Resfințirea și hramul bisericii Vizita Sf. Fecioare Maria din Giurgiu
În ziua de 31 mai 2023, Biserica Romano-Catolică din Giurgiu a fost în dublă sărbătoare: hramul comunității și sfințirea bisericii, ca urmare a lucrărilor fundamentale de restaurare. Sfânta Liturghie a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitroopolit de București. ÎPS Aurel Percă a insistat la predică, pe importanța pe care o are, pentru orice comunitate, lăcașului de cult, ca punct de întâlnire a credincioșilor și de celebrare a sacramentelor.
Parohul acestei mici comunități (aproximativ 60 de familii), Pr. Marius Antăluțe, a mulțumit la final tuturor celor care au făcut posibilă această muncă de restaurare, în mod punctual celor care au finanțat lucrările: Renovabis, Dieceza de Munster, Conferința Episcopală Americană, Arhiepiscopia Romano-Catolică București, Secretariatul de Stat pentru Culte, Parohia Romano-Catolică Giurgiu și sponsori privați.
Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct de Angelus TV și poate fi urmărită aici.
Având rădăcinile în jurul anului 1848, dar fiind oficial înființată în anul 1853, Parohia romano-catolică din Giurgiu are o istorie ce se contopește pe alocuri cu istoria Țării Românești, apoi cu istoria României din partea de sud a țării și, bineînțeles, cu cea a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.
Înființată la cererea muncitorilor veniți din țări catolice europene, la început austrieci și maghiari; cu timpul, odată cu industrializarea orașului Giurgiu, se vor adăuga și cetățeni belgieni, francezi, italieni și germani. Chiar vor construi o școală, cu predare în limba maghiară, ce va fi funcțională între anii 1905-1918. După desființarea școlii, clădirea va deveni și va rămâne până astăzi casa parohială. Între anii 1912-1916, 1918 şi 1925-1927 parohia va fi deservită de la Bucureşti de Fericitul Anton Durcovici, viitorul Episcop martir, fiind una din parohiile în care a slujit în timpul anilor de preoție.
Actuala biserică romano-catolică din Giurgiu a fost construită între anii 1930-1933 sub îndrumarea preotului paroh Edmund Barciowschi, iar la 11 mai 1933 a fost sfințită de către Arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar. Biserica este construită în stilul neo-romanic, cu 3 corpuri: un atriu, o navă centrală cu un turn pătrat și un prezbiteriu pentagonal. Actualmente, este înscrisă în Lista monumentelor istorice din România (cod LMI GR-II-m-B-14862).
Restaurarea bisericii a constat în înlocuirea pardoselii în care a fost introdus și sistemul de încălzire, refacerea în întregime a instalației electrice, scoaterea tencuielii vechi din interior și exterior și aplicată o tencuială nouă folosindu-se tehnica originală, aplicarea metodelor moderne de protejare a fundației (care este din cărămidă), înlocuirea țiglelor de pe acoperiș, restaurarea altarului și înlocuirea Căii Crucii (deteriorată irecuperabil și lipsită de valoare artistică) cu tablouri sculptate în lemn și multe alte detalii descoperite și rezolvate imediat.
Pe durata acestor lucrări, celebrările liturgice au fost asigurate în sufrageria casei parohiale transformată în capelă.
Pr. Marius Antăluțe
Hits: 874