București, 7-11 aprilie 2024: Conferința Europeană a Copilăriei Misionare Pontificale desfășurată la Ciofliceni cu reprezentanți din 23 de țări europene
În perioada 7-11 aprilie, România a găzduit cel mai important eveniment al Copilăriei Misionare Pontificale (OMP) la nivel european: „Conférence de l’Enfance Missionnaire Européenne” (CEME), cu tema „Cooperare misionară”, propusă de Secretariatul Internațional PMC. Întâlnirea, organizată din doi în doi ani, a avut reprezentanți din 23 de țări europene.
Comitetul CEME, în calitate de organizator al conferinței, format din doamna Nancy Camilleri din Malta, Președintă, doamna Elke Grün din Luxemburg, Secretară, și din membrii onorifici, Pr. Vincent Goulmy, Director național OMP în Olanda, și domnul Gerard Gouh, responsabil OMP în Scoția, au venit cu câteva zile mai devreme pentru a pune la punct toate detaliile întâlnirii. De asemenea, Sora Roberta Tremarelli a fost prezentă la eveniment în calitate de Secretar internațional CMP.
Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Carmelitană a Fraților Desculți Regina Carmelului într-un ambient plin de pace fraternă, în care delegații au avut posibilitatea să vorbească despre realitatea Sfintei Copilării în țările pe care le-au reprezentat. Totodată, ei au căutat soluții de cooperare pentru a reanima spiritul misionar, pe care Monseniorul Charles de Forbin Janson l-a dorit de la început și l-a sintetizat în mottoul operei Copiii ajută copiii.
Evenimentul s-a deschis duminică seara cu o Sfântă Liturghie în biserica mănăstirii. Apoi, Pr. Eugen Blaj, Director național al Operelor Misionare Pontificale din România și Republica Moldova, a transmis tuturor salutul său de bun venit.
Luni, 8 aprilie, ziua de lucru a început cu salutul Președintei CEME, doamna Nancy Camilleri, care i-a invitat pe cei prezenți să investească energiile lor pentru a descoperi modalități noi de evanghelizare a copiilor și a le insufla spiritul misionar. Apoi, a urmat doamna Elke Grün cu o scurtă prezentare a organizației, iar în restul zilei au fost sesiuni de împărtășire. În cadrul Sfintei Liturghii, Mons. Georges Colomb, Director național OMP din Franța, a înmânat Pr. Eugen Blaj relicva Fericitei Pauline Jaricot, fondatoarea Răspândirii Credinței. Aceasta reprezintă o părticică din haina lui Pauline și va fi expusă în capela OMP, care urmează să fie binecuvântată sâmbătă, 20 aprilie, alături de imaginea fericitei, realizată de artistul american Lalo Garcia.
Marți, 9 aprilie, cei prezenți au participat la un workshop de dezvoltare spirituală pentru copii, numit Spații de rugăciune, coordonat de Pr. Reuben Gauci și de doamna Silvana Cardona din Malta. După-amiază au continuat sesiunile de împărtășire și cunoaștere a metodelor didactice prin care copiii misionari din țările lor sunt implicați în evanghelizare. În unele țări există o mentalitate deschisă și o colaborare atât de apropiată între Biserică și instituțiile de învățământ, încât s-au introdus în manualul de religie informații despre Operele Misionare ale Sfântului Părinte. Sfânta Liturghie de seară a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, la care au participat și un grup de copii și adolescenți misionari din capitală. Aceștia, au avut ocazia să o îmbrățișeze pe Sora Roberta Tremarelli, mama copiilor misionari la nivel mondial, apoi i-au impresionat pe oaspeți prin cântările și mărturiile lor pline de credință.
