Noi apariții editoriale dedicate Fericitului Anton Durcovici la Editura ARCB
Pentru Arhidieceza de București, anul 2024 un caracter festiv, ca o prelungire binecuvântată a celui precedent, în care s-au aniversat 140 de ani de la înființarea Arhidiecezei (27 aprilie 1883), 10 ani de la beatificarea Fericitului Vladimir Ghika (31 august 2013), 100 de ani de la hirotonirea preoțească a Fericitului Vladimir Ghika (7 octombrie 1923) și 150 de ani de la nașterea sa (25 decembrie 1873).
Aceste aniversări istorice și spirituale sunt completate în anul 2024 cu aniversarea a 70 de ani de la moartea martirică a Fericitului Vladimir Ghika, la Penitenciarul Jilava (16 mai 1954) și aniversarea a 10 ani de la beatificarea Fericitului Anton Durcovici, Episcop martir de Iași, ucis pentru credință la 10 decembrie 1951, la Sighetu Marmației.
Aniversarea a 10 ani de la beatificarea Fericitului Anton Durcovici este marcată prin câteva apariții editoriale de excepție la Editura ARCB, care vin să completeze lunga serie de studii și cercetări dedicate acestei personalități remarcabile din viața Bisericii Catolice din România. Astfel, domnul profesor dr. Dănuț Doboș, cercetător științific și autor al mai multor publicații, monografii și cărți de istorie bisericească, cu o activitate de peste două decenii dedicate istoriei Bisericii Catolice din România, în special cea referitoare la Arhidieceza de București și Dieceza de Iași, le propune celor interesați o carte intitulată „La umbra Sfântului Altar. Episcopul Anton Durcovici (1888-1951)”.
Cartea apare sub egida Centrului „Biserica și istoria”, a Academiei „Anton Durcovici” și a Arhivei „Vladimir Ghika”, cu un număr de 48 de pagini. Noutatea adusă de această carte este dată de intenția autorului de a oferi oricărui cititor posibilitatea de a cunoaște suficient de bine, în manieră sistematică, viața și jertfa acestui om apostolic. Cartea este completată de numeroase fotografii, unele inedite, precum și de texte ale unor oameni care fie l-au cunoscut direct pe Fericitul Anton Durcovici, cum ar fi Pr. Johann Florian Muller (unul dintre primii săi biografi) sau Fericitul Iuliu Hossu, fie au avut grijă de promovarea și păstrarea memoriei sale istorice, cum ar ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop emerit de București sau ÎPS Aurel Percă, actualul Păstor al Arhidiecezei.
De altfel, ÎPS Aurel Percă propune lectura acestei cărți astfel: „Lucrarea de față ne ajută să descoperim un erou al credinței care a păstorit Biserica locală de Iași în timpuri deosebit de grele. Eroicitatea lui ne este o moștenire sfântă și trebuie să o ducem cu onoare mai departe”.
O altă carte dedicată Fericitului Anton Durcovici, „Anton Durcovici, un episcop pentru vremuri de persecuție, scrisă tot de domnul profesor dr. Dănuț Doboș, are în vedere studierea persecuției sistematice la care a fost supus fără încetare Fericitul Episcop martir. Considerat de la bun început un pericol pentru noul regim ateo-comunist instalat abuziv în România în 1947, Episcopul Anton Durcovici a devenit obiectul unei urmăriri sistematice din partea aparatului represiv al noului regim, a cărui expresie concretă l-a constituit temuta Securitate. Această carte este scrisă în colaborare cu Mons. Ieronim Iacob, Vicar episcopal de Dobrogea, Paroh al Parohiei Sfântul Anton de Padova din Constanța, cercetător științific și autor al mai multor articole și volume de specialitate.
Cei doi istorici, cunoscuți de altfel pentru colaborarea fructuoasă de-a lungul anilor pe tărâmul vast al cercetării istorice bisericești, oferă o contribuție majoră referitoare la ultima parte a vieții Episcopului martir Anton Durcovici, contribuție care se sprijină pe o cercetare asiduă și un aparat critic foarte consistent.
Volumul este onorat de un Cuvânt-înainte semnat de ÎPS Aurel Percă, în care găsim motivația apariției acestui volum: „Într-un chip deosebit, continuă să ne impresioneze persecuția la care a fost supus Episcopul de către forțele răului, încheiată cu moartea sa martirică. În acest sens, trebuie să înțelegem și preocuparea istoricilor bisericești de a privilegia în ultimul timp acest aspect din viața Episcopului, pentru a-i aprecia așa cum se cuvine sacrificiul suprem și jertfa sa acceptată în numele adevărului și al dreptății, și pentru ca a aceste valori, puse mai presus de propria sa viață, să fie prețuite de noi toți”.
Aceste două volume vin să ne ajute pe toți să prețuim mai mult valoarea inestimabilă a vieții și a martiriului Fericitului Anton Durcovici, care continuă să ne lumineze cu moștenirea sa spirituală și să ne amintească și nouă că suntem chemați să îndrăgim credința și să o păstrăm cu sfințenie în viața noastră.
Pr. Andrei Dumitrescu
Hits: 334