O nouă vocație pentru Arhidieceza de București: seminaristul Ilie Răpcianu, admis printre candidații la ordinele sacre

WhatsApp Image 2023-11-27 at 20.52.07

O nouă vocație pentru Arhidieceza de București: seminaristul Ilie Răpcianu, admis printre candidații la ordinele sacre

Duminică, 26 noiembrie 2023, în solemnitatea Cristos, Regele Universului, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi, zece studenţi au fost admişi printre candidaţii la ordinele sacre. Ritul Admissio este modalitatea prin care aceşti tineri seminarişti îşi manifestă public dorinţa de a-l urma mai îndeaproape pe Cristos pe calea preoţiei, îmbrăcând reverenda şi colarul. Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a fost oficiat acest rit, a fost prezidată de PS Iosif Păuleţ, Episcop de Iași, precizează ercis.ro.

ERCIS Media

Unul din cei zece tineri, Ilie Răpcianu, provine din Arhidieceza de București, din Parohia Sfânta Fecioară Maria a Harurilor (Bărăția).Născut pe 20 iulie 2001 la Galați, Ilie Răpcianu a urmat cursurile Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București, pe care le-a absolvit în 2023.

Din partea Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti a participat Pr. Eduard Giurgi, Vicar episcopal pentru cler, aducând cu sine salutul Înalt Preasfinţitului Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. De asemenea, a fost prezent și Pr. Cristinel Țîmpu, Paroh la Biserica Sfânta Maria a Harurilor (Bărăția).

 

„Vocația pe care Dumnezeu a sădit-o în inima fiecăruia dintre noi nu este doar chemarea la împlinirea unei forme de viață în vederea atingerii fericirii, ci, mai mult de atât, este îndemnul atât de sublim al Mântuitorului Cristos de a-l urma (Mt 9, 9), pentru împărăția cerului (Mt 19, 12). Personal, aș asemăna chemarea pe care Dumnezeu a sădit-o în adâncul ființei mele cu un pergament. Dacă acesta s-ar dezvălui dintr-o dată s-ar deteriora și s-ar pierde detalii extrem de semnificative. La fel este și vocația pe care Dumnezeu a conferit-o fiecăruia. Dacă El ar dezvălui întregul său plan pentru viața noastră, am fi extrem de copleșiți. Dar, după cum pergamentul vechi se desface cu multă atenție și grijă pentru a nu pierde niciun detaliu care ar putea schimba perspectiva, la fel, Dumnezeu își dezvăluie voința sa puțin câte puțin, pe măsură ce ne oferă și maturitatea și capacitatea de a o gestiona!

Dar, în egală măsură, de vreme ce este chemarea lui Dumnezeu, este nevoie de ajutorul lui și de prezența sa pentru a putea fi dusă la desăvârșire! Sfântul Apostol Paul ne încredințează că cel care a început în voi această lucrare bună o va duce la îndeplinire până în ziua lui Cristos Isus (Fil 1, 6). Ritualul admiterii printre candidați la ordinele sacre de care am avut privilegiul să mă bucur în Solemnitatea Cristos, Regele Universului, în Capela Institutului Teologic Sfântul Iosif din Iași a reprezentat confirmarea, din partea Bisericii, a vocației mele, dar și o profundă responsabilitatea de a împlini, cu seriozitate, toate exigențele pe care cei consacrați slujirii lui Dumnezeu trebuie să le respecte pentru a împlini voința lui Dumnezeu din suflet! (Ef 6, 6)”, afimă în mărturia sa seminaristul Ilie Răpcianu.

Ceilalți 9 seminariști sunt: Claudiu Ciasăr – Parohia Sfântul Nicolae din Bacău; Ionuţ Ciobanu – Parohia Inima Neprihănită a Mariei din Roman; Claudiu Farcaş – Parohia Sfântul Anton de Padova din Faraoani; Leonard-Florin Imbrea – Parohia Sfânta Ana din Lespezi; Robert Nicola – Parohia Sfântul Anton din Iaşi; Radu Iulian Orăş – Parohia Sfântul Nicolae din Bacău; Dominik-Antonius Panaitescu – Parohia Sfântul Ioan Nepomuk din Suceava; Ionuţ Irinel Robu – Parohia Sfântul Mihail din Săbăoani; Sergiu-Gabriel Tamaşi – Parohia Sfântul Iosif Muncitorul din Traian (BC).

Foto: ERCIS Media și arhiva personală Ilie Răpcianu

 

Hits: 907

/ Știri

Share the Post