10 ani de la beatificarea Fericitului Vladimir Ghika

373751476_794094079382075_1759899767590497625_n

10 ani de la beatificarea Fericitului Vladimir Ghika

Joi, 31 august 2023, s-a împlinit 10 ani de la beatificarea Fericitului Ghika, prima aniversare din Anul jubiliar Ghika, ce marchează trei date semnificative (aniversarea beatificării, 100 de ani de la hirotonire pe 7 octombrie și 150 de ani de la naștere pe 25 decembrie).

La Catedrala Sfântul Iosif, decorată cu fotografii semnificative din viața Monseniorului Ghika, Sfânta Liturghie solemnă a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. Au concelebrat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, Mons. Tuomo T. Vimpari, însărcinat cu afaceri a.i la Nunțiatura Apostolică din București, numeroși preoți din Arhidieceză.

La începutul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă a evocat momentul special al ridicării Fericitului Vladimir Ghika la cinstea altarelor în urmă cu 10 ani, „un dar făcut Bisericii noastre locale de București de către Sfântul Părinte Papa Francisc”.

Pr. Francisc Ungureanu, postulatorul cauzei de canonizare a Fericitului Vladimir Ghika, a punctat în cadrul omiliei semnificația acestui triplu jubileu. Pornind de la evocările personalităților care l-au cunoscut pe Monseniorul Ghika, Pr. Ungureanu a schițat un portret al Monseniorului reflectat în contemporaneitate, arătând influența profundă pe care a avut-o Fericitul Vladimir Ghika, „păstor râvnic” – în cuvintele Papei Francisc – asupra tuturor celor care au fost în apropierea sa.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București și preoții greco-catolici prezenți la celebrare au intonat un fragment din Acatistul Fericitului Vladimir Ghika. PS Mihai Frățilă a oferit o explicație succintă a Acatistului: „Compus din serii de invocații, Acatistul proclamă adevărul Sfântului de a fi fericit și care se bucură pentru că s-a lăsat inspirat de puterea smerită a dragostei lui Cristos în propria sa viață. Este o expresie liturgică a sensibilității ritului de sorginte bizantină, împărtășit în vechime de cei mai mulți dintre compatrioții noștri. Este ritul în care Mons. Ghika s-a născut și în care i s-a dat permisiunea de a celebra cu mare bucurie atunci când a fost posibil după hirotonirea sa ca preot romano-catolic. A surprinde harul Fericitului Vladimir Ghika, așadar, cântând acatistul său, înseamnă, totodată, a surprinde statura Bisericii Catolice îngemănată de comuniunea diversităților de rituri. Universul diferit de sensibilitate liturgică a credinței, calendarului, sunt, cu toate temerile noastre, un har al Duhului”.

ÎPS Aurel Percă și-a arătat recunoștința pentru momentul de rugăciune și înălțare sufletească, mulțumind totodată tuturor celor prezenți la celebrare, invitându-i la următoarul moment al celebărilor jubileului, pe data de 7 octombrie, la aniversarea la 100 de ani de la hirotonirea sa (7 octombrie 1923) și a împărțit binecuvântarea cu relicva Fericitului Vladimir Ghika.

Pe 7 octombrie, pe lângă celebrarea liturgică, va avea loc o evocare a Fericitului Vladimir Ghika și o expoziție la Academia Română, însoțită de emisiunea unui set de trei medalii comemorative și a unui unei emisiuni filatelice constând dintr-un plic special timbrat cu imaginea lui și un panou special, care va aduna semnăturile participanților la eveniment.

Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct de Angelus TV și poate fi urmărită aici.

Foto: Alexis Dimcev

Hits: 1246

Share the Post