Mons. Miguel Maury Buendía și-a luat rămas bun de la comunitatea romano-catolică din București
Duminică, 23 aprilie 2023, E.S. Mons. Miguel Maury Buendía a prezidat Sfânta Liturghie în Catedrala Sfântul Iosif, pentru a-și lua rămas bun de la comunitatea romano-catolică din București, înainte de a merge în următoarea misiune ca Nunțiu Apostolic în Marea Britanie, numire pe care a primit-o de la Sfântul Părinte Papa Francisc pe data de 13 aprilie 2023.Alături de Mons. Miguel Maury Buendía, la altar au fost prezenți ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, preoți ai Catedralei și din Arhidieceză.
Mons. Miguel Maury Buendía, Arhiepiscop titular de Italica, și-a început misiunea diplomatică în România și Republica Moldova la 5 decembrie 2015, și respectiv în 25 ianuarie 2016. În timpul misiunii sale diplomatice în România, E.S. Mons. Miguel Maury Buendía s-a îngrijit de numirea mai multor episcopi catolici din țară și a coordonat realizarea Vizitei Apostolice a Sfântului Părinte Papa Francisc în România, desfășurată în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Pe 22 decembrie 2020, E.S. Mons. Miguel Maury Buendía a fost decorat de Președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Mare Cruce” în semn de înaltă apreciere pentru contribuția deosebită avută la dezvoltarea și aprofundarea relațiilor pe multiple planuri dintre România și Sfântul Scaun și pentru susținerea dialogului interconfesional.
La începutul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă a subliniat importanța momentului: „Suntem astăzi aici pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu că am avut parte de prezența Preasfinției Sale în România, pentru tot binele pe care l-a făcut, pentru grija pe care a purtat-o în România față de Biserica Catolică și în general, față de toți cetățenii acestei țări, pentru că ni l-a reprezentat pe Sfântul Părinte Papa în România. Pentru toate acestea vrem să-i mulțumim lui Dumnezeu și să-l însoțim cu rugăciunea pe Excelența Sa în noua misiune”.
În cadrul omiliei, ÎPS Aurel Percă a făcut o paralelă între atitudinea celor doi discipoli care mergeau spre Emaus și atutudinea noastră în momentele de cumpănă: neînțelegere, deznădeje, descurajare. „Dar când Isus le apare, începe încetul cu încetul să se profileze ceva nou în viața lor. De la străinul care îi însoțește, până la cunoașterea și recunoașterea lui Isus, au trebuit să parcurgă o distanță, dar acest efort de a-l înțelege pe cel care le explica Scripturile și mai ales, de a-l recunoaște în frângerea pâinii le-a adus acea mulțumire deplină și viața lor a căpătat un nou orizont. De multe ori, nici noi nu vedem și nu simțim mereu prezența lui Isus, dar este întotdeauna lângă noi. El și numai El, de altfel, are puterea de a reînvia în noi speranța care moare și nu ne va lăsa pe tărâmul întunericului, unde suntem vulnerabili la atacurile Celui Rău. Acolo unde este El, acolo este întotdeauna posibil un început nou, o adevărată înviere în viața noastră”.
E.S. Mons. Miguel Maury Buendía a adresat la finalul Sfintei Liturghii un cuvânt de mulțumire: „Mă bucur că sunt aici și am putut celebra împreună Sfânta Liturghie. Îi mulțumesc Excelenței Sale Mons. Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, pentru invitația fraternă, și îi salut cordial pe Arhiepiscopul emerit Ioan Robu, pe E.S. Cornel Damian, pe toți preoții, persoanele consacrate, reprezentanții Ordinului de Malta și pe voi, cei care ați venit în număr atât de mare la această ceremonie prin care îmi iau rămas bun de la comunitatea catolică din București. Acești șapte ani fructuoși de slujire intensă ca Nunțiu Apostolic în România mi-au permis să împărtășesc cu voi o mulțime de pași făcuți înainte și chiar și în mijlocul dificultăților. Ne-am rugat și am depășit împreună perioada dificilă a pandemiei de COVID, dar am împărtășit și momentele de bucurie și mulțumire adusă Domnului, cum ar fi vizita Sanctității Sale Papa Francisc, moment particular de har și mărturie de credință de neuitat. Meditând asupra omiliei Sfântului Părinte Papa Francisc, ținută în această catedrală la 31 mai 2019, aș dori să reamintesc că în poporul vostru trăiește și pulsează un puternic sentiment de speranță, dincolo de toate condițiile care o pot întuneca sau pot căuta să o stingă”.
Referindu-se la plecarea apropiată la Londra, Mons. Miguel Maury Buendía a afirmat: „Plec mult mai bogat decât am ajuns, și nu mă refer la bunurile materiale, ci la cele spirituale. Prin urmare, aș dori să-mi exprim profunda mea recunoștință față de voi toți pentru ospitalitatea frățească și colaborarea eficientă. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce mi-ați dat. Fie ca Dumnezeu să vă răsplătească din belșug”.
A urmat un moment emoționant, în care cei prezenți și-au exprimat recunoștința prin aplauze, iar Corul Catedralei a intonat „Mulți ani trăiască”. ÎPS Aurel Percă i-a mulțumit din nou Excelenței Sale Mons. Miguel Maury Buendía, rememorând momentele-cheie ale misiunii sale în România: vizita Sfântului Părinte, numirea episcopilor noi la Timișoara, Alba Iulia, Iași și București, vizitele pe care le-a făcut în toate diecezele și în multe comunități, și i-a oferit din partea Arhidiecezei de București o icoană a Sfintei Fecioare Maria pictată pe lemn și un album cu imagini din România, care să-l însoțească în noua misiune.
La finalul Sfintei Liturghii, Mons. Miguel Maury Buendía a împărțit binecuvântarea apostolică.
Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct de Angelus TV și poate fi urmărită aici.
Hits: 602