșeală este să credem că El se supără, se răzbună, își dezvăluie mânia, făcându-l pe om să plătească. Să păstrez un astfel de Dumnezeu este o blasfemie și atunci ne întrebăm ce înseamnă că ne iartă?

Să nu confundăm iertarea cu amnistia.
În Biblie există 2 moduri de a proceda atunci când se dorește restabilirea dreptății care sunt folosite ca imagini ale modului în care Dumnezeu face dreptate.

Primul este judecata, mishpat, apare de 421 ori în Vechiul Testament. Există un infractor și o persoană vătămată; persoana vătămată face apel la judecător care stabilește pedeapsa în proporție cu vinovăția. Dacă este pedepsit foarte aspru, este grav.  Judecătorul nu poate ierta, nu poate spune că sunt bun și te iert.
Putem vorbi despre un Dumnezeu ca judecător în acest sens? Nu! Pentru că Dumnezeu iartă și judecătorul nu poate ierta.

Ne întrebăm: mishpat rezolvă problema nedreptății? Nu! Pedeapsa semnalează râul, nu-l elimină.

Al doilea este Rib, apare de 131 ori în Vechiul Testament. Ce înseamnă? Partea vătămată nu se duce la judecător, ci la vinovat. Scopul lui Rib este de a ajuta infractorul să-și dea seama că îi rănește nu numai persoana care o suferă, ci și pe el însuși. În alte cuvinte, îi determină pe cei care greșesc să nu mai facă rău, scoate din pericol ruinarea vieții și readuce persoana la starea fericită. De exemplu, Zaheu începe să facă schimbarea după ce vede că ce făcea nu era frumos. Isus, toată viața, a folosit Rib și acest lucru l-a lăsat Bisericii. Această nouă logică a iubirii ne este insuflată în noi de Cristos și este noua identitate.

Sâmbăta este imaginea Legii care arată vina, însă nu vindecă; Duminica este „Ziua Domnului” care celebrează Noua Viață, în care putem spune că verbul tipic al iertării este a crea: Creează în mine, Dumnezeu, o inimă curată cu Spiritul tău!

Doamna Codruța Constantinescu, psiholog, la activitatea cu tema „Rana rușinii” a scos în evidență cum se instalează rușinea în viața noastră, și consecințele ei, care sunt: pierderea stimei de sine și crearea sentimentului că sunt defect, că este ceva în neregulă cu mine; trăiesc cu teama permanentă de a nu mă face de râs; prezența altor persoane devine o noua imagine a judecătorului extern.

Care este diferența dintre rușine și vină? Rușinea este eșecul de a-ți îndeplini propriile standarde, vina este eșecul de a îndeplini standardele sau așteptările celorlalți.

Rușinea toxică este sentimentul interior de a fi complet minimalizat sau insuficient ca persoană. Este o autojudecată.

Persoana se simte deposedată de demnitate, lipsită de valoare, mică și neputincioasă.
Ce pot să fac?
1. Să conștientizezi rana și mecanismul.
2. Analizezi în ce alte situații a mai apărut,
3 Re-construiești stima prin încredere, se stabilește un plan de acțiune comportamentală. Vindecarea este un proces care necesită timp.

Când este vindecată rana?  Când mă pot raporta la ceilalți relaxat, când nu mă mai tem de public, de ceilalți, când nu mai văd lumea ca un dușman, ci ca un aliat, când nu mai sunt bufon sau când renunț să mai fiu ironic.

Am încheiat activitatea în discuții, relaxare, momente de agapă frățească și celebrarea Sfintei Liturghii.

Următoare activitate este în perioada 27-29 septembrie.

Hits: 280

/ Știri / Tags:

Share the Post