Ediția critică a „Illustrissimi”, în italiană, prezentată la Veneția. Participă la eveniment Cristina Grigore și Pr. Francisc Doboș

WhatsApp Image 2024-05-14 at 16.37.15

Ediția critică a „Illustrissimi”, în italiană, prezentată la Veneția. Participă la eveniment Cristina Grigore și Pr. Francisc Doboș

Vineri, 17 mai, are loc, la Veneția, prezentarea ediției critice a volumului „Illustrissimi. Lettere immaginarie”, de Albino Luciani – Ioan Paul I, îngrijită de Stefania Falasca, vicepreședinta Fundației vaticane Ioan Paul I, și prefațată de card. Tolentino de Mendoça, prefectul Dicasterului vatican pentru cultură și educație. Volumul a apărut în 2023 la Edizioni Messagero Padova, în colaborare cu Fundația vaticană Ioan Paul I.

La acest eveniment vor participa, din România, dna Cristina Grigore, președinta Asociației Papa Luciani, și Pr. Francisc Doboș, paroh al Bisericii Franceze din Capitală și responsabil al Oficiului diecezan pentru evanghelizare și promovare umană, ca delegat al ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București.

În cadrul prezentării de carte, ce va avea loc în Palatul Dogilor, din Veneția, vor lua cuvântul card. Pietro Parolin, Secretar de Stat în Vatican și președinte al Fundației vaticane Ioan Paul I; Mons. Francesco Moraglia, Patriarh al Veneției; , Fabrizio Magani, responsabilul Oficiului pentru arheologie, belle arti și peisagistică al orașului Veneți și al Lagunei. Card. La José Tolentino de Mendonça va ține o lectio magistralis. De asemenea, vor fi citite fragmente din scrisorile adresate de Albino Luciani lui Charles Dickens și Mark Twain, poetului roman Giuseppe Gioachino Belli și dramaturgului venețian Carlo Goldoni.

Volumul „Illustrissimi” reunește o serie de articole pe care Albino Luciani, la acea vreme Patriarh de Veneția, le-a scris sub formă de articole între 1971-1975, în revista „Messaggero di Sant’Antonio”, a fraților franciscani din Italia. Prima ediție a fost publicată în 1976, în opt mii de exemplare, epuizate în scurt timp. În anul alegerii lui Luciani ca papă, 1978, volumul a fost revăzut de autor și retipărit postum în 150 de mii de exemplare! Cu ediția din 1978 se ajunsese la un tiraj total de 207 mii de exemplare.

Ediția revizuită de Luciani a apărut și în limba română, în 2021, la Editura Serafica, tradusă de Cristina Grigore, tirajul fiind aproape epuizat în momentul de față. Ediția critică, ce va fi prezentată la Veneția, este îmbogățită cu un aparat critic realizat de dna Stefania Falasca și este rodul studiilor asupra surselor scrisorilor lui Luciani, studii ce au constituit miezul tezei de doctorat al dnei Falasca în italienistică, la Universitatea Tor Vergata din Roma. Ediția critică va fi publicată în toamna acestui an, în traducere în limba română, prin grija Asociației Papa Luciani din România.

Daniel-Marius Filip

Hits: 81

/ Știri / Tags:

Share the Post