Solemnitatea Sfântului Iosif: hramul Catedralei
Marți, 19 martie 2024, Catedrala Sfântul Iosif se îmbracă în sărbătoarea hramului de solemnitatea Sfântului Iosif, Patronul acesteia, moment încununat cu celebrarea Sfintei Liturghii solemne prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. Au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, preoți ai Catedralei, ai Arhiepiscopiei și preoți invitați. În această solemnitate a hramului Catedralei, împreună cu episcopii și preoții prezenți, s-au alăturat persoane consacrate și credincioși ca să-l cinstească, de asemenea, pe Sfântul Iosif.
ÎPS Aurel Percă, în meditația omiletică din cadrul Sfintei Liturghii, a avut ca temă principală figura Sfântului Iosif, ca „om al tăcerii și al ascultării”:
„Ne apropiem de persoana Sfântului Iosif cu multă venerație, cu respect, aproape fără zgomot, gata să ascultăm murmurul liniștit al unui suflet simplu și seducător. Viața lui nu este o viață zgomotoasă. Nu este ușor să vorbești despre cineva care nu vorbește niciodată. Evangheliile nu au consemnat niciun cuvânt rostit de Sfântul Iosif, și, totuși, numele și devoțiunea sa sunt atât de răspândite în poporul creștin, încât fac din el o figură extrem de iubită și venerată în întreaga lume. Sfântul Iosif este sfântul tăcerii. O tăcere plină de discreție și de credință, care este o provocare și pentru noi.”
„Iosif spune în tăcere DA, acceptă și împlinește voința Domnului prin glasul îngerului, … fără să rostească un cuvânt.” „Iosif nu vorbește în Evanghelii, nu este relatat nici măcar un cuvânt. Iosif ascultă! El știe să asculte!”
„Epoca noastră, în schimb, vede oameni care nu mai știu să asculte: nici pe Dumnezeu, nici pe aproapele lor. Iată de ce atât de mulți suferă astăzi de singurătate! Este răul timpului nostru: omul se descoperă singur în mijlocul mulțimilor, pentru că nimeni nu mai știe să comunice cu fratele său. […] A asculta, într-o societate în care nimeni nu mai are timp pentru celălalt, este un mare dar și un mare mesaj.”
„Sfântul Iosif a fost omul ascultării! Să învățăm de la el capacitatea de a da atenție lui Dumnezeu pentru a da atenție copiilor lui Dumnezeu, adică față de aproape nostru.” Iar, „în tăcere putem învăța să ne naștem la cunoașterea lui Dumnezeu, pentru a putea să pătrundem în inima adevărului, să primim toată lumina care emană de la Cristos. Trebuie să învățăm să iubim tăcerea!”
„Deoarece Postul Mare este timpul de schimbare și de convertire, în care simțim că ceea ce pare imposibil poate fi realizat, să cerem Domnului, prin mijlocirea Sfântului Iosif, harul de a iubi tăcerea, adevărata tăcere, cea care ne determină să aderăm la Dumnezeu într-un mod ferm și constant, cu suficientă tenacitate pentru a rezista în ceasul încercării. Nu vrem să adorăm tăcerea, ci să o iubim, întrucât ea ne-a fost dată ca însoțitoare a vieții noastre.”
La final, ÎPS Aurel Percă le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participarea la Sfânta Liturghie, cerând ca „Sfântul Iosif să mijlocească pentru fiecare familie, pentru fiecare membru al familiilor dumneavoastră, ca să vă dea toate harurile necesare pentru a putea fi mereu atenți și ascultători față de voința lui Dumnezeu.”
Arhiepiscopul, în încheiere, i-a felicitat cu ocazia zilei onomastice, atât pe toți care au fost de față la Sfânta Liturghie, împreună cu credincioșii cu care s-a rugat împreună prin intermediul televiziunii Angelus TV, cât și pe doamnele care își sărbătoresc ziua de nume, dorindu-le acestora multă sănătate și ocrotirea deosebită din partea Sfântului Iosif.
Sfânta Liturghie a fost transmisă live de Angelus TV și poate fi urmărită aici.
Hits: 282