ÎPS Aurel Percă la hramul Capelei Fericitul Ieremia din Filipeștii de Pădure (Parohia Câmpina)

WhatsApp Image 2023-05-07 at 10.49.50 PM (2)

ÎPS Aurel Percă la hramul Capelei Fericitul Ieremia din Filipeștii de Pădure (Parohia Câmpina)

Duminică, 7 mai 2023, în timpul pascal, s-a celebrat cu anticipație hramul Capelei Fericitul Ieremia din Filipeștii de Pădure, Prahova (filiala parohiei romano-catolice din Câmpina – Sfântul Anton de Padova).

ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a prezidat Sfânta Liturghie la care au concelebrat Pr. Marian Blaj, Responsabil diecezan cu pastorația tineretului, Pr. Iosif Fechet, vicarul comunității din Ploiești, Pr. Anton Ghiuzan, preot colaborator la parohia din Câmpina, și Pr. Dominic Bucur, administratorul comunității din Filipeștii de Pădure. Ne-am bucurat și de prezența diaconului Adrian Bortă, care a slujit atât la liturgia cuvântului, cât și la agapa frățească. Ne rugăm în mod special pentru el, deoarece în luna iunie va fi hirotonit preot.

În lumina lecturilor Duminicii a V-a a Paștelui, dar și a celor specifice sărbătorii, Pr. Marian ne-a reamintit care este calea pe care suntem invitați să mergem în acest timp pascal și nu numai. Cristos indică această cale ca fiind însăși persoana Sa, Eu sunt calea, adevărul  și viața (In 14,6), iar cel care Îl urmează va descoperi că numai împreună cu Isus îl va cunoaște pe Tatăl. În acest sens, creștinul descoperă progresiv că toate momentele dificile din viața sa, toate fricile sale, mai ales frica de moarte, le poate trăi cu speranță pentru că nu este singur. Vocația creștinului depășește cu mult orizontul efemer al acestei lumi vizibile, iar viața Fericitului Ieremia o dovedește.

Fericitul Ieremia (1556-1625) s-a născut într-un sat din Moldova, purtând numele de botez Ion, dar la 18 ani pleacă în Italia „unde se află Papa și călugării sfinți”. Acolo intră în mănăstirea Capucinilor din Napoli primind numele de Ieremia la 8 mai 1578. El îi slujește pe cei bolnavi timp de 40 de ani în mănăstirea Sfântul Efrem cel Nou din Napoli până pe 5 martie 1625 când moare. La 18 decembrie 1959, Papa Ioan al XXIII-lea declară eroicitatea virtuților sale, iar la 30 octombrie 1983, Papa Ioan Paul al II-lea îl declară Fericit. Trupul său este transferat în sanctuarul din Onești, Bacău, la 31 mai 2008.

Părintele predicator a evocat iubirea pe care Fericitul Ieremia o avea pentru Sfânta Fecioară Maria, invocând-o cu numele de „Măicuța” sau „Măicuță dragă”. El a avut privilegiul, în ajunul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului din anul 1608, să o vadă pe Mama lui Isus, purtându-și Fiul în brațe. Un detaliu i s-a părut de neînțeles și o întrebă cu simplitate: Stăpâna mea, tu ești Regină și nu porți coroană? Fecioara a răspuns la fel de simplu: „Coroana mea este Fiul meu!”

De asemenea, pentru că luna mai este dedicată Fecioarei Maria și, probabil, multe rugăciuni îi sunt adresate, este bine să ne reamintim ce spunea Fratele Ieremia: „Pentru ca Ea să ne primească cu drag, nu este suficient să o invocăm, ci trebuie să-i imităm virtuțile. Care? Toate! Și în primul rând umilința, pentru care Dumnezeu a înălțat-o atât de sus; curăția sa, strălucitoare de lumina Duhului Sfânt; generozitatea, care o face să-și spună slujitoarea Domnului; prudența, care îi descoperă înțelepciunea lui Dumnezeu; spiritul de jertfă, prin care a ajuns Corăscumpărătoarea neamului omenesc.”

La sfârșitul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă a salutat și a încurajat mica comunitate locală, binecuvântând-o cu relicva Fericitului Ieremia și împărțind iconițe. Sărbătoarea a continuat cu o agapă frățească sub razele blânde ale soarelui de mai. Un mai marian tuturor!

                                                                      Pr. Dominic Bucur

 

 

Hits: 853

/ Știri / Tags:

Share the Post