Ecouri de la Întâlnirea Episcopilor și a Delegaților pentru Familie și Viață din cadrul Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) de la Ciofliceni

346061076_1916058025401958_1163701541309549408_n-2

Ecouri de la Întâlnirea Episcopilor și a Delegaților pentru Familie și Viață din cadrul Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) de la Ciofliceni

Întâlnirea Episcopilor și a Delegaților pentru Familie și Viață din cadrul Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) s-a desfășurat în perioada 8-10 mai la Mănăstirea Carmelitană de la Ciofliceni – Snagov. Tema „Doamne, […] cum putem cunoaște calea?” (Ioan 14,5). Familia în Europa de astăzi. Întâlnirea a întrunit reprezentanți ai Conferințelor Episcopale din 22 țări, precum și membri ai Comisiei pentru Familie și Viață ai CCEE, ai secretariatului CCEE și ai FAFCE.

În prima zi, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a luat cuvântul la deschiderea sesiunilor, subliind inportanța acestei întâlniri. Dr. Gabriella Gambino, Subsecretar al Dicasteriului pentru Laici, Familie și Viață al Sfântului Scaun, a ținut o prezentare cu titlul „Itinerarii catehumenale pentru viața conjugală Orientări pastorale pentru Bisericile particulare”, după care au urmat alte trei sesiuni.

Ce-a de-a doua sesiune cu titlul „Învățătura catolică despre valorile și normele referitoare la căsătorie și sexualitate: conservatorism sau viziune?” a fost susţinută de Eminenţa sa, Cardinalul Willem Eijk, arhiepiscop de Utrecht. În lumina „Teologiei trupului” a Sfântului Ioan Paul al II-lea, Eminența Sa a oferit ascultătorilor o temeinică învăţătură asupra sexualității și procreării. Cardinalul a adus în atenţie şi modul cum sunt văzute de către lumea de azi sexualitatea şi procrearea, afirmând că „ atunci când oamenii sunt secularizați ei nu mai văd căsătoria ca pe  o instituţie dumnezeiască, ci doar ca pe un simplu fapt uman”.

Separarea dintre sex și procreare, declanşată începând cu 1960, odată cu răspândirea contracepției chimice, a dus la privarea actului conjugal de rolul său procreativ, ceea ce a deschis poarta către relațiile homosexuale, care din start nu au cum să fie deschise către viaţă, iar din punct de vedere moral sunt un păcat grav.

O mare provocare la adresa căsătoriei a apărut odată cu Revoluția Industrială. Şi astăzi munca în exces schimbă ritmul relaţiilor dintre soţi, care nu reuşesc să împărtăşească decât o mică parte din viaţă unul cu altul, ceea ce inevitabil duce la slăbirea legăturilor, a comuniunii.

Cardinalul a amintit că „la baza învăţăturii Bisericii despre căsătorie se află învăţătura evangheliei, aşadar în esenţa sa instituţia căsătoriei nu este una pur umană. Mai mult, în lumina enciclicei Humanae Vitae, căsătoria presupune totala dăruire de sine dintre un bărbat şi o femeie. Totală, adică trupească şi sufletească, spirituală, definitivă, exclusivă, fidelă.

Cea de-a treia sesiune a fost dedicată activității Federaţiei Asociaţiilor de Familii Catolice din Europa (FAFCE). Sesiunea a fost deschisă cu salutări din partea domnului Cornel Bărbut, Vicepreședinte al acestei Federaţii. A urmat domnul Nicola Speranza, secretar general al FAFCE, care a vorbit despre „Cele mai mari provocări pentru familiile de astăzi: din punct de vedere legislativ, la nivel european și național”. Domnul Speranza a amintit șase mari provocări: iarna demografică, o temă total neglijată în Europa; așa-numita pandemie a singurătății; definiția căsătoriei și uniunilor civile; provocarea educațională; tema libertății de gândire; și problema apărării demnității umane și a reproducerii și a vieții în toate fazele ei.

Cea de-a patra sesiune a conţinut prelegerea Părintelui Juan José Pérez-Soba, profesor de Teologie Pastorală la Institutul Teologic Pontifical Ioan Paul al II-lea, cu tema „Formarea creștină în viaţa de familie”.

Profesorul Pérez-Soba a indicat trei principii de la care să se pornească din nou: teologia trupului Sfântului Ioan Paul al II-lea, teologia iubirii propusă de Papa Benedict al XVI-lea în cele trei etape ale sale (a fi copil, a deveni soț și a fi părinte) și, în final, convertire pastorală, conform indicaţiilor propuse de Papa Francis în Amoris Laetitia pentru însoţirea şi formarea permanentă a soţilor.

Părintele a sugerat ca fiecare conferinţă episcopală să înființeze şcoli (institute) pentru aprofundarea realităţii familiei, să încurajeze apariţia centrelor de consiliere familială, care să fie veritabile locuri de evanghelizare.

Sesiunile de lucru au fost intercalate cu momente de lucru în grup. În context european, în general, a reieșit că prima provocare de înfruntat este noua evanghelizare, având în vedere că numărul persoanelor care participă în mod regulat la Liturghia duminicală este în scădere. În același timp, în unele țări, catolicii sunt o minoritate.

S-a vorbit și despre criza căsătoriei sacramentale și despre dificultățile pe care le întâmpină astăzi diverse familii din Europa, despărțite de valurile migrației, accentuate acum de război.

A apărut și nevoia de a contura în mod pozitiv temele familiei și ale vieții, căutând un limbaj pe înţelesul oamenilor de azi care să-i atragă la trăirea vocaţiei creştine.

În seara de marţi, 9 mai, delegaţia a fost primită la Parlamentul României, unde un grup de senatori şi deputaţi sub coordonarea doamnei deputat Oana Ozmen a făcut o călduroasă primire distinşilor oaspeţi. În cursul aceleaşi seri, ÎPS Aurel Percă, împreună cu PS Cornel Damian au primit delegaţia la Catedrala Sfântul Iosif, ocazie cu care Arhiepiscopul nostru a împărțit binecuvântarea cu spinul din coroana Mântuitorului, acea relicvă primită de Fericitul Vladimir şi lăsată în dar Catedralei şi diecezei noastre.

În final amintesc cuvântul de încurajare al Arhiepiscopului de Edinburgh, Leo Cushley: „Chiar dacă pare că Biserica este marginalizată, totuşi mesajul său este mereu grăitor deoarece este mesajul lui Cristos prezent în mijlocul nostru ieri, astăzi şi întotdeauna”.

Pr. Fabian Măriuț
Responsabilul Oficiului pentru Pastorația Familiei al ARCB

Foto: Alexis Dimcev și ERCIS Media

Hits: 119

/ Știri

Share the Post