Ucenici pentru zilele ce vin: absolvenții Facultății de Teologie Romano-Catolică (Universitatea București), promoția 2023
La auzul vuietului oamenilor le este teamă. Înaintea examenelor le este teamă. În așteptarea rezultatelor le este teamă. De boli le este teamă. De persecuții le este teamă. De vreme rea le este teamă. Astăzi este vreme bună. Curtea Catedralei Sfântul Iosif din București e plină de oameni frumoși cărora nu le-a fost teamă să pornească pe un drum plin de provocări, pentru că au certitudinea credinței care exclude teama și aduce bucuria adevărului cunoscut.
Studenții Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității de București au venit duminică, 25 iunie 2023, să mulțumească lui Dumnezeu și celor ce i-au însoțit de-a lungul anilor de studiu pentru tot darul primit. Sosiți din multe colțuri ale țării și chiar de peste hotare, absolvenți ai programelor de licență și masterat colorează curtea catedralei cu zâmbete, îmbrățișări și priviri ce trădează bucuria de a fi ajuns aici.
Robele elegante își găsesc purtătorii, fotografii își caută unghiurile potrivite, glasul clopotelor umple văzduhul chemând la sărbătoare. Părinții, rudele și prietenii prezenți își ocupă locurile în biserică. Absolvenții pășesc emoționați și iau loc în primele rânduri însoțiți de sunete de orgă ce invită la rugăciune. E timpul așezării în spirit. La ora douăsprezece și un sfert începe Sfânta Liturghie de mulțumire.
În cadrul omiliei, Părintele profesor dr. Wilhelm Dancă, Decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică încredințează absolvenților o misiune specială, aceea de a fi ucenici pentru zilele ce vin. Cu alte cuvinte, absolvenții sunt trimiși să facă mai bună lumea din care au venit și în care trăiesc. Pentru aceasta este nevoie de darul fricii de Domnul, care se traduce prin mărturisirea încrederii în atotputernicia lui Dumnezeu Tatăl care ține totul în existență. Așa cum Isus i-a pregătit pe ucenicii săi pentru misiunea de a propovădui evanghelia spunându-le: Nu vă fie teamă dar și Temeți-vă de Domnul, tot așa Părintele Decan îi pregătește pe viitorii ucenici, punându-le în mâni două adevăruri fundamentale ce izvorăsc din teama de Domnul.
„Primul, Domnul este Dumnezeu atotputernic, transcendent, care ține totul în existență. În acest caz, frica de Domnul înseamnă: El este Dumnezeu, eu nu sunt Dumnezeu. Acest adevăr de credință este fundamental. Nu există viață creștină fără acest adevăr. L-am pus într-o mână a absolvenților. În cealaltă mână, le-am pus un alt adevăr.
Este vorba despre cel de-al doilea adevăr, și anume Domnul este Tată. Frica de Domnul este o formă de iubire față de Dumnezeu ca Tată. Pe acest adevăr de credință se întemeiază libertatea creștinului. De asemenea, în acest adevăr se înrădăcinează încrederea reciprocă dintre oameni și curajul mărturisirii”.
Ca răspuns la Cuvântul revelat prin care Dumnezeu s-a comunicat în prima parte a liturghiei și încurajați de cuvintele Mântuitorului „Nu vă temeți”, Biserica răspunde rostind: Cred într-unul Dumnezeu, Tatăl atotputernicul … „Astăzi, absolvenții au fost trimiși în lume purtând în mâini două adevăruri. Primul, Dumnezeu ține totul în existență. Viața noastră depinde de El. Al doilea, Dumnezeu este Tată. Având o iubire sinceră față de Domnul suntem liberi, încrezători și curajoși în lucrarea de îmbunătățire a lumii”, a concluzionat Părintele.
După Sfânta Liturghie, în fața altarului, absolvenții și preoții celebranți mai zăbovesc câteva momente pentru o fotografie ce le va deveni nu doar o amintire, ci și un mesaj: De acum sunteți trimiși ca ucenici ai lui Cristos. Mergeți și faceți lumea mai bună! „Eu sunt cu voi în toate zilele.” Mt 28,20
Maria Rozalia Lucaci Pecican
Foto: Marta Bogdan
Albumul foto poate fi accesat aici.
Hits: 212