ÎPS Aurel Percă: Invitație la triplul jubileu al Fericitului Vladimir Ghika

jubileu 2

ÎPS Aurel Percă: Invitație la triplul jubileu al Fericitului Vladimir Ghika

„Amintiți-vă de conducătorii voștri care v-au vorbit despre cuvântul lui Dumnezeu şi, considerând împlinirea vieții lor, imitați credința lor!” (Ev 13,7).

 Cucernici Părinți Parohi și Vicari,
Dragi persoane consacrate,
Iubiți credincioși din Arhidieceza de București,

Primim invitația autorului Scrisorii către Evrei și vrem să ne amintim de un martir al credinței, care ne cheamă și la imitarea eroismului mărturiei sale: Fericitul Vladimir Ghika. Anul acesta, 2023,  celebrăm trei aniversări: la 31 august se împlinesc 10 ani de la beatificare (2013), la 7 octombrie se împlinesc 100 de ani de la hirotonire (1923), și în ziua de Crăciun, 25 decembrie, 150 de ani de la naștere (1873).

Vrem să ne amintim de acest erou și martir al credinței în aceste trei aniversări și vă invit pe toți să ne pregătim la fiecare din ele printr-o novenă specială, care ne va uni rugăciune și în amintirea principalelor momente ale vieții și activității sale.

Ca ajutor catehetic, vă punem la dispoziție nouă scurte considerații despre viața și activitatea Fericitului Vladimir Ghika.

Avem în fața noastră un adevărat erou și martir al credinței, un exemplu strălucit de caritate pastorală, „o viață trăită ca un semn profetic de reconciliere și de pace, ca amintire a unui trecut trist care nu trebuie nicidecum să se repete și ca angajare în construirea unui viitor de speranță, de comuniune frățească, de libertate și de bucurie” (Card. Angelo Amato, Omilia de la beatificare).

Îi rog pe toți credincioșii din Arhidieceză să răspundă cu generozitate la această chemare spirituală de cinstire a martirului Vladimir și să înalțe rugăciuni la Dumnezeu pentru a ajunge și la momentul canonizării sale.

Prima novenă de rugăciuni va fi pentru aniversarea a 10 ani de la beatificarea Fericitului Vladimir Ghika, care va începe pe data de 22 august a.c., culminând cu celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii din ziua de 31 august.

Vor urma pregătiri speciale și pentru celelalte două aniversări jubiliare, având ca moment culminant manifestările care vor avea loc în ziua de 7 octombrie, cu o evocare a personalității Fericitului Vladimir Ghika și o expoziție la Academia Română, însoțită de emisiunea unui set de trei medalii comemorative și a unui unei emisiuni filatelice constând dintr-un plic special timbrat cu imaginea lui și un panou special, care va aduna semnăturile participanților la eveniment.

Îl preamărim pe Dumnezeu şi-i mulțumim pentru acest dar şi aceste fericite ocazii de a-l venera pe Fericitul Vladimir Ghika, iar noi, la rândul nostru, având exemplul său de iubire adevărată faţă de Dumnezeu şi aproapele, să trăim cu mai mare intensitate credință noastră.

Fericite Vladimir Ghika, roagă-te pentru noi, roagă-te pentru Arhidieceza de București, roagă-te pentru România!

Cu binecuvântarea noastră arhierească,

+Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit de București

Materiale catehetice ajutătoare ce pot fi descărcate:

  1. Sinteza vieții lui Vladimir Ghika

  2. Contextul istoric, politic și religios

  3. Arestarea

  4.  Procesul

  5. Viața la Jilava

  6. În fața morții

  7. Rugăciuni la mormântul lui Vladimir Ghika

  8. Scrieri despre Vladimir Ghika

  9. O floare aleasă din Grădina Maicii Domnului

Hits: 691

/ Știri / Tags:

Share the Post