Miercuri a fost ziua în care, Pr. Marius Taloș SJ a expus o prezentare despre cooperare misionară, de o profunzime spirituală deosebită, moment apreciat la superlativ de toți cei prezenți. Prezentarea s-a desfășurat în jurul imaginii Trinității Milostive, operă de artă realizată de Sr. Caritas Muller, care sintetizează trei sensuri ale misiunii: Missio Dei – misiunea lui Dumnezeu pentru a instaura Împărăția sa; Misiune – ceea ce Biserica trebuie să facă pentru Dumnezeu în lume; Misiuni – Evanghelizarea, Discipolatul și Însămânțarea Bisericii. Părintele Marius Taloș a explicat sensul legăturii dintre cei doi termeni cooperare și misiune, cu ajutorul expresiilor folosite de Conciliului Vatican II: Poporul lui Dumnezeu, Împărăția lui Dumnezeu, Trupul lui Cristos, Templul Duhului Sfânt, Comuniunea credincioșilor, dorind să arate, astfel, comuniunea dintre ele. În continuare, el a explicat cum momentele Sfintei Liturghii devin misiunea cooperantă dintre Dumnezeu și poporul său, prin Isus Cristos care împlinește misiunea Tatălui prin acceptarea voinței sale, dăruirea de sine și prin mărturia credincioșilor, care, la rândul lor, devin ambasadori ai misiunii. Astfel, cei care îndeplinesc misiunea sunt lumina lui Dumnezeu, traducători ai Cuvântului său, naratori ai istoriei sale, frați pentru cei străini, instauratori ai Împărăției sale în orice context al vieții lor.
Sesiunile au continuat cu o prezentare a Sr. Roberta asupra istoriei Operei Sfintei Copilării, de la înființarea ei și până în prezent, punând în evidență schimbările care s-au produs în timp.
La final, toți participanții și-au dat acordul ca următoarea întâlnire CEME să aibă loc în Slovacia în 2026. După-amiază, oaspeții au fost primiți în vizită de către PS Mihai Frățilă, Episcop Greco-Catolic de București, la Catedrala greco-catolică Sfântul Vasile cel Mare, mai apoi de către Mons. Tuomo T. Vimpari la Nunțiatura Apostolică și, în încheiere, de către ÎPS Aurel Percă la Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif. La finalul zilei, doamna Prof. Ana Ramona Laza, de la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București, împreună cu eleva sa, Carla Lifsin, au oferit oaspeților un moment artistic deosebit de frumos, moderat de Pr. Fabian Măriuț, Paroh la biserica romano-catolică Sfânta Maria, Regină – Cioplea.
După trei zile intense de împărtășiri deosebit de interesante și discuții asupra căilor de cooperare misionară, o parte dintre participanții rămași, în număr de 18 persoane, au continuat experiența prin România, mergând în vizită la copiii și adolescenții misionari din Ardeal. Pe traseu, au avut ocazia să cunoască mai multe monumente istorice și lăcașe de cult, printre care amintim: Castelul Peleș, Castelul Bran, Bazilica Minor Sfânta Maria din Șumuleu Ciuc, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă și alte orașe turistice, precum Sinaia, Sighișoara și Brașov. De asemenea, oaspeții au vizitat biserica greco-catolică Sfântul Andrei Apostol și Fericitul Ioan Suciu din Barbu Lăutaru (Blaj-Alba), unde au fost întâmpinați de copiii și adolescenții misionari de etnie romă.
Sâmbătă, 13 aprilie, în Catedrala Mitropolitană greco-catolică Sfânta Treime din Blaj, PS Cristian Crișan, Episcop Auxiliar greco-catolic al Arhieparhiei Majore de Alba Iulia și Făgăraș, a prezidat Sfânta Liturghie, alături de PS Georges Colombo din Franța, la care au concelebrat Pr. Cristian Ioan Rus, Protopop greco-catolic de Blaj, împreună cu alți confrați români și din Europa. Celebrarea a fost animată de vocile copiilor și adolescenților misionari din Cetatea de Baltă și Târnăveni, care, la final, au prezentat și un concert de cântece și au petrecut momente de comuniune cu reprezentanții europeni ai Copilăriei Misionare.
De buna desfășurare a vizitei în Ardeal s-a ocupat Pr. Sorin Ivan, Paroh greco-catolic la biserica „Sfânta Treime” din Cetatea de Baltă, căruia oficiul OMP îi transmite sincere mulțumiri pentru toată implicarea sfinției sale în promovarea misiunilor Sfântului Părinte. Dumnezeu să-i răsplătească pe toți binefăcătorii care în aceste zile au contribuit cu rugăciunile și generozitatea lor!
Operele Misionare Pontificale
Hits: 449