„Din înțelepciunea vârstelor”, de Papa Francisc și prietenii săi – promoție de Ziua Bunicilor și Vârstnicilor

album papa francisc

„Din înțelepciunea vârstelor”, de Papa Francisc și prietenii săi – promoție de Ziua Bunicilor și Vârstnicilor

A III-a Zi Mondială a Bunicilor și Vârstnicilor, pe care o sărbătorim duminică, 23 iulie, este un prilej excelent pentru a face cunoștință cu figurile luminoase de bunici și vârstnici din albumul  „Din înțelepciunea vârstelor”, apărut la Editura ARCB, în care Papa Francisc comentează pe marginea experiențelor de viață ale seniorilor. 

Duminică, 23 iulie, la librăria Sf. Iosif, cartea poate fi achiziționată la un preț promoțional, cu reducere de la 70 la 50 lei. 


Editura ARCB se bucură să anunțe un eveniment editorial de excepție: Din înțelepciunea vârstelor, carte-mărturie de Papa Francisc și prietenii săi, cu un cuvânt înainte de Antonio Spadaro SJ. Tradus din limba engleză, proiectul este inițiativa Loyola Press., SUA, în colaborare cu La Civiltà Cattolica și organizația Unbound.

„Această carte s-a născut în rugăciune și a crescut prin truda iubirii” – arată în nota introductivă coordonatorii albumului, jurnaliștii Rosemary Lane și Tom McGrath. Într-o zi pe când se afla în rugăciune, Papa Francisc s-a simțit inspirat să aducă în atenția oamenilor rolul vital ce le revine bunicilor și persoanelor în vârstă, în general. A început astfel să predice tot mai des despre nevoia de fi aproape de bătrânii noștri și de a le asculta înțelepciunea. „Mă simt îndemnat de Dumnezeu să o spun: trebuie să existe o alianță între tineri și bătrâni!” – arată Sfântul Părinte în prefața albumului.

Inspirați la rândul lor de gândul Papei, editorii Rosemary Lane și Tom McGrath au demarat un amplu proiect de strângere de mărturii de la persoane în vârstă, dar și de la tineri de pe tot globul. Interviurile (câteva sute la număr) au fost culese și traduse cu ajutorul membrilor organizației umanitare Unbound și a unei echipe de voluntari iezuiți, partener creativ și persoană de legătură cu Sfântul Părinte fiind cunoscutul preot Antonio Spadaro SJ. Papa Francisc s-a alăturat echipei editoriale scriind prefața și câte o mărturie personală la fiecare dintre cele cinci capitole (Munca, Lupta, Iubirea, Moartea, Speranța). De asemenea, de-a lungul cărții, Papa intervine cu comentarii personale la peste 30 de mărturii venite de la tineri și bătrâni. Rezultatul: un album cu imagini și povești de viață, înduioșătoare și reconfortante în același timp; o carte care se citește dintr-o suflare și pe care simți nevoia să o reiei apoi, iar și iar.

Această dorință ca povestea să nu se termine a dat naștere și unui site, www.sharingwisdomoftime.com, care preia și alte mărturii care nu au încăput în carte. Totodată, volumul a inspirat un serial documentar Netflix, Stories of a Generation with Pope Francis, unde persoane în vârstă împărtășesc lecțiile desprinse din viață și descriu alegerile decisive care le-au marcat destinul.

„De ceva vreme, port în inimă un gând, mărturisește Papa Francisc. Mă simt îndemnat de Dumnezeu să spun aceste cuvinte: trebuie să existe o alianță între tineri și bătrâni. Acum este momentul în care bunicii trebuie să viseze pentru ca viziunile tinerilor să capete formă. Această idee mi-a venit pe când meditam asupra cuvintelor profetului Ioel (3,1), care în numele lui Dumnezeu spune: «Voi revărsa Duhul meu peste orice făptură: vor profeți fiii voștri și fiicele voastre; bătrânii voștri vor avea vise și tinerii voștri vor avea viziuni.»”

