Francisca Baltaceanu_Aniversare 80 de ani DSC_1394 20230706

La mulți ani, doamnă profesor doctor Francisca-Maria Băltăceanu!

Elogiere și prețuire aduse unei personalități de excepție

Doamne, eu nu am o inimă îngâmfată, nici nu privesc cu trufie ochii mei; nu am umblat după faimă, după fapte prea mari pentru mine. Ci, împăcat și liniștit este sufletul meu, ca un copil înțărcat la sânul mamei sale. (Ps 131: 1-2)

În ziua de 6 iulie a.c. a avut loc, în cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității București, un eveniment deosebit ținut în amfiteatrul principal: exprimarea publică a elogiului și a prețuirii față de doamna profesor doctor Francisca-Maria Băltăceanu cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.

Cu această ocazie, au participat: Excelența Sa Rafael Shaffer, Prim-Rabinul Federației Comunităților Evreiești din România; Părintele Costel Burlacu, Vicar Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor și reprezentant al Preafericitului Părinte Patriarh; doamna Profesor Doctor Madeea Axinciuc, reprezentant al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității București; Părintele Victor Georgescu, specialist al textului masoretic, co-autor al volumului colectiv „Biblia după textul ebraic”, Preot Paroh al Bisericii Kretzulescu din București; alături de alți invitați. Evenimentul festiv a fost moderat de către Părintele Wilhelm Dancă, Decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică de București, gazda evenimentului.

Francisca-Maria Băltăceanu s-a distins în mediul universitar prin calitatea de excepție a predării limbilor clasice în cadrul Catedrei de Limbi Clasice a Universității București, unde a predat aproape 25 de ani cursuri și seminarii de limbă latină, limbă greacă, limbă armeană clasică, istoria limbii grecești și gramatică comparată indo-europeană.

Începând cu anul 1991, a pus bazele Facultății de Teologie și a coordonat vreme de mai bine de 10 ani în cadrul acesteia cursurile de Litere și mai apoi cursurile Facultății de Teologie-Didactică ale Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfânta Tereza” din București, în calitate de decan. În această perioadă a predat cu mare succes cursuri și seminarii de limbă latină, limbă greacă, științe biblice (istoria și exegeza textelor Vechiului Testament).

Concomitent, doamna profesor Francisca-Maria Băltăceanu a desfășurat, cel mai adesea împreună cu Monica Broșteanu, o foarte amplă activitate de traducere sau de coordonare a traducerii Bibliei (Cartea Psalmilor; Sfintele Evanghelii după Matei, Marcu, Luca și Ioan; Cartea Apocalipsei; Lecționarul Roman; varianta greacă a Bibliei cunoscută cu numele de Septuagintei, Biblia Ebraică; Cele mai frumoase povestiri din Biblie; Cele mai frumoase pagini de înțelepciune biblică), a Documentelor majore ale Magisteriului Bisericii Catolice (Conciliul Vatican II; Catehismul Bisericii Catolice; Poporul evreu și Sfintele sale Scripturi în Biblia Creștină; etc), a unor scrieri din autori clasici (Platon, Apărarea lui Socrate și Eutyphron; Dante, De monarchia; lucrări academice (G. Dumezil, Mit și Epopee; X.L. Dufour, Vocabular de Teologie biblică; etc) și de elaborare împreună cu M. Broșteanu, a unor cărți-document pregătitoare pentru beatificare lui Vladimir Ghika (Profesor de speranță), a celor 7 episcopi martiri greco-catolici (Martori ai fericirii. Șapte vieți de sfinți români), a preotului Anton Demeter (Mai liber ca oricând. Părintele Anton Demeter). Acestea sunt doar câteva din cărțile traduse și elaborate de-a lungul timpului, la care se adaugă foarte multe zeci de articole științifice, conferințe în cadrul unor simpozioane naționale și internaționale, și, nu în ultimul rând,interviuri în presă, radio, televiziune.

În plus, o trăsătură cu totul aparte a activității didactice, ecleziale și socio-culturale a fost permanenta preocupare a dialogului și respectului cu celelalte confesiuni creștine, cu comunitatea iudaică și eradicarea antisemitismului din societatea țării noastre.

Datorită acestor activități și preocupări academice și de cercetare, doamna profesor Francisca Băltăceanu a primit recunoașterea și aprecierea publică venită din partea Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității București. Astfel, prin intermediul doamnei profesor doctor Madeea Axinciuc, Director al Programului de Studii Religioase – Texte și Tradiții, i s-a conferit doamnei profesor Băltăceanu „Diplomă de excelență” în semn de apreciere pentru contribuția remarcabilă în domeniul Studiilor Biblice, semnată de către doamna conferențiar universitar doctor Laura Sitaru, Decan al acestei facultăți, după ce în urmă cu doi ani i-a acordat titlul de „Profesor emerit”.

