Arhidieceza de București, reprezentată la Forumul pentru Dialog și Pace în Balcani (Koper, Slovenia)
În perioada 17-18 iunie 2023, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, Pr. Marian Blaj și un grup de tineri din București au reprezentat România la o activitate internațională ce a avut loc în Slovenia, localitatea Koper, sub deviza „Pacea să fie cu tine, Europa! Pacea să fie cu tine, Balcani!” Acțiunea a fost organizată de către Conferința Episcopală din Slovenia și a reprezentat un dialog interreligios între creștini și musulmani.
Invitații care au luat cuvântul au avut ca subiect central tematica păcii. Direcțiile prezentate au fost diverse: cum se gestionează realitatea păcii în țara proprie; Enciclica „Fratelli tutti”, prezentată ca reper pentru promovarea păcii; promovarea păcii ca o necesitate pentru ca popoarele să poată colabora și nu pentru a purta războaie care dezbină; pacea trebuie construită pornind de la lucrurile simple din viața cotidiană; ascultarea celuilalt – condiție pentru a întreține pacea; dialogul intereligios înseamnă colaborare, etc.
Invitații evenimentului au dat amploare întâlnirii. Din partea țării gazdă au luat cuvântul: Natașa Musar – președintele Republicii Slovenia, Mons. Andrei Saje – președintele Conferinței Episcopale slovene, primarul orașului Koper, Episcopul auxiliar de Lublijana, Președintele Forumului. Invitații veniți din străinătate au fost, de asemenea, semnificativi: reprezentantul Papei Francisc, Cardinalul Pietro Parolin – Responsabil pentru Secretariatul de Stat al Vaticanului; Card. Vinko Puljic – Episcop emerit de Sarajevo, precum și alți episcopi romano-catolici din Croația, Albania, România, Bulgaria, Turcia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Kosovo.
Biserica Ortodoxă a avut reprezentanți la Forum în persoana mitropoliților din Macedonia și Serbia. Biserica Evanghelică a fost reprezentată de episcopi din Slovenia și Serbia. Religia musulmană a fost și ea reprezentată de muftii veniți din Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Kosovo.
Înalt Preasfințitul Aurel Percă a sintetizat intervenția sa cu aceste cuvinte: „Lumea are nevoie de un suflu de pace: o pace durabilă prin cultură și educație. În contextul lumii de astăzi, frământată de neînțelegeri și războaie, este nevoie mai mult ca oricând de pacificatori, adică de toți cei care pot preveni sau rezolva conflictele dintre oameni, în societate sau între popoare. Este timpul să realizăm că pacea din zilele noastre nu poate fi decât rezultatul unui proces îndelungat de formare a unei culturi a păcii prin educarea mai multor generații. O pace durabilă în situația actuală din lume, precum și din Europa și din Balcani, nu poate fi obținută doar prin compromisuri între marile puteri militare, ci poate fi fondată doar pe o cultură a păcii, iar aceasta poate fi obținută doar printr-un proces lung și anevoios de educație. Aceasta este sarcina istorică a liderilor religioși, academicienilor, guvernanților și politicienilor responsabili de soarta popoarelor”.
Programul a fost constituit din patru puncte principale: pe 17 iunie au avut loc Forumul despre Dialog și Pace, Festivalul Tinerilor despre Pace, un concert cultural în Catedrală, iar pe 18 iunie s-a celebrat Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Nazarius, primul episcop de Koper.
Grupul de tineri din București a fost alcătuit din: Marius Teme, Medeea Mitroi, Andreea Neamțu, Antonio Cândea (Parohia Sf. Tereza) Mario Dumitru (Parohia Popești-Leordeni), Denisa Roca (Parohia Sf. Cruce), Camelia Balint (Parohia Catedralei Sf. Iosif) și Cristian Petruț (Parohia Sf. Elena). Tinerii români au luat parte la toate momentele din program, iar la Festivalul Tinerilor au reprezentat România prin două dansuri tradiționale: Hora și Brașoveancă.
Iată câteva impresii din partea lor:
„Am simțit că această experiență a fost un cadou pentru suflet. Mai ales când am fost aleși să reprezentăm România la un eveniment cu tematică atât de importantă, în special în zilele noastre: Pacea. Deși am parcurs un drum destul de lung până la destinație, a fost o onoare pentru noi sa fim prezenți in mijlocul reprezentanților din țări precum Croația, Muntenegru sau Kosovo, uniți pentru promovarea păcii în țările din Balcani. Ideile transmise de către liderii religioși ne-au deschis sufletul pentru a transmite mesajul mai departe, ca să facem parte din schimbarea pe care dorim sa o vedem în lume. Un privilegiu pentru care suntem recunoscători” (Denisa)
„Evenimentul Forum dedicat tinerilor pentru dialog și pace a adus împreună persoane importante din zona Balcanilor, care au vorbit despre importanța de a rezolva orice problemă prin comunicare și înțelegere. După cum ne-au transmis liderii prezenți în cadrul conferinței, pacea reprezintă responsabilitatea față de viitoarele generații, pentru a trăi într-un mediu sigur. În cadrul acestui eveniment am învățat că pacea nu reprezintă doar o înțelegere între națiuni, ci și o stare de spirit care trebuie cultivată între oameni, caracterizată de lipsa de mânie și furie” (Marius)
„A fost o experiență pe care aș alege să o mai repet oricând, la orice oră. Am fost o echipa frumoasă, ne-am înțeles. Dacă ar fi să descriu pe scurt, as zice distracție tinerească, cu momente de seriozitate” (Mario)
„Forumul desfășurat în Slovenia a fost o oportunitate unică ce a contribuit la dezvoltarea spirituală a fiecăruia dintre participanți. Împreună cu grupul, am socializat, învățat, ne-am distrat și vizitat obiective noi, atât în țară, cât și în afara acesteia. Pentru mine, această experiență a reprezentat o noua perspectivă asupra relațiilor dintre oameni, datorită temei aleasă de organizatorii din Slovenia. Persoane importante ale Bisericii din Europa și-au exprimat opiniile, influențându-ne prin atitudinea lor pacifistă. Am contribuit cu toții la activități, realizând momente specifice românești, dar și amintiri frumoase de neuitat” (Andreea)
„Mi-a plăcut foarte mult acest eveniment! În primul rând, ideea evenimentului, pacea, a fost una bine aleasă, un lucru care în anumite părți ale lumii nu mai există. Poate după acest eveniment se va mai schimba situația în lume.
În al doilea rând, locația a fost una frumoasa, un oraș din Slovenia, mai exact Koper, cu o priveliște minunata și o populație care respectă tema evenimentului, pacea, oamenii de acolo fiind deschiși și săritori cu orice am avut nevoie.
În ultimul rând, drumul, deși a fost el mai lung ca evenimentul, a fost foarte amuzant. Am glumit, am cântat, am și dormit, dar cel mai important lucru a fost faptul ca am fost împreună în aceste timpuri. În concluzie, aș mai participa la un asemenea eveniment cu cel mai mare drag!” (Antonio)
A fost o experiență edificatoare cu siguranță! Participanții români au avut ocazia de a simți pulsul internațional referitor la nevoia păcii. Pe lângă cele de mai sus, plăcută a fost și comuniunea de grup, pe care toți cei implicați au construit-o cât mai intr-un stil specific fiecăruia. S-a dovedit a fi o implicare reciprocă care a funcționat foarte bine!
Pr. Marian Blaj
Responsabil diecezan de tineret
Hits: 478