ÎPS Aurel Percă: Invitație la pelerinajul de la Niculițel

286490640_5164120776957069_184855762119209437_n

ÎPS Aurel Percă: Invitație la pelerinajul de la Niculițel

În fiecare an, în ziua de 4 iunie sunt amintiți în calendarul catolic și în calendarul Bisericii Ortodoxe Sfinții Zotic, Atal, Camasie și Filip, numiți „martirii de la Niculițel”.

Acești sfinți fac parte din grupul celor 36 de martiri care și-au dat viața pentru credința în Cristos pe pământul țării noastre, în vechea cetate Noviodunum, Isaccea de astăzi, în perioada 319-324.

În vara anului 1971, în urma unor ploi abundente, s-a descoperit o criptă, în interiorul căreia se afla un sicriu cu osemintele a patru bărbați. Deasupra sicriului, pe perete, erau două inscripții grecești: pe prima scria „Martirii lui Cristos“, iar pe a doua erau menționate numele, „Martirii Zoticos, Atalos, Camasis, Filipos“.

Relicvele acestor patru sfinți martiri se păstrează în biserica mânăstirii Cocoș, județul Tulcea. Începând cu anul 1973, când osemintele au fost aduse la mănăstire, acest loc a devenit loc de pelerinaj, în ciuda restricțiilor impuse la acea vreme de autoritățile comuniste.

Începând din anul 1990, în fiecare an la 4 iunie, ziua sărbătorii sfinților martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip, relicvele lor sunt aduse la Niculițel, unde vin foarte mulți pelerini din zona Dobrogei, dar și din țară.

Fiind martiri care au trăit pe teritoriul țării noastre acum mai bine de 16 secole, în primele veacuri ale creștinismului, am putea spune că „aceste meleaguri sunt scăldate de sângele martirilor” și este o chemare pentru noi de a merge în pelerinaj la aceste locuri, pentru a cinsti memoria lor, și mai ales a celor care sunt sărbătoriți la începutul lunii iunie.

De altfel, Dobrogea este pământul în care se odihnesc cei dintâi martiri creștini de pe teritoriul României. Ținutul este presărat de multe morminte, unele încă nedescoperite, care păstrează jertfa celor care au crezut primii în învățătura lui Isus Cristos. Am putea spune că Dobrogea este un adevărat muzeu în aer liber al martirajului creștin, ce trebuie parcurs într-un pelerinaj ca la adevărate repere sfinte.

Anul trecut (2022) s-a născut ideea de a-i venera pe acești sfinți martiri printr-un pelerinaj anual al tinerilor și credincioșilor catolici, și pentru a nu se suprapune cu pelerinajul credincioșilor ortodocși, s-a optat pentru ziua de 1 iunie ca zi specială pentru a merge la Niculițel.

Invit din nou, anul acesta, pe toți credincioșii din parohiile Arhidiecezei noastre, și mai ales din Dobrogea și județele limitrofe, să participe la pelerinajul care va avea loc în ziua de 1 iunie. Fiind zi liberă pentru școli, așteptăm elevii și tinerii din școlile noastre, alături de credincioșii catolici și nu numai, pentru a aduce un omagiu și cinstea cuvenită primilor creștini, amintindu-ne de renumita frază a lui Tertulian, „sanguis martyrum, semen christianorum” (Apol. 50,13).

Venind în pelerinaj la Niculițel, vom putea spune că vom călca pe unul din locurile pe care au trăit martirii și pentru al căror sânge vărsat, datorăm noi, cei de astăzi, credința pe care o avem.

Fac un apel către Cucernicii Părinți Parohi să popularizeze acest pelerinaj la Niculițel, întrucât avem nevoie de repere sacre pentru a dovedi continuitatea credinței creștine pe meleagurile noastre.

Până când vom avea un cadru propriu pentru celebrări și pentru rugăciune, am apelat la bunăvoința și înțelegerea Preasfințitului Visarion, Episcopul Tulcii, precum și la colaboratorii Preasfinției Sale, pentru a ne sprijini în buna desfășurare a pelerinajului la Niculițel. Sperăm că experiența pe care o vom aduna pe parcurs ne va ajuta să ne întoarcem totdeauna cu spirit de credință și venerație la locurile care vorbesc despre identitatea existenței noastre creștine și despre începuturile Bisericii din țara noastră.

Programul pelerinajului constă în deplasarea la Niculițel în ziua de 1 iunie a.c., și deoarece pentru multe comunități distanța este mare, am fixat celebrarea Sfintei Liturghii, momentul culminant al pelerinajului, pentru ora 12.00. Cei care vor ajunge mai devreme vor avea un program de rugăciuni și posibilitatea de spovadă.

Vă aștept la întâlnirea anuală de la Niculițel, la mormintele Sfinților Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip, pentru a ne îmbogăți și întări sufletește și pentru a intra în legătură directă cu începuturile creștinismului din țara noastră.

         + Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit de București


Înscrierile la pelerinaj se fac prin intermediul parohiilor. 

Hits: 1294

/ Știri / Tags: ,

Share the Post