Arhidieceza de București, reprezentată la Întâlnirea Internațională a Parohilor pentru Sinod

WhatsApp Image 2024-05-01 at 02.10.13

Arhidieceza de București, reprezentată la Întâlnirea Internațională a Parohilor pentru Sinod

În perioada 29 aprilie – 2 mai 2024 are loc la Roma (Sacrofano) Întâlnirea Internațională a Parohilor pentru Sinod. Din Arhidieceza Romano-Catolică de București, prin Conferința Episcopilor Catolici din România, participă Pr. Daniel Bulai, Vicar episcopal pentru activitatea pastorală și Referent diecezan pentru Sinodul Episcopilor. Din România mai participă Pr. Marin Matieș din Dieceza Romano-Catolică de Timișoara și Pr. Augustin Butică din Eparhia Greco-Catolică de Maramureș.


Această Întâlnire a parohilor din lumea întreagă, organizată de Secretariatul general al Sinodului prezidat de Cardinalul Mario Grech, a fost dorința Papei Francisc, ca preoții parohi să fie ascultați și consultați, având în vedere că ei sunt primii care sunt în contact direct cu întregul popor al lui Dumnezeu. La întâlnire sunt prezenți 193 de parohi din 99 de țări de pe toate continentele. Aceștia sunt chemați să facă o experiență sinodală unică sub călăuzirea Duhului Sfânt, într-un climat de ascultare, de împărtășire și de comuniune frățească.


Temele dominante care animă tot programul acestei întâlniri sunt cele regăsite în Raportul de Sinteză, „Pentru o Biserică Sinodală în Misiune”: 1. Fața Bisericii sinodale; 2. Toți discipoli, toți misionari; 3. A țese legături, a construi comunități.

Toți cei prezenți participă la un intens program de rugăciune, de lucrări în grupuri mici și de ascultare de mărturii prețioase din tezaurul bogat al Bisericii Universale. Munca rezultată din cele 18 grupuri în care lucrează parohii va deveni un suport valoros pe parcursul procesului sinodal care va culmina în octombrie 2024.


Întâlnire se va încheia cu un dialog cu Sfântul Părinte Papa Francisc și cu Sfânta Liturghie ce se va celebra în Bazilica Sfântul Petru din Vatican.

(Material realizat cu sprijinul Pr. Daniel Bulai)

Hits: 570

Share the Post