Deschiderea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Catedrala Sf. Iosif
Joi, 18 ianuarie 2024, cu celebrarea de rugăciune ecumenică prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, s-a deschis la Catedrala Sf. Iosif Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, desfășurată anual în perioada 18-25 ianuarie. Anul acesta, întâlnirile de rugăciune se inspiră din parabola samarineanului milostiv, ilustrație oferită de Cristos la porunca „Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău…și pe aproapele tău ca pe tine însuți!” (Luca 10,27).
Din partea Bisericii Romano-Catolice, gazda întâlnirii de rugăciune ecumenică, alături de ÎPS Aurel Percă s-au aflat Mons. Tuomo Vimpari, consilier al Nunțiaturii, PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București; ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, în Catedrală fiind prezenți preoți, persoane consacrate și credincioși din Arhidieceza de București, precum și numeroși credincioși de alte confesiuni.
„Începem și în acest an, cu ajutorul Domnului, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. An de an, ne adunăm pentru a cere darul unității, ca toți să fim una, așa cum s-a rugat Isus Cristos la Cina cea de Taină. Ne bucurăm să fim împreună pentru acest moment de rugăciune și de reflecție, care ne adună în jurul unei teme fundamentale pentru noi, creștinii: «Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău…și pe aproapele tău ca pe tine însuți!». În Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an îi cerem Domnului să ne fie alături, să ne îngrijească rănile și să ne permită, astfel, să mergem pe calea unității cu încredere și speranță”, au fost cuvintele Arhiepiscopului de București la începutul celebrării, moment în care i-a salutat pe toți reprezentanții cultelor din Capitală prezenți în Catedrală.
Din partea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a participat Pr. protopop Dan Popescu, reprezentatul PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București; din partea Bisericii Ortodoxe Române, PS Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Bucureștilor, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; din partea Bisericii Armene, ÎPS Datev Hagopian, Arhiepiscop al Bisericii Armene din România; din partea Bisericii Evanghelice Luterane C.A., Dr. Daniel Zikeli, Episcop vicar; din partea Bisericii Reformate Calvineum, pastorul Zsold Béla; partea Bisericii Evanghelice Luterane S.P. de limbă maghiară, preotul paroh Illyés Márton; din partea Bisericii Anglicane, Dr. Everett Nevsky, parohul Bisericii Anglicane din București.
După proclamarea Evangheliei, cuvântul de învățătură a fost ținut de către PS Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Bucureștilor, care în deschiderea omiliei i-a provocat pe cei prezenți să reflecteze asupra semnificației termenului „aproapele nostru”.
„Evanghelia pe care am ascultat‑o este tulburătoare și mai actuală ca niciodată. Se vorbește de 2000 de ani despre «aproapele» nostru. Mântuitorul i‑a recomandat învățătorului de Lege și ne recomandă și nouă să facem și noi asemenea celui care s‑a dovedit a fi, nu celui care se credea a fi aproapele celui căzut în mâna tâlharilor. Iubirea față de Dumnezeu se arată mai întâi în iubirea față de cei de alături. Deși de multe ori cuvintele acestea rămân doar enunțate, fără a fi trăite, va trebui mereu să ne străduim să îl vedem pe cel de alături ca fiind aproapele nostru, nu după simpatii sau antipatii, nu după obârșie, nu după confesiune, ci privind la felul în care Mântuitorul Isus Cristos s-a purtat în vremea propovăduirii Evangheliei”.
„Cel mai înalt model ni-L oferă Mântuitorul care a murit pe Cruce pentru noi, mai mare iubire decât aceasta nimeni nu are decât viața să și-o pună pentru prietenii săi… aproapele rămâne orice om căruia putem să îi facem bine, fără să mai așteptăm prea mult și fără să cântărim, ci încercând să fim oameni ai Împărăției lui Dumnezeu”, a concluzionat înaltul ierarh.
După rugăciunile făcute, pe rând, de reprezentanții tuturor Bisericilor, celebrarea a culminat cu momentul emoționant în care preoți și laici de toate confesiunile au rostit la unison rugăciunea „Tatăl nostru” și dăruirea păcii.
La final, ÎPS Aurel Percă a amintit că Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor continuă: „Să arătăm că pentru a fi toți una, trebuie să ne iubim: să ne iubim aproapele, oricine ar fi. O rugăm și pe Maica Domnului, Preacurata Fecioară Maria, Mama noastră, a tuturor, să ne ocrotească, pentru că toți suntem fiii ei și vrem ca prin ea să ajungem cât mai aproape de Isus, Fiul ei”. Arhiepiscopul de București a conferit apoi binecuvântarea tuturor celor prezenți.
Celebrarea a fost transmisă în direct de Angelus TV și poate fi urmărită aici.
Hits: 376