Pro Memoria nr. 22/2023: Cuvânt-înainte semnat de ÎPS Aurel Percă

pro memoria

Pro Memoria nr. 22/2023: Cuvânt-înainte semnat de ÎPS Aurel Percă

Semnalăm apariția celui mai recent număr din Pro Memoria, nr. 22/2023, publicând cuvântul-inainte semnat de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. 

Salutăm cu bucurie apariția numărului 22/2023 al revistei arhidiecezane „Pro Memoria”, aflată sub coordonarea „Centrului Biserica și Istoria” și a Arhivei „Vladimir Ghika” din cadrul Arhidiecezei Romano-Catolice de București. Prestigioasa publicație, numită și „cartea de identitate” a catolicilor din Arhidieceza noastră, își continuă așadar menirea sa de a ne oferi „o privire cât mai clară asupra trecutului nostru istoric”, prin valorificarea patrimoniului arhivistic diecezan, a tradițiilor cultural-istorice, și a moștenirii de credință transmise nouă și generațiilor viitoare de către înaintașii noștri.

Anul 2023 a fost dedicat triplului Jubileu Vladimir Ghika – 150 de ani de la naștere, 100 de ani de la hirotonirea preoțească și 10 ani de la beatificarea sa. Toate evenimentele din anul 2023 dedicate Fericitului Vladimir Ghika se regăsesc grupate într-un articol găzduit de revista „Pro Memoria”, prilej pentru noi toți de a retrăi cu emoție respectivele momente înălțătoare, spirituale și culturale deopotrivă.

Secțiunea Vladimir Ghika conține alte două articole. Primul articol, semnat de cercetătorul Luc Verly și intitulat Vladimir Ghika și lazariștii, urmărește să evidențieze punctele de contact care au existat între Congregația Misiunii (Lazariștii), creată de Sfântul Vincențiu de Paul în anul 1625 și Vladimir Ghika, nu în latura sa spirituală, ci în aspectul ei concret, pe tot parcursul vieții prelatului român.

Cel de-al doilea articol, semnat de dr. Iulia Cojocariu, intitulat în mod sugestiv Vladimir Ghika – bucuria martiriului, își propune să evidențieze că Vladimir Ghika a dorit și așteptat martiriul, pe care îl vedea ca pe o continuare a pătimirii lui Isus.

Anul 2024 este dedicat Fericitului Anton Durcovici, cu prilejul aniversării a zece ani de la beatificarea acestuia (Iași, 17 mai 2014). În acest sens, secțiunea „Anton Durcovici” a revistei conține două articole semnate de prof. dr. Dănuț Doboș și de Pr. Petru Ciobanu, care evidențiază momentele cele mai importante din biografia Fericitului Anton Durcovici. Un al treilea articol, semnat de Pr. dr. Emil Moraru, reprezintă o retrospectivă a evenimentelor cultural-spirituale dedicate Episcopului martir în perioada 2002-2023 și organizate sub coordonarea Academiei „Anton Durcovici”, fondată de Arhiepiscopul emerit Ioan Robu.

O rubrică prezentă constant în paginile revistei „Pro Memoria”, inclusiv în prezentul număr al acesteia, este dedicată rezistenței anticomuniste prin credință. Astfel, prof. dr. Dănuț Doboș semnează un amplu studiu dedicat laicilor, preoților și episcopilor Arhidiecezei noastre, care au fost întemnițați de către regimul ateu comunist în perioada 1948-1964.

O altă contribuție deosebită este oferită de Sora dr. Daniela Mare, care  publică articolul intitulat De la catedră la închisoare: M. Clementine Mayr și Annuntiata Blaj. Autoarea prezintă în mod detaliat istoria arestării, detenției și morții martirice a Superioarei Institutului „Beatae Mariae Virginis” („Sfânta Maria”, „Damele Engleze”), sora Clementine Mayr (la Penitenciarul de exterminare comunistă Văcărești), și a sorei Annuntiata Blaj (la Sfânta Agnes).

Rubrica „Din istoria Arhidiecezei” este susținută de Sora Rodica Miron (Pelerini pe urmele primilor martiri).

În sfârșit, rubrica „Varia” conține două importante articole semnate de cercetătorii Mihaela Voicu și Pr. Petru Ciobanu, iar rubrica „Recenzii” este susținută, ca de obicei, de Pr. Andrei Dumitrescu.

Cel mai recent număr al publicației noastre arhidiecezane „Pro Memoria” se distinge, așadar, prin tematica dedicată rezistenței prin credință, tematică prezentă în toate numerele apărute anterior, ceea ce dorim să fie un stimulent pentru noile generații pentru o cunoaștere mai bună a istoriei Arhidiecezei noastre.

De menționat că articolele publicate în paginile revistei au inspirat apoi biografiile dedicate unor eroi și martiri ai credinței, precum Episcopul Anton Durcovici, Arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar, Monseniorul Vladimir Ghika și preotul Rafael Friedrich.

Îi felicităm pe autorii textelor și pe membrii colegiului redacțional pentru strădania și zelul depus în recuperarea memoriei istorice a Bisericii noastre locale, și în mod cu totul particular pentru reușitele acestora în cunoașterea istoriei recente a Arhidiecezei (1945-1989).

Către toți se îndreaptă recunoștința noastră însoțită de încurajarea de a persevera cu publicarea unor noi studii și articole din scurta, dar bogata istorie a Arhidiecezei noastre.

Biserica noastră locală nu trebuie să uite pe mărturisitorii și martirii acesteia, cei care în veacul trecut au dat proba eroismului și chiar a martirajului în fața persecuției comuniste.

Doresc mult succes coordonatorilor și autorilor care publică în mod constant rodul cercetărilor lor în revista  „Pro Memoria”, iar acestei reviste îi doresc o viață lungă, pentru a fi un canal prin care rodul acestor cercetări și studii să ajungă la cititorii revistei!

Cu binecuvântarea noastră arhierească,

+ Aurel Percă

Arhiepiscop Mitropolit de București

Hits: 91

/ Știri / Tags:

Share the Post