Ziua Vieții Consacrate sărbătorită în Arhidieceza de București

Screenshot 2024-02-05 at 01.04.32

Ziua Vieții Consacrate sărbătorită în Arhidieceza de București

Vineri, 2 februarie 2023, în Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, în Arhidieceza de București a fost celebrată cea de-a XXVIII-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate, printr-o Sfântă Liturghie prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. Celebrarea, la începutul căreia Păstorul Arhidiecezei a prezidat ritul binecuvântării lumânărilor, a fost precedată de un moment de adorație euharistică animat de persoanele consacrate reprezentând congregaţiile, mişcările ecleziale şi institutele de viaţă consacrată din Arhidieceză. Au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, preoți diecezani și preoții aparținând diferitelor congregații și comunități de viață consacrată din ARCB.

„Pentru mine este un mare har, pentru care îi mulțumesc sincer lui Dumnezeu, preoților concelebranți și fiecăruia dintre voi, faptul că pot să mă ruga cu voi, și să-mi exprim recunoștința de a vă putea spune: Dragă soră, dragă frate! Sunteți o diademă regească în mâna Dumnezeului nostru (Is 62,3). Dumnezeu v-a ales, v-a iubit, v-a consacrat și v-a trimis” au fost cuvintele cu care Arhiepiscopul de București și-a început omilia în această zi specială, instituită în 1997 de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea pentru a sublinia importanța persoanelor consacrate în Biserică, și care adună an de an persoanele consacrate în jurul Păstorilor Arhidiecezei și la întâlnirea cu laicii pe care îi slujesc prin diversitatea carismelor.

„Știu că printre voi sunt educatori, profesori, asistente medicale, muzicieni, asistenți sociali. Știu că printre voi există multe persoane care și-au părăsit țara proprie și au venit în România, știu că vă rugați mult, faceți adorație, că îi vizitați pe cei bolnavi și părăsiți, ducându-le o mică mângâiere, un zâmbet, un mic ajutor. Vă admir pentru că v-ați lăsat familiile, casele, bunurile, hainele lumești și ați urmat acea Iubire care este mai puternică decât viața” a continuat ÎPS Aurel Percă, subliniind că pentru a fi pe placul lui Dumnezeu și pentru a-i sluji bine pe oameni, iubirea este cel mai important lucru.

„Toate slujirile pe care persoanele consacrate le fac în Biserică și în lume nu sunt întotdeauna vizibile. Printre cei consacrați, există cei care se dăruiesc în totalitate cauzei Domnului în ordinele contemplative; alții, întreprind lucrări misionare; sunt mulți cei care se implică în educație; nu lipsesc surorile, frații și preoții implicați în slujirea săracilor și a celor nevoiași atât în suflet, cât și în trup. Îi putem întâlni pe multe persoane consacrate în cămine de bătrâni, grădinițe, orfelinate sau spitale. De asemenea, persoanele consacrate ne însoțesc zilnic prin implicarea lor în diferite grupuri de formare sau servicii pastorale. Bogata diversitate a carismelor lor este un mare dar nu doar pentru comunitatea Bisericii, ci pentru întreaga lume. Mulți dintre ei își asumă sarcina dificilă de a fi prezenți printre cei care se confruntă cu foametea, războiul și alte evenimente dramatice. Prezența lor este uneori singura lumină de speranță acolo unde, din punct de vedere uman, nu mai există niciuna”, a subliniat Arhiepiscopul de București.

„Să-i cerem, așadar, bunului Dumnezeu ca niciodată să nu lipsească vocațiile pentru viața consacrată. Și fie ca cei care au primit harul vocației și care urmează calea sfaturilor evanghelice să fie însoțiți de o iubire fidelă – până la capăt” a îndemnat ÎPS Aurel Percă la finalul omiliei.

Atât la rugăciunea credincioșilor, cât și la momentul ofertoriului persoanele consacrate au participat activ; la ofertoriu, reprezentanți ai diferitelor comunități au adus la altar pâinea și vinul, precum și simboluri ale vocației lor: o lumânare aprinsă, semn al fidelității; Cuvântul lui Dumnezeu, care însuflețește zelul misionar al tuturor consacraților; globul pământesc ca semn al misiunii, iar  Corul Congregatio Jesu din Popești Leordeni a însuflețit celebrarea liturgică.

La finalul celebrării, a luat cuvântul Sora Ana Vereș, din Congregația Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, Responsabilă a Oficiului pentru Viața Consacrată al ARCB. „Ne bucurăm să fim împreună, ca să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi de sărbătoare, pentru darul vieții consacrate, pentru prezența noastră în Arhidieceză, pentru slujirea, dăruirea și fidelitatea de fiecare zi, acolo unde suntem”. Sora Ana Vereș i-a adresat mulțumiri ÎPS Aurel Percă „pentru susținere, încurajare în consacrarea și activitățile noastre apostolice”; PS Cornel Damian și ÎPS Ioan Robu, pentru prezența lor  în această zi de sărbătoare alături de persoanele consacrate, echipei zonale care s-a implicat în organizarea zilei, precum și fiecărei congregații pentru participarea la sărbătoare, semn al comuniunii, precum și tuturor celor prezenți.

ÎPS Aurel Percă le-a mulțumit tuturor persoanelor consacrate pentru prezența lor, amintind și de cei care nu au putut fi prezenți, dar care își exercită slujirea în Arhidieceză, dar sunt în comuniune în această zi „în care noi aducem mulțumire pentru că Dumnezeu ne-a binecuvântat și ne binecuvântează cu prezența atâtor persoane pe care le-a rânduit în atâtea slujiri și care reprezintă o bogăție pentru fiecare Biserică locală”. „Vă mulțumesc pentru că sunteți în Arhidieceză, pentru că dați această mărturie de iubire prin carisma voastră, pentru că slujiți poporul lui Dumnezeu și participați astfel la această muncă a tuturor preoților pentru a fi alături de oameni. Să trăiți astfel încât să atrageți alte vocații”, a încheiat ÎPS Aurel Percă. „Domnul să vă binecuvânteze toate eforturile și să vă dea putere și curaj pentru a trece peste greutăți”.

Celebrarea a fost transmisă în direct de Angelus TV și poate fi urmărită aici.

Hits: 323

Share the Post