Celebrarea Alianței în Comunitatea Magnificat din România

Alianta_2023_620

Celebrarea Alianței în Comunitatea Magnificat din România

În weekendul 9-10 decembrie 2023, a avut loc întâlnirea de Alianță a Comunității Magnificat din România, la în Mănăstirea Regina Carmelului a Părinților Carmelitani Desculți din Ciofliceni (Snagov). Punctul central al întâlnirii a fost reînnoirea Angajamentului de Alianță, care a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii de sâmbătă seara.

Sâmbătă, 9 decembrie, întâlnirea de Alianță a debutat într-o atmosferă plină de bucurie fraternă, printr-o rugăciune de laudă carismatică în care aliații, novicii şi discipolii prezenți și-au unit inimile și glasurile înaintea Domnului.

Anul acesta, am avut privilegiul de a-l avea în mijlocul nostru pe Moderatorul General al Comunității Magnificat, Maria Rita Castellani, împreună cu alţi trei fraţi aliați din Italia. Prin învăţătura ţinută, lăsându-se inspirată de Duhul Sfânt, Rita a vorbit despre trei „demoni” care pot îngreuna trăirea Alianței, care este un dar al Domnului, precum și despre soluțiile pentru a combate acești „demoni”. A urmat un moment de adoraţie euharistică prin care Isus a umplut inimile de bucurie, speranţă și iubire, pentru a putea trăi cu intensitate momentul celebrării Alianței.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Arhiepiscopul emerit de București, ÎPS Ioan Robu, și au concelebrat PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, care a ținut și predica, împreună cu alţi preoți invitați la această întâlnire.

În cadrul celebrării Sfintei Liturghii, șase noi aliați – cinci din Fraternitatea „Betleem” din Popești-Leordeni şi unul din fraternitatea „Misericordia” din București – și-au asumat pentru prima dată  Angajamentul de Alianță, iar mulți alți frați și surori și-au reînnoit Angajamentul, care include și  cele patru promisiuni: sărăcia, iertarea permanentă, construirea iubirii și slujirea.

Tot în același cadru, în fața Moderatorului General și a ÎPS Ioan Robu, două surori aliate și-au reînnoit pentru trei ani, promisiunea temporară de castitate pentru Împărăția cerurilor.

La finalul celebrării, au fost două intervenții de notat. Prima intervenție a fost cea a Ritei Castellani, care a adus un cuvânt de mulţumire ÎPS Ioan Robu, PS Mihai Frățilă, dar şi celorlalţi preoţi prezenţi, pentru deschiderea pe care au avut-o faţă de membrii Comunităţii Magnificat din România.

A doua intervenție a fost cea a Agnezei Ţîmpu, care a mulțumit ÎPS Ioan Robu atât pentru DA-ul spus acum douăzeci de ani, pe când era Arhiepiscop Mitropolit de București, prin care aproba începerea unui grup de rugăciune carismatică în Arhidieceza sa, cât și pentru susținerea părintească în toți acești 20 de ani de drum. Ecoul acelui DA, precum și a multor altor da-uri care au urmat, a permis ca visul lui Dumnezeu cu Comunitatea Magnificat să ajungă și în România.

Întreaga celebrare a fost urmată de cina festivă la care am participat împreună cu invitații noștri. Ziua s-a încheiat cu un moment prelungit de adorație comunitară, unde Domnul ne-a amintit prin mai multe cuvinte că suntem o comunitate profetică şi că am primit un mandat prin care suntem chemaţi să-L vestim tuturor pe Isus înviat.

Cea de-a doua zi a întâlnirii, duminică 10 decembrie, a început cu rugăciunea de laudă carismatică. Prin cuvintele primite, Domnul nu doar că ne-a trimis în secerișul său, dar ne-a şi încurajat să dorim şi să cerem carisme, unelte necesare prin care El să facă „semne şi minuni mari”, care să ne însoţească în slujirea de evanghelizare.

A urmat un moment de comunicări despre CHARIS, un organism dorit de Papa Francisc ca slujire a întregii Reînnoirii Carismatice Catolice. Momentul a fost introdus prin împărtășirea dificultăților pe care cei de la începuturi le-au trăit de-a lungul celor 20 de ani de prezență în România a Comunității Magnificat, în contrast cu lucrarea uimitoare de transformare pe care Domnul o face în aceste zile prin CHARIS, pentru că unele porți inaccesibile în trecut încep acum să se deschidă. În această retrospectivă ne-a condus Agneza Țîmpu, Coordonator Național al SNC CHARIS în România, care mai apoi a vorbit despre transformarea pe care Duhul Sfânt a început să o facă și la noi în țară.

Întâlnirea de Alianţă a celor cinci Fraternități din România s-a încheiat cu Sfânta Liturghie. La predică,  Pr. Victor-Emilian Dumitrescu ne-a vorbit despre riscurile aflate în calea unei comunităţi și despre evitarea acestora prin deschiderea permanentă către Duhul Sfânt, care ne croiește calea spre comuniune şi ne întăreşte relaţia cu Dumnezeu şi cu fraţii. În acest fel, comunitatea devine un loc în care noi suntem, unii pentru alţii, indicatoare spre Isus.

Pr. Victor-Emilian Dumitrescu

Hits: 272

/ Știri / Tags:

Share the Post