Sărbătoarea hramului Parohiei Preasfântul Mântuitor (Biserica Italiană) din București
Sărbătoarea Preasfântul Trup și Sânge al Domnului, – cunoscută în poporul credincios și sub numele de Joia Verde, datorită procesiunilor euharistice care se organizează cu ocazia acestei zile –, a adus nu doar o zi plăcută și binecuvântată de vară, ci și bucuria de a celebra acest mare mister al credinței noastre în comunitățile parohiale.
O nuanță deosebită a acestei sărbători atât de îndrăgite a constituit-o sărbătorirea hramului bisericii Preasfântul Mântuitor (“Biserica Italiană”) din București, în seara zilei de joi, 30 mai 2024, la ora 18:00, prin celebrarea Sfintei Liturghii solemne de hram, prezidate de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, însoțit la altar de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit de București. La sărbătoarea hramului au participat numeroși credincioși din parohie și din Capitală, persoane consacrate și un număr de aproximativ 20 de preoți.
La începutul Sfintei Liturghii solemne de hram, Pr. Daniel Bulai, parohul comunității aflate în sărbătoare, i-a salutat cu bucurie pe cei prezenți și și-a exprimat gratitudinea de a-i avea prezenți, la acest moment deosebit, atât pe ÎPS Aurel, cât și pe ÎPS Ioan.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de ÎPS Aurel, care a subliniat importanța Sfintei Liturghii pentru comunitatea parohială și pentru viața de credință, subliniind câteva semnificații teologice ale Sfintei Euharistii. Una dintre acestea este aceea de amintire a legământului veșnic încheiat între Dumnezeu și oameni prin Isus Cristos Domnul. Acest legământ este mereu actualizat prin celebrarea Sfintei Liturghii, la care este invitată să participe întreaga comunitate a credincioșilor din parohie. Păstorul Arhidiecezei a subliniat importanța Anului pastoral curent, dedicat conștientizării importanței Duminicii ca Zi a Domnului, cinstită ca atare din primele veacuri ale Bisericii și până în prezent, iar celebrarea Sfintei Liturghii, mai ales în zi de Duminică, devine binecuvântare pentru cei care participă acolo.
Învățătura Sfântului Ioan Paul al II-lea cu privire la Sfânta Euharistie și la Sfânta Liturghie a fost pusă în lumină prin predica Păstorului Arhidiecezei, care a precizat grija plină de bucurie și angajare a Bisericii față de darul Sfintei Euharistii oferit de Cristos ca amintire veșnică a iubirii sale mântuitoare față de noi. ÎPS Aurel a reiterat invitația de a prețui mereu Sacramentul Sfintei Euharistii celebrat mereu în cadrul Sfintei Liturghii.
Un alt semn de cinstire a Sfintei Euharistii este constituit de adorația euharistică, pe care Păstorul Arhidiecezei o propune ca o inițiativă pastorală la nivelul Arhidiecezei de București, unde, începând cu ziua de luni, 3 iunie, va începe o Adorație euharistică perpetuă, organizată prin rotație de parohiile Arhidiecezei. Sensul adorației euharistice este acela de a mulțumi Domnului pentru prezența sa umilă și reală din Sfânta Euharistie, dar și de a-i întări pe adoratori în credință. De asemenea, adorația euharistică poate deveni un izvor de noi vocații pentru viața consacrată și Sfânta Preoție.
La sfârșitul celebrării Sfintei Liturghii pontificale prezidate de Păstorul Arhidiecezei, a luat cuvântul Pr. Daniel Bulai. Sfinția sa, ca gazdă a tuturor celor prezenți, a mulțumit pentru prezența celor doi Arhiepiscopi, a preoților, a persoanelor consacrate și a credincioșilor. O mulțumire deosebită a fost oferită corului parohial, care, prin însuflețirea și implicarea sa, a știut să confere un aer autentic de sărbătoare. Nu a fost uitată nici comunitatea parohială, care deși nu este numeroasă, se remarcă printr-o trăire vie a credinței și prin generozitatea implicării în viața parohială.
Sărbătoarea hramului a continuat cu un moment de comuniune sacerdotală, iar cei prezenți au plecat spre casele lor mai întăriți în credință și încurajați să prețuiască mereu Marea Taină din Altar, Sfânta Împărtășanie.
Pr. Andrei Dumitrescu
Fotografii și album foto: Ruxandra Cristescu
Hits: 337