Citatul amintit a avut un loc central și în tema întâlnirii Sfântului Părinte cu familiile la Iași, în cadrul vizitei în România în 2019. Această întâlnire și o fericită întâmplare care s-a produs în timpul ei au fost evocate mai apoi de Papa Francisc în diverse contexte internaționale. Special pentru versiunea în limba română, editorii ARCB au mers pe urma întâmplării și au cules mărturia bunicuței care captivase atunci, în 2019, atenția Papei.

Valoarea artistică și spirituală a albumului s-a bucurat de o amplă recunoaștere internațională, ediția în limba engleză primind peste 10 premii și medalii. Ca și ediția originală, ediția în limba română apare în condiții grafice de excepție.

„Cartea aceasta îmi place foarte mult fiindcă dă glas unor oameni care în lunga lor viață au trecut prin multe. Îi lasă să vorbească și să-și povestească experiențele. Mi-a plăcut și să mă uit la pozele cu chipurile lor. M-am surprins vorbind în gând cu unii dintre ei de parcă purtam o conversație între prieteni. Mi-a făcut mult bine să le citesc poveștile. Le încredințez această carte tinerilor pentru ca visurile premergătorilor lor să-i îndrume către un viitor mai bun.” (Papa Francisc)

Pe data de 22 martie 2022, Papa Francisc i-a adresat ÎPS Aurel Percă o scrisoare în care s-a referit la ediția în limba română a cărții.

„Am primit cu bucurie scrisoarea Voastră din 25 februarie anul curent, cu care ați însoțit plăcutul dar al cărții-album Sharing the Wisdom of Time – în versiunea românească, Din înțelepciunea vârstelor. Papa Francisc și prietenii săi –, editat de Arhidieceza voastră.

Doresc să Vă mulțumesc pentru gândul plin de bunăvoință și pentru sentimentele care l-au inspirat. Cât despre mine, păstrez în inimă o amintire de neuitat a vizitei pastorale în România. Nu pot uita mărturia de credință plină de bucurie pe care am surprins-o pe chipul atâtor persoane întâlnite în acele zile: a fost pentru mine un motiv de mângâiere spirituală. Istoria fiecărui popor, chiar și brăzdată de suferință, poate întotdeauna să renască în speranța unui viitor mai bun, dacă, împreună și cu umilință, dincolo de evenimentele întunecate, știm să vedem prezența unui Dumnezeu plin de compasiune, mereu gata să asculte strigătul fiilor săi care suspină către El, cerând ajutor”

Premii obținute:

  • 2020, International Book Awards, finalist la categoria „Fotografie”
  • 2019, Illumination Book Awards, aur la categoria „Suvenir” (Keepsake/Speciality Bible)
  • 2019, Medalia Evergreen Book Medal la categoria „Leadership spiritual”
  • 2019, Best Book Awards, câștigător la categoriile „Noutate & carte cadou” și „Fotografie”
  • 2019, Independent Press Award, câștigător la categoria „Cel mai bun album pentru măsuța de cafea”
  • 2019, Association of Catholic Publishers’, premiul de carte Excellence in Publishing, locul I la categoria „Inspirational”
  • 2019, Catholic Press Association Book Awards, locul I la categoriile: „Design și producție”, „Viață de familie”, „Album pentru măsuța de cafea”, „Papa Francisc”; locul III la categoria „Spiritualitate” și Mențiune pentru cel mai bun design de copertă

Din înțelepciunea vârstelor, de Papa Francisc și prietenii săi
Album fotografic color
Editura ARCB, București 2021
Format: 23×30 cm, coperta cartonată
Nr. pag.: 176
Preț: 70 lei


Pentru comenzi: Librăria Sf. Iosif, Str. Gral H.M. Berthelot 19, 010164 București; tel. 021-201 54 75 sau  021-201 54 57; e-mail: libraria@arcb.ro< www.librariasfiosif.ro

Hits: 558

/ Știri / Tags: ,

Share the Post