O recunoaștere specială pentru doamna profesor Băltăceanu a venit și din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care prin intermediul Părintelui Costel Burlacu, Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, i-a conferit Ordinul „Crucea «Maria Brâncoveanu»”, pentru activitatea deosebită avută în slujirea rodnică și folositoare a Bisericii și a societății.

Din partea Federației Comunităților Evreiești din România, Cultul Mozaic, Excelența sa Rafael Shaffer, Prim Rabin, i-a conferit doamnei profesor Francisca Băltăceanu „Placheta de onoare”, în semn de prețuire și recunoștință pentru implicarea în combaterea antisemitismului și dedicarea pentru promovarea bunelor relații dintre comunitatea creștină și comunitatea evreiască, precum și pentru prodigioasa activitate de traducere și coordonare a traducerii în limba română, după textul masoretic, a Bibliei ebraice.

Programul festivității din cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolice pentru doamna profesor Francisca Băltăceanu a cuprins trei momente distincte:

I. Rostirea a trei reflecții-meditație în jurul unor Psalmi: doamna profesor Madeea Axinciuc, referitor la Psalmul 131, Părintele Victor Georgescu, referitor la Psalmul 71 și Prim-Rabinul Rafael Shaffer, referitor la lectura midrașică a psalmilor.

II. Exprimarea mesajelor de felicitare: Excelența Sa Prim-Rabinul Rafael Shaffer, din partea Federației Comunităților Evreiești din România; Părintele Vicar Eparhial Constantin Burlacu, din partea Părintelui Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe din România; doamna Madeea Axinciuc, din partea doamnei decan Laura Sitaru, decan al Facultății de limbi și literaturi străine a Universității București; Părintele Tarciziu Hristofor Șerban, Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, din partea Înalt Preasfințitului Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București și din partea Înalt Preasfințitului Ioan Robu, Arhiepiscop emerit de București; Părintele Francisc Ungureanu, Postulatorul cauzei de beatificare a Fericitului Vladimir Ghika și directorul Angelus TV; doamna Liana Gehl, directoarea Editurii ARCB; doamna Tereza Sinigalia, prietenă și colaboratoare a Mariei Francisca Băltăceanu.

 

III. Dialog de suflet al doamnei profesor Francisca Băltăceanu cu Părintele Wilhelm Dancă. Întrebarea care a deschis dialogul a fost: „După o viață întreagă de lucru cu Cuvântul lui Dumnezeu, mai credeți în Dumnezeu?”. La această întrebare Părintele Wilhelm Dancă a primit un răspuns pe măsură: „Cu cât citești și aprofundezi Cuvântul lui Dumnezeu, cu atât îl simți mai viu pe Dumnezeu”. Au urmat și alte întrebări situate pe aceeași linie: dacă a avut vreodată ispita de a nu crede sau dacă s-a confruntat vreodată cu absența lui Dumnezeu în momentele grele din viață. La aceste întrebări, doamna Băltăceanu a răspuns povestind crâmpeie din formarea ei religioasă și trăirea creștină în perioada comunistă și în cea de după evenimentele din 1989, concluzionând că „slujirea” Cuvântului lui Dumnezeu nu este doar o profesie, ci o adevărată vocație.

Între fiecare dintre aceste momente, domnul Alin Costea a intonat în cântare, cu patos deosebit, doi din psalmii preferați ai doamnei Francisca Maria Băltăceanu.

Festivitatea s-a încheiat cu cântarea tradițională „La mulți ani!” și cu o sesiune foto.

Evenimentul a purtat o încărcătură aparte, dat fiind că a fost organizat ca o surpriză pentru doamna profesor Francisca Băltăceanu. De aceea, în cuvântul ei de mulțumire adresat tuturor, ea declarat că „se simte uluită de tot ce i se întâmplă”.

 „La mulți și rodnici ani!” iubită și stimată de atâtea generații de studenți care v-au apreciat și continuă să-și amintească de dumneavoastră, de toți colegii și colaboratorii pe care i-ați avut de-a lungul timpului, de toți cei care v-au cunoscut prin intermediul cursurilor, conferințelor și cărților pe care le-ați scris.

Pr. Tarciziu Hristofor Șerban,
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București

 

Hits: 2779

/ Știri

Share the Post