Pelerinaj pe urmele Fericitului Vladimir Ghika la Jilava

1 Pelerinaj Vladimir Ghika. Fortul 13 – Jilava (online) DSC_4498 20231021

Pelerinaj pe urmele Fericitului Vladimir Ghika la Jilava

Sâmbătă, 21 octombrie, au avut loc pelerinajul și Sfânta Liturghie solemnă în cinstea Fericitului Vladimir Ghika la Fortul 13 din cadrul Memorialului Jilava, comemorându-se, astfel, aproape 70 de ani de la martiriul său ca semn al credinței și fidelității față de Biserica Universală, Catolică.

La acest pelerinaj au participat: Înalt Preasfințitul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, Părintele Francisc Ungureanu, Postulator pentru Cauza de canonizare a Fericitului Vladimir Ghika, preoți din Arhidieceza Romano-Catolică de București și din Dieceza de Iași, alături de persoane consacrate, tineri voluntari și pelerini.

Pelerinajul a avut două momente principale: un tur ghidat al celulelor prin care a trecut Fericitul Vladimir Ghika pentru două grupuri de pelerini, precum și celebrarea Sfintei Liturghii solemne în curtea vechiului fort de apărare a Bucureștiului, transformat ulterior în penitenciar.

Tururile ghidate au fost însoțite de către Părintele Francisc Ungureanu, Claudia Stan, colaborator Angelus TV și de actorul Pavel Bârsan, care a dat citire din fragmentele-mărturii din viața Monseniorului Vladimir Ghika. Pelerinii s-au alăturat la cântări și rugăciunea Căii Sfintei Cruci, parcurgând un Drum al Crucii și al Suferinței printre celulele unde a stat Fericitul Vladimir Ghika, până la locul infirmeriei, unde se menționează că și-ar fi petrecut ultimele clipe din viața sa.

Sfânta Liturghie solemnă a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, alături de PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, în prima grădină interioară de după bolta de acces în Fort și în fața intrării principale ale Secțiilor de detenție. Sfânta Liturghie a fost celebrată cu potirul ce a fost primit la hirotonirea ca preot a Fericitului Ghika, iar pe masa altarului amenajat au fost prezente monstranța conținând relicvariul cu fragmente din Crucea Mântuitorului și din Coroana de Spini, precum și relicva din osemintele Fericitului.

La începutul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Aurel Percă a amintit de Anul jubiliar Ghika, cu cele trei date semnificative – 10 ani de la beatificare, 100 de ani de la hirotonire și 150 de ani de la naștere –, precum și de efectele care au aparținut Fericitului Ghika, potirul și relicvariul cu părți din Coroana de Spini ale Mântuitorului. „Acest pământ este îmbibat de sângele martirilor, care este sămânța creștinilor. Suntem recunoscători, astăzi, lui Dumnezeu pentru că avem credință datorită acestor martiri neînfricați”, a precizat ÎPS Aurel Percă.

Modelul de viață ilustrat de Fericitul Vladimir Ghika a fost întărit și de cuvintele de învățătură  prezentate de PS Cornel Damian în cadrul predicii. ,,Viața Fericitului Vladimir Ghika s-a consumat din iubire, o viață care s-a dăruit mereu, mai ales în slujirea bolnavilor, slujirea celor săraci și părăsiți. A ales să fie mereu la căpătâiul lor, chiar și aici la Jilava, în celulă. Și pentru cei săraci, cei bolnavi și cei închiși Monseniorul Ghika a găsit un cuvânt de mângâiere. Aici la Jilava, iertarea prigonitorilor, susținerea spirituală a celor întemnițați împreună cu el și viața de rugăciune intensă au făcut din Fericitul Ghika un înalt exemplu de mărturie evanghelică. Mărturie – martir. Martirul este martor al vieții și nu al morții, călăul său, însă, este sclavul morții. În martir strălucește chipul adevăratei ființe umane, dar în călăul său stă chipul desfigurat al omului păcătos”, susține PS Cornel Damian.

La pelerinaj au participat și tinerii de la Catedrala Sfântul Iosif, însoțiți de Părintele Iosif Ghiuzan, responsabilul grupului de tineri de la Catedrală. Părintele Ghiuzan a mărturisit că pelerinajul de la Jilava a fost o experiență deosebită pentru el, iar această experiență s-a dublat prin faptul că printre cei interesați de acest pelerinaj au fost foarte mulți tineri. „M-am bucurat că tinerii sunt pasionați de acest aspect al martiriului; mai ales într-o lume în care sacrificiul este pus pe ultimul loc, mărturia Fericitului Vladimir Ghika poate fi un exemplu în acest sens”.

Totodată, tinerii Arhidiecezei noastre au transmis câteva gânduri, după experiența trăită la Pelerinajul de la Jilava.

,,Astăzi pentru mine a fost un moment de recunoștință pentru darul Fericitului Vladimir Ghika. Acest pelerinaj l-am trăit în credință. Sunt momente care ne întăresc și pe noi. Am pășit azi pe urmele unui martir care nu a încetat să mărturisească credința, să fie alături de toți pe care îi întâlnea, cu un cuvânt de învățătură. Mulțumesc Domnului și pentru cei care au pregătit!”

,,Pășind încet pe urmele Fericitului Vladimir Ghika, în răcoarea coridoarelor, am înțeles ce frumos și-a dus crucea, cât de frumos se poate transforma suferința în dragoste și ce exemplu viu este pentru noi toți. Libertatea pe care au descris-o ceilalți deținuți prin mărturiile lor este libertatea pe care ți-o dă credința în cele mai tragice momente și libertatea pe care a avut-o și el când alegea să facă, din celule mici pline de oameni, locuri de rugăciune și de povestiri din viața sa.”

,,Sâmbătă am participat cu mare drag la o Cale a Crucii, un drum simbolic, dar cât se poate de adevărat și puțin înțeles de noi, cei care trăim într-o lume liberă, și începem să uităm importanța credinței.

Ce mi-a atras atenția și m-a emoționat a fost o celulă în care erau scrise în perete formulele de început ale liturgiei orelor: Doamne, deschide-mi buzele și gura mea va vesti lauda ta. Rămân cu un gând și o rugăciune la Fericitul Vladimir Ghika”

Credincioșii au plecat de la pelerinaj îngândurați și au meditat la exemplul de viață creștină a Fericitului Vladimir Ghika.

Andreea Bianca Ghiurca

Foto: Alexis Dimcev

Albumul foto poate fi accesat aici.

Hits: 715

Share the Post