Reuniunea Comitetului mixt CCEE-CEC (5-7 noiembrie, Belgrad): Declarație cu privire la situația din Orientul Mijlociu
Reuniunea Comitetului mixt CCEE-CEC s-a desfășurat în perioada 5-7 noiembrie la Belgrad. Delegația Conferinței Bisericilor Europene (CEC), împreună cu președintele său, ÎPS Nikitas, Arhiepiscop de Thyateira și Marea Britanie, și cea a Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) cu președintele său, Excelența Sa Mons. Gintaras Grušas, Arhiepiscop de Vilnius, au fost întâmpinate de Arhiepiscopul de Belgrad, Excelența Sa Mons. Ladislav Nemet, vicepreședinte al CCEE.
ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a participat la reuniune în calitate de membru al Comitetului, din partea CCEE.
Printre punctele de pe ordinea de zi s-au numărat prezentarea lucrărilor celei de-a XVI-a Adunări ordinare a Sinodului Episcopilor, făcută de Cardinalul Jean-Claude Hollerich, raportor general al Sinodului; raportul Grupului de lucru pentru actualizarea Charta Oecumenica europeană, prezentat de doamna Lea Schlenker, din partea Bisericii Protestante din Germania, împreună cu Eminența Sa, Cardinalul Grzegorz Ryś, Arhiepiscop de Łódź; o reflecție asupra situației din Europa: „Războiul împotriva Ucrainei”, oferită de Rev. Rostyslav Vorobii, din partea Bisericii Ortodoxe din Ucraina, și „Poziția actuală a migranților și refugiaților: din Balcani până în Palestina”, de către Părintele Stanko Perica SJ, director regional al Serviciului pentru Refugiați pentru Europa de Sud-Est.
Lucrările s-au încheiat cu o declarație a Comitetului mixt CCEE-CEC privind situația din Orientul Mijlociu:
Violența și cruzimea teroriștilor Hamas, care au lovit Israelul pe 7 octombrie, a uimit și a îngrozit lumea. Noi, liderii Bisericilor creștine din Europa, ne exprimăm profundă compasiune pentru cei care au murit, au fost răniți sau au pierdut o persoană dragă și ne îndreptăm gândurile spre ostatici și familiile acestora. Recunoaștem contextul istoric al colonialismului, antisemitismului și islamofobiei care a condus la situația actuală. Recunoaștem suferința imensă de ambele părți ale acestui conflict. Suntem profund întristați de distrugerea lăcașelor sacre care sunt considerate în mod tradițional ca fiind locuri de refugiu. Suntem solidari cu cei din Israel și din Palestina care se străduiesc să promoveze pacea și afirmăm că violența nu poate fi o modalitate de apărare a unei cauze. Distrugerea vieții nu face să avanseze nici libertatea, nici adevărul, nici justiția.
Facem apel la liderii politici ai tuturor partidelor să își exercite responsabilitatea de a asigura o încetarea focului pe toate fronturile. Cerem ca teroriștii să fie aduși în fața justiției, ca toți civilii – evrei, creștini și musulmani – să fie protejați, iar coridoarele umanitare să fie deschise pentru a permite accesul la îngrijire și evacuare. Situația gravă în care se află populația din Gaza, căreia i se restrâng drepturile fundamentale și este forțată să sufere nedreptăți, durează de prea mult timp. Cerem întregii comunități internaționale să se mobilizeze și să susțină dreptul internațional, în special rezoluțiile ONU, cu scopul de a demara negocieri serioase, pentru a crea o pace durabilă, în adevăr și dreptate.
Este urgent, acum mai mult ca oricând, să căutăm calea dreptății, revelată nouă în Evanghelie, urmând exemplul lui Isus Cristos, Prințul Păcii, care, prin moarte și înviere, ne-a împăcat cu Dumnezeu, făcându-ne pe toți copii ai lui Dumnezeu. Îi invităm pe credincioșii din Bisericile noastre să se roage pentru toți cei care suferă și invocăm mila lui Dumnezeu pentru toți, amintindu-ne că suntem cu toții membri ai unei singure și comune umanități.
De asemenea, ne rugăm și sperăm ca cei care dețin autoritatea asupra națiunilor se vor angaja într-un dialog autentic, care să susțină demnitatea umană a tuturor și să facă posibilă o coexistență pașnică a celor două popoare în două state.
Text și foto: CCEE.eu
Hits: 120